Πέμπτη 22 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Ζητά δημοψήφισμα για τον «καλύτερο» σφάχτη

Η εσωκομματική συζήτηση αντανακλά τα αδιέξοδα της ενσωματωμένης στο σύστημα στρατηγικής του

Οξύνθηκε η αντιπαράθεση στους κόλπους του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά με αφορμή την πρόταση της ηγεσίας του ΣΥΝ να γίνει δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της προσφυγής στο ΔΝΤ. Μια πρόταση που ουσιαστικά έρχεται να ρίξει λάδι στη φωτιά του αποπροσανατολισμού των λαϊκών στρωμάτων, αφού καλεί το λαό να καταδικάσει τον έναν ιμπεριαλιστικό οργανισμό (ΔΝΤ) έναντι του άλλου (ΕΕ). Με άλλα λόγια, και με αυτή του την πρόταση, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ καλεί το λαό να διαλέξει σφάχτη στην προαποφασισμένη κατακρεούργηση των δικαιωμάτων που έχουν απομείνει.

Τα όργανα του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζουν δύο μέρες χωρίς να καταλήγουν σε απόφαση σχετική με το δημοψήφισμα. Η όλη συζήτηση αντανακλά τα αδιέξοδα της ενσωματωμένης στο σύστημα στρατηγικής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την κοινή συνιστώσα των ενστάσεων που προβάλλουν οι διάφορες τάσεις, με καθαρά διαχειριστικά «επιχειρήματα».

Ο Π. Λαφαζάνης δήλωσε χτες ότι «η χώρα οφείλει παράλληλα με τη διεκδίκηση απευθείας χρηματοδότησης από την ΕΚΤ να ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους, με στόχο μια νέα ρύθμισή του που θα διαγράφει μέρος του, θα μειώνει τα επιτόκια και θα διευρύνει τους χρονικούς ορίζοντες αποπληρωμής».

Απ' την πλευρά της, η «Ανανεωτική Πτέρυγα» διαφώνησε με το δημοψήφισμα και αντιπρότεινε συζήτηση στη Βουλή και έγκριση απ' αυτήν του μηχανισμού στήριξης. Ο Γ. Δραγασάκης κράτησε αποστάσεις απ' τις προτάσεις που ακούγονται και ζήτησε «να υπάρξει μια συνθετική διαδικασία».

Η διαφωνία της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μάλλον αναμενόμενη, καθώς μόλις προ ολίγου καιρού η ηγεσία του ΣΥΝ είχε απορρίψει πρόταση που είχε στηριχθεί από αρκετά μέλη της για δημοψήφισμα σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας. Η συζήτηση στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρίασή της.

Ζητούν να ρετουσάρουν τον καπιταλισμό

Σύσσωμος πάντως ο οπορτουνίστικος χώρος «βάζει πλάτη» στον αποπροσανατολισμό του λαού, προσπαθώντας να του υποβάλει όρια στην πάλη του. Το τμήμα οικονομικής πολιτικής του ΣΥΝ έσπευσε να καθορίσει σαν το πραγματικό δίλημμα για το λαό το εξής ψευδεπίγραφο: «Η Ελλάδα προτεκτοράτο ή ανεξάρτητη χώρα;».

«Περιβόλι» ήταν και η συνέντευξη του Γ. Δραγασάκη στο ρ/σ «Κόκκινο». Ισχυρίστηκε ότι «κάνουν λάθος αυτοί που λένε τι ΔΝΤ, τι ΕΕ ή ΟΝΕ», καθώς όπως είπε το ΔΝΤ «είναι ένας μηχανισμός επιβολής ενός συγκεκριμένου μοντέλου, πειθαρχίας, που διευκολύνει την επιβολή του νεοφιλελευθερισμού», κρύβοντας ότι τα αντιλαϊκά πακέτα έχουν τη σφραγίδα τόσο της ΕΕ, όσο και του ΔΝΤ.

Διαμαρτυρήθηκε που «ως χώρα δεν έχουμε ένα αξιόπιστο σχέδιο που θα απαντά στο δικό μας δημοσιονομικό και παραγωγικό πρόβλημα, το οποίο να απαντά στο ερώτημα η οικονομία μας τι παράγει, τι θέλουμε να παράγει, πώς θα το παράγει». Συγκαλύπτει ότι τέτοιος σχεδιασμός στον καπιταλισμό δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά και πως το πρόβλημα δεν είναι κοινό για πλουτοκρατία και λαό, συνεπώς δεν μπορεί να υπάρξει και κοινό σχέδιο αντιμετώπισής του.

Ο Γ. Δραγασάκης, σαν λογιστής της πλουτοκρατίας, πρότεινε «τολμηρό άνοιγμα σε νέες αγορές» και αξιοποίηση του «ευρωπαϊκού χαρτιού», καθώς όπως είπε η ΕΕ «είναι πηγή προβλημάτων, αλλά είναι και πηγή δυνατοτήτων»! Στο ίδιο πνεύμα, είπε ότι «πρέπει να σκεφτούμε με όρους και νέων μορφών ιδιοκτησίας πέρα από κρατικές και ιδιωτικές καπιταλιστικές, να ξαναθυμηθούμε σχήματα όπως αυτοδιαχειρίσεις, συλλογικές μορφές οικονομικής δράσης».

Διαφωνίες και για το συνέδριο

Αντιπαράθεση ξέσπασε χτες και στην ΠΓ του ΣΥΝ σχετικά με το έκτακτο συνέδριο. Η ΠΓ απέρριψε το σχέδιο απολογισμού δράσης της ΚΠΕ, όσο και τις εισηγούμενες αλλαγές στο καταστατικό και τον κώδικα δεοντολογίας, ενώ αποφάσισε να συσταθεί τριμελής επιτροπή που θα εξετάσει τα δύο τελευταία θέματα. Η ΚΠΕ συγκαλείται την Κυριακή, ενώ στην ΠΓ κατατέθηκαν προτάσεις υπέρ της αναβολής του συνεδρίου, που βρίσκουν σύμφωνη την «Ανανεωτική Πτέρυγα», όχι όμως και την ηγετική ομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ