Πέμπτη 22 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΙΓΑΙΟ
Επιβεβαιώνει τον κυρίαρχο ρόλο του ΝΑΤΟ

Ενημερώνοντας χτες τη Βουλή, ο Ευ. Βενιζέλος είπε πως στόχος είναι να βελτιωθεί η θέση της χώρας στη λυκοσυμμαχία που συνθλίβει τα κυριαρχικά δικαιώματα

Κόντρα στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού, η κυβέρνηση προσπαθεί να ταυτίσει το «εθνικό συμφέρον» με τα σχέδια της λυκοσυμμαχίας
Κόντρα στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού, η κυβέρνηση προσπαθεί να ταυτίσει το «εθνικό συμφέρον» με τα σχέδια της λυκοσυμμαχίας
Σε διαχειριστή των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο έχει αναγορευτεί από την κυβέρνηση το ΝΑΤΟ, καθώς, από την έκβαση των συζητήσεων που γίνονται για τη νέα δομή του, εξαρτάται το θέμα του ελέγχου του επιχειρησιακού χώρου του Αιγαίου και κατ' επέκταση της ίδιας της άμυνας των ελληνικών νησιών.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ε. Βενιζέλος, ενημερώνοντας για το θέμα την επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της εφαρμογής του ενιαίου χώρου με διασυνδεσιμότητα των ραντάρ Ελλάδας - Τουρκίας. Eπιβεβαιώνεται έτσι ότι για το ΝΑΤΟ το Αιγαίο είναι μια «γκρίζα» περιοχή, όσον αφορά στην άσκηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, χωρίς αυτό να εμποδίζει την εφαρμογή των στρατηγικών του σχεδίων.

Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται και με όσα είπε κατά την ενημέρωση ο Ε. Βενιζέλος, σχετικά με έγγραφο του ΝΑΤΟικού διοικητή της Σμύρνης που αμφισβήτησε ευθέως την ελληνική κυριαρχία. Ο υπουργός Αμυνας επιβεβαίωσε εκ νέου την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου, θυμίζοντας πως «η Τουρκία ζητά να διασφαλισθεί η διασυνδεσιμότητα των δικών της ραντάρ με τα ελληνικά».

Οπως είπε, η ελληνική πλευρά έχει αρνηθεί «να ενεργοποιηθεί η νέα δομή (σ.σ. του ΝΑΤΟ) χωρίς να έχουν επιλυθεί τα θέματα της διασυνδεσιμότητας». Ο υπουργός προσπέρασε το θέμα του αποχρωματισμού του Αιγαίου που οδηγεί στην πλήρη ΝΑΤΟποίησή του, μεταθέτοντας τη συζήτηση στο ζήτημα του νέου στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι «έχει ανοίξει επί 5 μήνες μια άλλου τύπου πολιτική συζήτηση για λόγους που αφορούν πλέον το στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ και τις νέες προτεραιότητες που αφορούν περιοχές όπως το Αφγανιστάν ή το "Κέρας της Αφρικής"», επισημαίνοντας ότι «η συζήτηση για το νέο στρατηγικό δόγμα επηρεάζει και τη συζήτηση για τη νέα δομή», αφού «θα υπάρξει μια πιο συνοπτική μορφή διοίκησης».

Το έγγραφο που «γκριζάρει» το Αιγαίο

Ο υπουργός Αμυνας αναφέρθηκε εκτενώς στο επιχειρησιακό έγγραφο του Αμερικανού αντιπτέραρχου Γ. Τζόντις, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, λέγοντας ότι με αυτό υπήρξε οδηγία «στους δύο διοικητές (Λάρισας και Σμύρνης) να μην περιλαμβάνουν στο σχεδιασμό τους όλο το Αιγαίο, από την τουρκική έως την ελληνική ακτή».

Χαρακτήρισε το έγγραφο «απαράδεκτο» και πρόσθεσε ότι μετά από τις ελληνικές ενέργειες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ο Γ. Τζόντις «δήλωσε τηλεφωνικά ανάκληση ενός προκλητικού εγγράφου». Παράλληλα, υποστήριξε ότι «η επιστολή Τζόντις είναι επιστολή στρατιωτικού οργάνου. Δύο επίπεδα κάτω. Κινείται σε περιφερειακό και κλαδικό επίπεδο», επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την ευθεία ΝΑΤΟική αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και τη μετατροπή σε «γκρίζα ζώνη» για τη λυκοσυμμαχία.

Παράλληλα, εμμέσως πλην σαφώς, ο υπουργός Αμυνας αναγνώρισε τη μεγαλύτερη στρατηγική σημασία που έχει για το ΝΑΤΟ η Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι «πράγματι υπάρχει πρόβλημα. Οι στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ επικαλούνται συχνά τους κανόνες του Λουνζ, του 1984», δηλαδή τους όρους συμμετοχής της Ελλάδας, όπως διαμορφώθηκαν μετά την επανένταξη της χώρας στο στρατιωτικό σκέλος της συμμαχίας.

Το θέμα, βέβαια, υπερβαίνει κατά πολύ τον τρόπο που προσπαθεί να το παρουσιάσει η κυβέρνηση, αφού η ανισόμετρη σχέση των χωρών εντός του ΝΑΤΟ καθορίζεται από τη γεωστρατηγική τους σημασία στους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Συνολικά, ο Ευ. Βενιζέλος υπερασπίστηκε για μια ακόμη φορά τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ συμφέρει. Η περίοδος κατά την οποία η Ελλάδα αποχώρησε ήταν μια εμπειρία αρνητική. Από το 1975 αγωνιζόμαστε να επανέλθουμε στο σημείο που βρισκόμαστε. Δεν υπάρχει χώρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο που να μη θέλει να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ. Οποια χώρα δε μετέχει, μειονεκτεί».

Ασύμβατο το ΝΑΤΟ με τα λαϊκά συμφέροντα

Την αντίθεση του ΚΚΕ, στη συμμετοχή της χώρας στη ΝΑΤΟική «λυκοσυμμαχία» σημείωσε σε σύντομη παρέμβασή της, η βουλευτής του Κόμματος, Λιάνα Κανέλλη, αναρωτώμενη ρητορικά «πού ταυτίζονται τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ με τα ελληνικά; Στο Κυπριακό; Στο Αιγαίο; Είναι προφανές ότι τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ ταυτίζονται με τις εταιρείες που ελέγχουν τους αγωγούς. Είναι το μακρύ δόρυ του δυτικού κεφαλαίου».

Σχολιάζοντας το θέμα του εγγράφου του αντιπτέραρχου Τζόντις, η Λιάνα Κανέλλη σχολίασε ότι «δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο να ξαναβγάλει». Παράλληλα, έθεσε το ερώτημα: «Είναι επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης το ότι αίρεται στρατιωτικό έγγραφο που "πατσαβούρεψε" μια εθνική περιοχή της χώρας;»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ