Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόσθετα μέτρα αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος
  • Σχεδιάζεται η ουσιαστική κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ για μισθωτούς - συνταξιούχους - μικροεπαγγελματίες
  • Διευκολύνσεις σε ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους - πλουτοκρατία

Πρόσθετα μέτρα αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος έχει στα σκαριά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο των αξιώσεων που προβάλλουν η ΕΕ, άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και οι διάφορες ενώσεις συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Την πολιτική αυτή έρχεται να υπηρετήσει και ο δήθεν διάλογος με δυνάμεις του κοινωνικού εταιρισμού για το φορολογικό σύστημα, η επίσημη έναρξη του οποίου ξεκίνησε χτες υπό τη σκέπη του υπουργού Οικονομικών. Μια διαδικασία που ονομάστηκε «κοινωνικός διάλογος», αλλά, στο πλαίσιο της ...διαφάνειας που διαφημίζει η κυβέρνηση, έγινε πίσω από κλειστές πόρτες και με προτροπή του Γ. Παπακωνσταντίνου στους συμμετέχοντες να μην προχωρήσουν στη δημοσιοποίηση πληροφοριών για όσα ειπώθηκαν. Η κατάληξη του «διαλόγου» είναι εκ των προτέρων δεδομένη. Τα φορολογικά μέτρα μόνιμου και σταθερού χαρακτήρα «ποσοτικοποιούνται και οριστικοποιούνται» στο αμέσως προσεχές διάστημα προκειμένου να αποτελέσουν αναπόσπαστο τμήμα του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που θα κατατεθεί στην Κομισιόν μέσα στο Γενάρη του 2010.

Αυτό που φαίνεται να έχει ήδη καταληχθεί είναι η κατάργηση ουσιαστικά του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς - συνταξιούχους (ξεκινά από 12.000 ευρώ) και η πλήρης κατάργησή του για τους επαγγελματίες (σήμερα στα 10.500 ευρώ). Σε αυτό το πλαίσιο επιλέγοντας την τακτική «καρότο και μαστίγιο» προχωρούν στην εφαρμογή ενός αφορολόγητου ορίου - «λάστιχο», το οποίο θα εξαρτάται από την αξία των αποδείξεων λιανικής, που θα καταφέρει να συγκεντρώσει κάθε νοικοκυριό στη διάρκεια του έτους! Και ενώ τα κέρδη των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων συνεχίζουν και συσσωρεύονται με ιδιαίτερα εντατικούς ρυθμούς - σε πείσμα και της καπιταλιστικής κρίσης - η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει ως υπαίτιο της φοροδιαφυγής τις διάφορες επαγγελματικές ομάδες. Είναι απόλυτα φανερό ότι η διαφημιστική καμπάνια που προετοιμάζουν με σλόγκαν του τύπου «μαζέψτε αποδείξεις από 1η Γενάρη», έρχεται αντικειμενικά να στρεβλώσει την πραγματικότητα, να καλλιεργήσει ψευδή αντίληψη στις λαϊκές συνειδήσεις για τα αίτια και τη ρίζα του ζητήματος. Η κλιμακούμενη επιχείρηση ξεκινά από σήμερα και στο διαδίκτυο όπου θα ...μπορεί κάποιος να «απαντά» σε προκάτ ερωτήσεις της κυβέρνησης για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Εξω από κάθε «διάλογο» είναι η ήδη δρομολογημένη απόφαση που αφορά στην παραπέρα αύξηση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης πάνω στα καύσιμα. Η παραπλάνηση έχει και συνέχεια με τη δήθεν αυξημένη φορολόγηση στα επιχειρηματικά κέρδη.

Οι σχεδιασμοί τους σε ό,τι αφορά στην άμεση φορολογία περιλαμβάνουν και τα παρακάτω:

  • Αφορολόγητο όριο: Για τους μισθωτούς - συνταξιούχους εξετάζεται η καρατόμησή του μέχρι και στο μισό (στο όριο 6.000 με 8.000 ευρώ αντί για 12.000 ευρώ σήμερα) ή λίγο παραπάνω σε ειδικές κατηγορίες. Τα υπόλοιπα θα δίνονται εάν και εφόσον υπάρχουν αποδείξεις. Στις αποδείξεις που αναγνωρίζονται, σύμφωνα με τους τωρινούς σχεδιασμούς τους, δεν περιλαμβάνονται βασικές δαπάνες των νοικοκυριών (όπως για παράδειγμα σούπερ μάρκετ), στις οποίες δε βλέπουν να υπάρχουν φαινόμενα φοροδιαφυγής!
  • Για τους επαγγελματίες προβλέπεται η πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου και στη συνέχεια η σύνδεσή του με τις αποδείξεις, οι οποίες ταυτόχρονα θα αποτελούν και τεκμήριο διαβίωσης!
  • Για συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών (ταξί, πωλητές λαϊκών αγορών, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κ.ά.) σχεδιάζεται η υπαγωγή σε καθεστώς λογιστικού προσδιορισμού και η χρήση ταμειακών μηχανών.
  • Προχωρούν στην «επανεξέταση» σημερινών φοροελαφρύνσεων.
  • Η υπαγωγή όλων των εισοδημάτων σε ενιαία φορολογική κλίμακα συνεπάγεται πρόσθετους φόρους σε μεγάλη γκάμα μισθωτών. Και δεν αφορά μόνο στα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα κατηγοριών του δημοσίου, αλλά και άλλους, όπως τους γιατρούς του ΕΣΥ (αμοιβές για υπερωρίες κ.ά.) που, να σημειωθεί, έχουν δοθεί στο παρελθόν αντί για μισθολογικές αυξήσεις.
  • Προωθείται η παραπέρα μείωση στα λεγόμενα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων, δηλαδή των ισχυρών ομίλων που έχουν τις δυνατότητες να σχηματίζουν τέτοια κονδύλια με τη μορφή αποθεματικών ή άλλων τρόπων. Η συγκεκριμένη δυνατότητα ανοίγει διάπλατα τη φάμπρικα μείωσης του φόρου, όπως ακριβώς είχε συμβεί και στο παρελθόν. Τα περί υπαγωγής στη φορολογική κλίμακα για τα διανεμόμενα κέρδη σε φυσικά πρόσωπα πρόκειται για ανέκδοτο. Για παράδειγμα, μεγαλορεντιέρηδες από το εξωτερικό που έχουν να παίρνουν πολύ πάνω από τα μισά μερίσματα των τραπεζών και των εισηγμένων εταιρειών στο χρηματιστήριο φορολογούνται με βάση τις διμερείς διακρατικές συμβάσεις και βέβαια δεν έχουν να δώσουν λόγο στην ...Εφορία. Είναι πρόδηλο ότι τον «τρόπο» της έχει και η ντόπια πλουτοκρατία.

Στο πλαίσιο του «διαλόγου» η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου εντόπισε το πρόβλημα στο «παρεμπόριο» και στη «σπάταλη πελατειακή πολιτική του κράτους». Ανάλογους ισχυρισμούς προέβαλε και η διοίκηση της ΕΣΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ