Τετάρτη 24 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θέλουν το λαό στον ντορό του κεφαλαίου

Βοήθεια απ' την ΕΕ ή προσφυγή στο ΔΝΤ; Αυτό το κάλπικο δίλημμα ανέλαβε να τροφοδοτήσει σύσσωμος ο χώρος των οπορτουνιστών. Μπορεί ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να το εξέθεσε με τον πιο αναλυτικό τρόπο στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση που έγινε τη Δευτέρα στη Βουλή, οι τροχιοδεικτικές βολές όμως είχαν πέσει από τις προηγούμενες μέρες. Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε στο «Βήμα της Κυριακής»: «Το σενάριο για ΔΝΤ είναι εφιαλτικό και η διακίνησή του εγκληματικά αφελής. Το απεργάζονται ακραίοι συντηρητικοί και νεοφιλελεύθεροι κύκλοι (...) Για μας η Ευρώπη είναι το πεδίο των ταξικών κοινωνικών αγώνων». Ομοίως ο Αλ. Αλαβάνος είπε: «Aς αφήσει λοιπόν η κυβέρνηση το θέατρο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γιατί υπάρχει στο τέλος και ο κίνδυνος να γίνει "αυτοεκπληρούμενη προφητεία" (...) Αν ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να κυβερνήσει χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ας παραιτηθεί. Θα είναι πολύ καλύτερη μια Ελλάδα χωρίς Παπανδρέου, παρά μια Ελλάδα με ΔΝΤ».

Στο «Πριν», ο διευθυντής του Γ. Δελαστίκ έγραφε την Κυριακή: «(...) Είναι προτιμότερο να δανειστεί η Ελλάδα και με 1% και με 2% ακριβότερο επιτόκιο παρά να διαλύσει τη χώρα ο Παπανδρέου σέρνοντάς την ως λάφυρο στο ΔΝΤ (...) αν οι εργαζόμενοι δεν κινητοποιηθούν να αποτρέψουν την προσφυγή στο ΔΝΤ, δεν αποκλείεται να υποστούν οδυνηρές εκπλήξεις». Στο κύριο άρθρο της «Αυγής» την ίδια μέρα αναφερόταν: «ΔΝΤ: Θηλιά για την Ελλάδα! ΔΝΤ και ΕΕ δεν είναι το ίδιο. Δεν είναι η Σκύλλα και η Χάρυβδη όπως αμήχανα δογματίζει το ΚΚΕ, συντασσόμενο εξ αντικειμένου με τους πιο επιθετικούς κύκλους του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, ακόμη και σήμερα στην ΕΕ υπάρχει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης (...) η ΕΕ είναι και πολιτική ένωση κρατών». Στην «Εποχή» διαβάζουμε: «Η αναζήτηση λύσης στην κλίμακα της Ευρώπης μπορεί να μην είναι μονόδρομος. Είναι, ωστόσο, μια στρατηγική με περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας».

Παπαγαλάκια του συστήματος είναι, που καλούν το λαό να διαλέξει ιμπεριαλιστή αντί να οικοδομήσει στέρεα αντιιμπεριαλιστικά θεμέλια στην πάλη του, να ριζοσπαστικοποιήσει τους αγώνες του και να ετοιμαστεί για γενικευμένη αναμέτρηση ενάντια στην εξουσία των αστών, όποιο προσωπείο κι αν αυτή φοράει, με όποια διακρατική ένωση κι αν εκφράζεται. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ καλεί το λαό να διαλέξει σε ποιο χαλκείο θα χαλκευτούν τα νέα δεσμά του, αφού είναι δεδομένο ότι είτε με ΕΕ, είτε με ΔΝΤ, τα μέτρα που επιβάλλονται και θα επιβληθούν είναι αντιλαϊκά και προαποφασισμένα στα ιμπεριαλιστικά κονκλάβια, με τη σύμφωνη γνώμη των ελληνικών κυβερνήσεων. Τα διλήμματα που αναπαράγουν τα κόμματα του κεφαλαίου και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι διλήμματα της πλουτοκρατίας. Γι' αυτό και δεν μπορεί να είναι διλήμματα του λαού, όσο κι αν πασχίζουν μ' ένα στόμα να τον βάλουν στον αντιδραστικό και επικίνδυνο ντορό τους.


Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ