Πέμπτη 22 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ» ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΕΕ - ΔΝΤ
«Φουσκώνουν» τα δάνεια για να κρυφτούν τα μέτρα

Στα ποσά και τις προθεσμίες εστιάζουν τις δηλώσεις τους οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες, αφήνοντας στο παρασκήνιο να «ωριμάζει» η ιδέα της προώθησης νέων ανατροπών

Η συζήτηση για το δανεισμό της Ελλάδας γίνεται με δεδομένα τα νέα αντιδραστικά μέτρα, την εφαρμογή των οποίων μόνο το οργανωμένο λαϊκό κίνημα μπορεί να αποτρέψει
Η συζήτηση για το δανεισμό της Ελλάδας γίνεται με δεδομένα τα νέα αντιδραστικά μέτρα, την εφαρμογή των οποίων μόνο το οργανωμένο λαϊκό κίνημα μπορεί να αποτρέψει
Μέρα έναρξης των συζητήσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τα κλιμάκια Κομισιόν - Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η χτεσινή και με αυξανόμενη συχνότητα καταγράφονται οι προτροπές προς την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει άμεσα την ενεργοποίηση του μηχανισμού δανειοδότησης, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο ώστε να επιβληθούν τα νέα, προαποφασισμένα αντιλαϊκά μέτρα.

Η όλη συζήτηση διεξάγεται στο φόντο και της έκθεσης του ΔΝΤ για το προφίλ της παγκόσμιας οικονομίας, όπου αναθεωρείται ελαφρά προς τα πάνω η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας, με τη σημείωση ότι αυτή κινδυνεύει από το υπέρογκο χρέος των αναπτυγμένων χωρών, αλλά και των «ανισορροπιών», που παρουσιάζει αυτόν τον καιρό η «ροή κεφαλαίων ανά διάφορες περιοχές του πλανήτη».

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης των αναπτυσσομένων οικονομιών θα είναι κατά πολύ εντονότερος αυτού των αναπτυγμένων: «Οι διάφορες οικονομίες στον πλανήτη θα συνέλθουν από την κρίση του φθινοπώρου του 2008 με διαφορετική ταχύτητα η καθεμία, παραδείγματος χάρη η Κίνα θα έχει και φέτος έναν πολύ ισχυρό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, "ακολουθούμενη" από τη Βραζιλία, την Ινδία, αλλά και την Ινδονησία».

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ακόμα η ανάγκη να τιθασευτεί το υπέρογκο κρατικό χρέος των αναπτυγμένων οικονομιών και ζητάει μεσοπρόθεσμες αξιόπιστες οικονομικές «στρατηγικές», τονίζοντας: «Τυχόν νέα οικονομική κρίση θα βρει πολλές κρατικές οικονομίες πολύ ευάλωτες (...) Για την παγκόσμια οικονομία και δραστηριότητα, θα πρέπει να δηλώσουμε ότι το μέλλον παρουσιάζεται ασυνήθιστα αβέβαιο».

Αντιθέσεις στη Γερμανία

Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα, Γερμανία και Γαλλία επισπεύδουν τις διαδικασίες έγκρισης του μηχανισμού, ώστε να είναι «έτοιμες» να δανείσουν την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημείωσε ότι η Γερμανία πρέπει να περιμένει να ζητήσει επισήμως η Ελλάδα την ενεργοποίηση του μηχανισμού δανειοδότησης και στο πλαίσιο αυτό επισπεύδει τις διαδικασίες ώστε να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί.

Ο ίδιος εκτιμά το χρονοδιάγραμμα των γερμανικών διαδικασιών στη μία με μιάμιση βδομάδα, αν υπάρξει αμοιβαία συμφωνία μεταξύ των βουλευτών. Ωστόσο, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) τάσσεται κατά των σχεδίων της κυβέρνησης για επίσπευση της διαδικασίας έγκρισης της όποιας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Οι «Financial Times Deutschland», επικαλούμενοι αποκλειστικές τους πληροφορίες, εκτιμούν πως «το ΔΝΤ επιθυμεί να μην ξεπεράσουν οι πιστώσεις του προς την Ελλάδα τα 18 δισ. ευρώ. Καθόλου καλή είδηση για την Bundesbank, διότι θα πρέπει τότε να αυξήσει το δικό της μερίδιο (...) Εάν δηλαδή η Ελλάδα χρειαστεί οικονομική στήριξη και το 2011 και το 2012, τότε το ΔΝΤ δεν πρόκειται να διαθέσει επιπλέον ρευστό. Σε μια τέτοια περίπτωση το μερίδιο της Γερμανίας θα αυξανόταν κατά 9,8 δισ. ευρώ και θα άγγιζε τα 18 δισ. Εκπρόσωπος του ΔΝΤ δηλώνει ότι οι σημερινές (σ.σ. χτεσινές) συνομιλίες στην Αθήνα αφορούν μια εφάπαξ βοήθεια. Εξάλλου, το ΔΝΤ δεν έχει μέχρι τώρα συγκεκριμενοποιήσει τη συνεισφορά του στο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Η ΕΕ, βασιζόμενη στα λεγόμενα του διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, υπολογίζει ότι θα διοχετευθούν πιστώσεις ύψους 14,8 δισ.».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διοικητής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank), Αξελ Βέμπερ, διέψευσε χτες δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που τον εμφάνιζαν να εκτιμά πως η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να δανειστεί ως και 80 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια για να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Ο Α. Βέμπερ επισήμανε πως «έχω πει ότι οι μακροπρόθεσμες ανάγκες ρευστότητας είναι δύσκολο να αξιολογηθούν» και σημείωσε ότι το ποσό προήλθε από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια αναθεωρήθηκε. Ακόμα, εκτίμησε ότι «η όποια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας θα οδηγούσε με μεγάλη πιθανότητα σε μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των υπόλοιπων χωρών στη νομισματική ένωση. Αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να χρηματοδοτηθεί μέσω των αγορών, η στήριξη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ύστατη λύση».

Το κεφάλαιο τρίβει τα χέρια του

Με βάση το προσχέδιο συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2010 που κατατέθηκε χτες στο γαλλικό Υπουργικό Συμβούλιο, στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται 3,9 δισ. ευρώ για οικονομική «βοήθεια» προς την Ελλάδα. Συνολικά, η Γαλλία θα συμμετέχει στο μηχανισμό δανειοδότησης της Ελλάδας με 6,3 δισ. ευρώ, βάσει της συμμετοχής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, αυτή η ενέργεια θα δώσει τη δυνατότητα στη Γαλλία «να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό που θα επιτρέψει, αν χρειαστεί, να βοηθήσουμε την Ελλάδα και να διατηρήσουμε τη σταθερότητα του ευρώ (...) Προσπαθούμε να κινηθούμε γρήγορα, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι στο ενδεχόμενο που η Ελλάδα αποφασίσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού», πρόσθεσε η Κ. Λαγκάρντ, η οποία θα καταθέσει το κείμενο στην εθνοσυνέλευση στις 3-4 Μάη και στις 6-7 Μάη στη Γερουσία.

Την ίδια στιγμή, ο αρχηγός των Φιλελευθέρων Δημοκρατών στη Μεγ. Βρετανία, Νικ Κλεγκ, σημείωσε για τη δανειοδότηση της Ελλάδας ότι «δεν είναι η ώρα για το ΔΝΤ και την ΕΕ να δείξουν ποιος είναι ο πλέον ισχυρός. Είναι η ώρα να δράσουν μαζί για να βοηθήσουν την Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση και παίρνει δύσκολες και ηρωικές αποφάσεις».

Από την άλλη, ο Steven Major, στέλεχος της «HSBC Holdings Plc.», μιλώντας χτες στο πρακτορείο «Bloomberg» υποστήριξε ότι ο μηχανισμός δανειοδότησης έχει «αποτύχει θεαματικά» να ανακόψει την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης της Ελλάδας, και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει ενεργοποίηση της βοήθειας μέσα σε μια βδομάδα.

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα ζητήσει ενεργοποίηση του μηχανισμού στις επόμενες τρεις βδομάδες εκτιμά η «Bank of America-Merrill Lynch». Ταυτόχρονα, και η «Merit ΧΑΕΠΕΥ» τονίζει ότι μόνη λύση για το χρηματιστήριο είναι η προσφυγή στο μηχανισμό δανειοδότησης, διαφορετικά «ο Γενικός Δείκτης δύσκολα θα ξεπεράσει το επίπεδο αντίστασης των 2.090 μονάδων».

Τα κοράκια και οι κυβερνήσεις τους

Χαρακτηριστικό της διαπλοκής των οικονομικών κολοσσών με τις καπιταλιστικές κυβερνήσεις είναι και το άρθρο της αυστραλιανής εφημερίδας «Sidney Morning Herald», για την «Goldman Sachs» και το νομοσχέδιο που προωθείται στις ΗΠΑ για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας. «Η τράπεζα αυτή ήταν σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης και της πρότεινε τρόπους απόκρυψης του χρέους της αποκομίζοντας κέρδος και γνωρίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση προχωρούσε σε υπερβολικό δανεισμό» σημειώνει το άρθρο και συνεχίζει:

«Οταν η Ελλάδα έφτασε στο σημείο της κρίσης φέτος, η "Goldman Sachs" τη συμβούλευε πού να στραφεί για επείγοντα δανεισμό και κανόνιζε συναντήσεις με πιθανούς δανειστές στην Κίνα και αλλού. Και, τέλος, η "Goldman Sachs" ήταν η τράπεζα που συνέβαλε στη διαμόρφωση μιας μεγάλης αγοράς στοιχημάτων επί της πιθανότητας χρεοκοπίας της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ