Τετάρτη 24 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τα δάνεια φέρνουν νέα μέτρα είτε με ΔΝΤ, είτε με ΕΕ

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η συζήτηση για το δανεισμό της χώρας γίνεται για να νομιμοποιήσει το επόμενο, προαποφασισμένο αντιλαϊκό πακέτο

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμο το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο, το οποίο μόνο ισχυροί ταξικοί αγώνες μπορούν να αποτρέψουν
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμο το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο, το οποίο μόνο ισχυροί ταξικοί αγώνες μπορούν να αποτρέψουν
Το έδαφος για την επιβολή νέων σκληρών ταξικών μέτρων τους επόμενους μήνες στρώνει η κυβέρνηση, στο φόντο των σεναρίων για το δανεισμό της χώρας προς όφελος της ντόπιας πλουτοκρατίας, αξιοποιώντας στο έπακρο τα «σχέδια δανειοδότησης» που καταρτίζουν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αφού φρόντισε να εγκλωβίσει τη χώρα ανάμεσα στη Σκύλλα της ΕΕ και τη Χάρυβδη του ΔΝΤ, επιδιώκοντας παράλληλα να τρομοκρατήσει και να υποτάξει το λαό στην εφαρμοζόμενη πολιτική, τώρα ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει την «παρουσία» και τις «πρωτοβουλίες» τους για να επιβάλει το σύνολο των προαποφασισμένων αντιλαϊκών πολιτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά ερμηνεύοντας και τις κινήσεις που ήδη δρομολογούνται στο εσωτερικό της ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ακολουθήσει συγκεκριμένο σχέδιο για τη «δανειοδότηση» της χώρας, στην πορεία του οποίου θα εκδηλωθεί νέα αντιλαϊκή επέλαση με ολοκληρωτική ισοπέδωση των εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και την περαιτέρω αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων.

Συγκεκριμένα:

1) Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και πάντως σίγουρα μέσα στον Απρίλη να βγει στις καπιταλιστικές αγορές και να δανειστεί ακόμα και με υψηλά επιτόκια περίπου 15 δισ. ευρώ.«Θα δανειστούμε ανεξάρτητα από το ύψος των επιτοκίων», σημείωνε χτες υπουργός.

2) Μετά την κίνηση προς τις καπιταλιστικές αγορές, η κυβέρνηση θα επικαλεστεί τη διατήρηση των «υψηλών επιτοκίων» και θα ζητήσει την οικονομική στήριξη της ΕΕ μέσω της ενεργοποίησης του «ευρωπαϊκού μηχανισμού βοηθείας» ή τη χορήγηση «άδειας για δανεισμό ανάμεσα στα κράτη - μέλη», ενώ πάντα στο τραπέζι θα διατηρεί ζεστή και την εμπλοκή του ΔΝΤ.

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις

Μιλώντας χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι στη Σύνοδο Κορυφής, θα θέσει «μετά επιτάσεως» το θέμα του «ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης», σημειώνοντας πως «εάν κάποιοι επιμείνουν να μη δημιουργηθεί, τότε θα θέσει ο ίδιος το θέμα σε συνεργασία με την ισπανική προεδρία της ΕΕ».

Αργά το απόγευμα, σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου και άλλων κυβερνητικών στελεχών, καταλήχθηκε η τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής αύριο και μεθαύριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ταχτεί υπέρ της «ευρωπαϊκής λύσης» και θα ζητήσει εγγυήσεις από τα κράτη - μέλη της ΕΕ, ώστε να απελευθερωθούν ευρωπαϊκά κονδύλια με τη μορφή «δανείων» για την ελληνική οικονομία που θα τα διαχειριστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν δεν ευδοκιμήσει αυτό το σενάριο, η κυβέρνηση θα ζητήσει «άδεια για διακρατικό δανεισμό» ανάμεσα στα κράτη - μέλη. Η κυβέρνηση παράλληλα δεν αποκλείει το σενάριο προσφυγής στο ΔΝΤ και χτες στη σύσκεψη τονίστηκε ότι αν η ΕΕ δώσει την «έγκριση» - υπήρξαν πληροφορίες για γαλλογερμανική πρωτοβουλία - ώστε η Ελλάδα να προσφύγει στο ΔΝΤ, τότε «τα πάντα είναι ανοιχτά».

Την ίδια ώρα, χτες στην ΕΕ υπήρξαν διαβουλεύσεις μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχων με θέμα τη δημιουργία «ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης», μέσω της σύναψης διμερών δανείων, προκειμένου να «συγκεντρωθεί συγκεκριμένο χρηματικό ποσό» που θα χορηγηθεί στην Ελλάδα, αφού πρώτα η χώρα εξαντλήσει τα περιθώρια δανεισμού από τις αγορές.

Στο πλαίσιο των έντονων και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, ο Γ. Παπανδρέου είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Μπαρόζο, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Βαν Ρομπάι.

Ψήνονται οι επόμενες ανατροπές

Το σίγουρο είναι, πριν ενεργοποιηθεί ο οποιοσδήποτε «ευρωπαϊκός μηχανισμός», θα συμφωνηθεί πρώτα η επιβολή νέων μέτρων, προκειμένου να δοθούν «δανεικά» στην Ελλάδα. Σ' αυτό το πνεύμα, η Γερμανία φρόντισε χτες να θέσει σαν όρους ότι το ΔΝΤ θα έχει «ουσιαστική οικονομική συνεισφορά» στο πακέτο διάσωσης και ότι «τα κράτη - μέλη της ΕΕ να έχουν συμφωνήσει να διαπραγματευτούν νέους κανόνες για να εμποδιστεί η οποιαδήποτε επανεμφάνιση ανάλογης κρίσης δημοσιονομικού ελλείμματος».

Οι όροι που θα θέσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι, πιθανά σε συνεργασία με το ΔΝΤ, για να «δανειοδοτήσουν» την ελληνική κυβέρνηση, θα σημάνουν νέα πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική - βλέπε πολιτική λιτότητας, απολύσεων και συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών - και επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που θα κορυφωθεί με τη λήψη νέων μέτρων τους επόμενους μήνες και μέχρι τον Ιούνη.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής θα τονίσει την αποφασιστικότητά της για:

  • Επίσπευση των ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση με την κατάθεση του αντιδραστικού νομοσχεδίου ακόμα και μέσα στον Απρίλη.
  • Το «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων» και την προώθηση αντεργατικών αλλαγών μέσω νόμου.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για νέες απολύσεις στο Δημόσιο Τομέα αλλά και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την κατάργηση δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών και κατ' επέκταση και των θέσεών τους, καθώς και το κλείσιμο των Δημοτικών Επιχειρήσεων, αλλά και τη «σύμπτυξη» υπηρεσιών και θέσεων μέσω της Διοικητικής Μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ