Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Δυναμικό παρών» συναίνεσης στην αντιλαϊκή επίθεση

Συμπαραστάτης της κυβέρνησης προκειμένου να περάσουν τα νέα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα είναι η ηγεσία της ΝΔ, δίνοντας «δυναμικό παρών» σε όλα τα μέτωπα της αντιλαϊκής επέλασης. Τα κορυφαία στελέχη και οι γαλάζιοι βουλευτές «σπρώχνουν» την κυβέρνηση να προχωρήσει με «ταχύτερο βηματισμό» στη λήψη και υλοποίηση όλων των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων», διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι είναι δεδομένη η δική τους συναίνεση σε αυτά. Παράλληλα εργάζονται φιλότιμα για να πείσουν ότι τα μέτρα αυτά είναι «αναγκαία» στο όνομα της υπεράσπισης του «εθνικού συμφέροντος», της διάσωσης δηλαδή της οικονομίας από τη χρεοκοπία.

Για το σκοπό αυτό η ηγεσία της ΝΔ επικεντρώνει την κριτική της στην κυβέρνηση στην «έλλειψη πολιτικού θάρρους», επειδή είτε καθυστερεί και παλινωδεί, είτε δεν προχωρά στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, που είναι το μείζον ζήτημα για τη ΝΔ και όρος για την έκφραση της συναίνεσης στην πράξη.

Από αυτή τη σκοπιά ήταν η απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος στον κυβερνητικό εκπρόσωπο που κατηγόρησε τη ΝΔ για «πολιτική ανευθυνότητα», επειδή δεν καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις «για τις αλλαγές και τομές» που πρέπει να γίνουν. «Σε λάθος αποδέκτη απευθύνει την κατηγορία αυτή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος» απάντησε ο Π. Παναγιωτόπουλος, κατηγορώντας με τη σειρά του τον Γ. Παπανδρέου επειδή αρνείται «να παρουσιάσει ένα συγκροτημένο εθνικό σχέδιο εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση».

Στη σκιά όμως της δικομματικής κοκορομαχίας για το ποιος από τους δύο επιδεικνύει «έλλειψη πολιτικού θάρρους», η ηγεσία της ΝΔ κάνει ό,τι μπορεί για να βάλει πλάτες ώστε να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης στα λαϊκά στρώματα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο λαλίστατος εκπρόσωπος της ΝΔ απέφυγε χτες το παραμικρό σχόλιο στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι συμφωνεί πλήρως με το επιχειρούμενο ξεθεμελίωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως το προσδιόρισε χτες ο υπουργός Εργασίας.

Επίσης οι βουλευτές της ΝΔ διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία κλίματος συναίνεσης και «εθνικής ομοψυχίας» στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης. «Πρέπει σύσσωμη η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση και ο ελληνικός λαός μαζί να καταφέρουμε να περάσουμε αυτό το δύσκολο κάβο στην εθνική μας οικονομία και μπορούμε να το κάνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Π. Καμένος. Περισσότερο σαφής ο βουλευτής Θ. Καράογλου, δε δίστασε να δηλώσει ότι η ΝΔ είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με τους εργαζόμενους που αντιδρούν και να κάνει ό,τι άλλο χρειαστεί προκειμένου να προχωρήσουν οι «μεταρρυθμίσεις».

Στο μεταξύ, χτες ξέσπασε κόντρα μεταξύ των Γ. Παπαθανασίου και Γ. Αλογοσκούφη, με αφορμή την «αυτοκριτική» του πρώτου στη Βουλή ότι «δεν τολμήσαμε όσα θα έπρεπε στην αρχή της κυβερνητικής θητείας μας». «Η "ήπια προσαρμογή" ήταν κεντρική κυβερνητική επιλογή, με την έγκριση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή», ήταν το σχόλιο συνεργατών του Γ. Αλογοσκούφη, καλώντας ταυτόχρονα τον Γ. Παπαθανασίου «να εξηγήσει πώς το έλλειμμα από 6% το ανέβασε στο 12% μέσα σε μόλις οκτώ μήνες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ