Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Δεν αγγίζει καν το πρόβλημα

Την ώρα που διατρανώνει σε όλους τους τόνους την πολιτική της μηδενικής ανοχής απέναντι στους μετανάστες (επικαλούμενη την παράνομη είσοδό τους στην Ελλάδα) και εφαρμόζει πάνω τους την πιο βάρβαρη πρακτική για την επαναπροώθησή τους στις χώρες προέλευσης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσα σε κλίμα άκρατης δημαγωγίας, επιχειρεί να ρυθμίσει και να αμβλύνει ορισμένες κραυγαλέες περιπτώσεις διακρίσεων σε βάρος εκείνης της κατηγορίας μεταναστών που διαμένουν και εργάζονται στη χώρα μας νομίμως και για μακρύ χρονικό διάστημα.

Αναλυτικότερα, σε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών, που εγκρίθηκε χτες από το υπουργικό συμβούλιο, προβλέπεται, υπό προϋποθέσεις, η χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών, καθώς και η παροχή, σε ορισμένους από αυτούς, περιορισμένου δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές για την πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επίσης, εισάγονται επιμέρους τροποποιήσεις στη χορήγηση ιθαγένειας με πολιτογράφηση σε αλλοδαπούς καθώς και η επίσπευση των διαδικασιών πολιτογράφησης για τους ομογενείς εξ Αλβανίας.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι την ελληνική ιθαγένεια αποκτούν, εφόσον το επιθυμούν οι γονείς τους, τα παιδιά αλλοδαπών που:

-- Γεννιούνται στην Ελλάδα και ένας από τους γονείς τους κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα επί πέντε συνεχή έτη ή εφόσον συμπληρώσει την πενταετία αν η γέννηση έγινε πριν τη συμπλήρωσή της.

-- Εχουν ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.

-- Εφόσον ενηλικιωθούν και το ζητήσουν τα ίδια και έχουν παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα και κατοικούν μόνιμα στη χώρα.

-- Δεν αποκτούν με τη γέννησή τους αλλοδαπή ιθαγένεια, είτε είναι άγνωστης ιθαγένειας ή ένας από τους γονείς τους έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα από τη γέννησή του.

Αναφορικά με το δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης προβλέπει: Ομογενείς και αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών εφόσον έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους μπορούν να εγγράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και να ψηφίζουν στις εκλογές για την πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση εφόσον:

-- Είναι κάτοχοι «Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς» ή τίτλου διαμονής ως μέλη οικογένειας κατόχου τέτοιου Δελτίου και έχουν συμπληρώσει, από την υποβολή της αίτησης για την απόκτηση του Δελτίου ή τίτλου αντίστοιχα, πενταετή συνεχή και νόμιμη διαμονή στη χώρα.

-- Είναι κάτοχοι άδειας διαμονής αορίστου χρόνου ή δεκαετούς διάρκειας.

-- Εχουν υπαχθεί στο καθεστώς των επί μακρόν διαμενόντων.

-- Είναι κάτοχοι «Δελτίων Μόνιμης Διαμονής», ως μέλη οικογένειας Ελληνα πολίτη ή πολίτη κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

-- Εχουν αναγνωρισθεί ως πολιτικοί πρόσφυγες ή έχουν υπαχθεί στο καθεστώς επικουρικής προστασίας ή προστασίας για ανθρωπιστικούς λόγους, των μελών της οικογένειάς τους συμπεριλαμβανομένων.

-- Είναι κάτοχοι ταξιδιωτικών εγγράφων ή ειδικού δελτίου που έχουν χορηγηθεί από ημεδαπή αρχή, σύμφωνα με τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης της Νέας Υόρκης, περί του καθεστώτος των ανιθαγενών.

-- Κατέχουν τίτλο παραμονής ως ομογενείς και έχουν συμπληρώσει από της χορηγήσεώς τους πενταετή συνεχή και νόμιμη παραμονή στη χώρα, που πιστοποιείται κατόπιν σχετικής βεβαίωσης της αρχής, η οποία τα εξέδωσε.

Οι προαναφερόμενοι μετανάστες και ομογενείς έχουν δικαίωμα να εκλέγονται δημοτικοί, διαμερισματικοί και τοπικοί σύμβουλοι (όχι δήμαρχοι) εφόσον έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους.

Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης τροποποιεί επίσης τις διατάξεις του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας (Ν. 3284/2004) αναφορικά με τις προϋποθέσεις απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας με πολιτογράφηση. Μεταξύ άλλων μειώνει σε πέντε (από δέκα) τα χρόνια νόμιμης διαμονής στη χώρα μας πριν την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης και καταργεί τη δυνατότητα πολιτογράφησης για αθλητές ολυμπιακών αθλημάτων, που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Τέλος, ορίζει ότι το παράβολο πολιτογράφησης (κατά την πρώτη φορά υποβολής αίτησης πολιτογράφησης) θα ανέρχεται στα 1.000 ευρώ (και στα 300 ευρώ για επανυποβολή της αίτησης). Του παραβόλου απαλλάσσονται οι ομογενείς και οι κάτοικοι χωρών - μελών της ΕΕ. Σημειώνεται ότι σήμερα το εν λόγω παράβολο είναι 1.500 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ