Πέμπτη 22 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το αδύναμο ευρώ ευνοεί τις γερμανικές εξαγωγές

Στοιχεία ερμηνευτικά της στάσης που κρατάει η Γερμανία παρουσιάζει η «Deutsche Welle»

Την καρδιά των αντιθέσεων που πυροδοτούν και τη διαφορετική στάση της μιας ή της άλλης πλευράς απέναντι στο ευρώ και κατ' επέκταση και στο «μηχανισμό δανειοδότησης» της Ελλάδας, αποκαλύπτει ρεπορτάζ της «Deutsche Welle», με αφορμή την αύξηση των γερμανικών εξαγωγών, που - μεταξύ άλλων - οφείλεται και στο γεγονός ότι το ευρώ αδυνατίζει έναντι του δολαρίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σημαντική άνοδο σημειώνουν οι γερμανικές εξαγωγές, με το λεγόμενο δείκτη οικονομικού κλίματος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Ερευνών ZEW να καταγράφει άνοδο κατά 8,5 μονάδες. Η αύξηση των εξαγωγών ξεπέρασε το 20% φέτος το Φλεβάρη, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2009, ενώ για το δεύτερο τρίμηνο του 2010 εκτιμάται ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 1%.

Στο ρεπορτάζ καταγράφεται: «Πού οφείλεται όμως η θεαματική αύξηση των εξαγωγών; Ενας σημαντικός λόγος είναι το αδύναμο ευρώ. Οι πιέσεις που δέχεται το κοινό νόμισμα εξαιτίας της ελληνικής κρίσης δίνουν φτερά στις γερμανικές εξαγωγές προς τις αγορές της Ασίας και των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι εξαγωγές προς τις χώρες εκτός ευρωζώνης ήταν στο διάστημα αυτό διπλάσιες από εκείνες εντός της ΟΝΕ (...) Με τα εμπορικά της πλεονάσματα η Γερμανία δεν κάνει μόνο φίλους. Πληθαίνουν οι χώρες της ευρωζώνης που επιρρίπτουν στο Βερολίνο ότι αύξησε την ανταγωνιστικότητα των γερμανικών προϊόντων σε βάρος των άλλων χωρών του κοινού νομίσματος (...) Πριν από δύο χρόνια το εμπορικό έλλειμμα της Γαλλίας έναντι της Γερμανίας ξεπέρασε τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Αντίθετα, ισχυρός είναι ο ανταγωνισμός της Κίνας, που πέρυσι διαδέχθηκε τη Γερμανία στην κορυφή των εξαγωγικών χωρών. Το 2009 οι κινεζικές εξαγωγές έφτασαν τα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι γερμανικές εξαγωγές κόλλησαν στα 1,12 τρισεκατομμύρια».

Οπως παρατηρεί η εφημερίδα, «η απώλεια του τίτλου του πρωταθλητή των εξαγωγών δεν ανησυχεί τον Αντον Μπέρνερ. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Χονδρικού και Εξαγωγικού Εμπορίου αντιμετωπίζει θετικά αυτή την εξέλιξη. "Οσο πιο πλούσιοι γίνονται οι πελάτες μας, τόσο το καλύτερο για τις συναλλαγές μας. Εάν οι Κινέζοι με μια αγορά 1,3 τρισεκατομμυρίων κατοίκων ευημερούν, θα σημειωθεί αύξηση της ζήτησης των προϊόντων και των υπηρεσιών που εμείς παράγουμε. Η κινεζική οικονομία θα πρέπει να κάνει πολλές επενδύσεις και στο κοινωνικό ακόμη πεδίο. Εμείς είμαστε έτοιμοι και έχουμε πολλά να προσφέρουμε", επισημαίνει με περισσή αισιοδοξία ο Αντον Μπέρνερ».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Deutsche Welle», τη μερίδα του λέοντος στο γερμανικό εξαγωγικό εμπόριο έχουν βιομηχανικά προϊόντα, ενώ ο κλάδος των ηλεκτρονικών προϊόντων σημειώνει επίσης αξιοσημείωτη αύξηση παραγγελιών μετά από τη θεαματική μείωση του 2009.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ