Κυριακή 25 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Η διαρροή πορδή

Φάση ΠΑΣΟΚ Γ', μεταπολιτευτική. Η «επανάσταση» του εφαρμοσμένου Οργουελ συντελείται μπροστά στα μάτια μας και πάνω απ' όλα τα προβλήματα. Κατ' αρχήν είναι γλωσσική και γι' αυτό αποκαλυπτική. Με τη διαφορά ότι υπάρχοντος του ΚΚΕ και της προεκλογικής εξαγγελίας του περί μηδενικής ανοχής στην κυβέρνηση, ουδείς δικαιούται να καμώνεται τον ανυποψίαστο, τον αφελή, άντε και τον ήδη απογοητευμένο. Γοητευμένοι στατιστικώς καταμετρώνται πολλοί. Αλλο όμως η στατιστική επικοινωνιακή ενίσχυση του κυβερνητικού οπλοστασίου κι άλλο η σκληρή πραγματικότητα που δείχνει όχι προς τα πού, αλλά για ποιους πλέει το καράβι του γκουβέρνου ολόφωτο, γυαλιστερό και καμαρωτό. Οσοι είχαν συσσωρεύσει κεφάλαια και ανησυχούσαν διά την έστω κι ελαφρά μείωσή τους, ισιώσαν το γιαλό κι έτσι δεν αρμενίζει στραβά η κρίση. Απ' τον Σ.Ε.Β. η αρχή των σημαιοστολισμών.

Αλλωστε φέτος ο εορτασμός του έπους του '40 θα έχει λιγότερο «κορόιδο Μουσολίνι». Γιατί οι εφοπλιστές των περατατζήδικων του Ιονίου υψώνουν ιταλική σημαία στα πλοία τους, γιατί έτσι έχουν μικρότερο ναυτεργατικό κόστος!... Οπότε άλλο το κορόιδο σήμερα κι άλλο τότε...

Η εφαρμοσμένη οργουελική απαιτεί μια υψηλή γλωσσική τεχνική. Να βαφτίσεις κάθε βίαιη αντιλαϊκή απόφαση, δράση, ενέργεια σε φιλολαϊκή πολιτική με την αναγκαστική επιστράτευση ή και τον εθελοντισμό στρατιάς εργολάβων της εικόνας. Και με τη βοήθεια της κλασικής δημοσιογραφικής «διαρροής». Ητοι σε κλειστό δήθεν χώρο, όπως το προχτεσινό μίνι υπουργικό συμβούλιο, λέγονται επίσημα πράγματα που ανεπισήμως διαρρέουν. «Πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά το ΚΚΕ», είπαν οι τρεις τρομοκρατημένοι απ' τη συνέπεια του Κόμματος υπουργοί Εργασίας, Παιδείας και ...Προστασίας (από) τον πολίτη. Το πέρασαν αυτούσιο κι ασχολίαστο τα ΜΜΕ.

Η διαρροή είναι σαν την πορδή. Φεύγει σε πολυάνθρωπο βουερό χώρο κι ύστερα όλοι κοιτάζονται μεταξύ τους με απορημένα υπομειδιάματα ένοχης αμηχανίας ηθικού αυτουργού. Είναι σαν προειδοποίηση σ' όλους εκείνους που δεν έχουν σκεφτεί ν' αδειάσουν εγκαίρως τους βόθρους τους, εξοντώνοντας «ειρηνικά» τη γειτονιά της λογικής. Με την υπενθύμιση ότι η πορδή είναι το κλασικότερο μπούμερανγκ. Επιστρέφει πάραυτα στον εκτοξεύοντα. Ετσι οι πρώτοι παγιδευμένοι στο δικομματισμό ξέρουν πώς και ποιος φοβάται ποιον. Τα υπουργεία των μεταλλαγμένων, όχι ονομάτων αλλά πολιτικών εννοιών, σχεδιάζουν να προστατεύσουν τον πολίτη από το ξυπνητήρι που λέγεται και κυρίως είναι Κ.Κ.Ε. Στόχος πρώτος και κύριος. Ισόβαθμος της οικονομικής κρίσης.

Εχουν δίκιο. Το δικό τους, αλλά το έχουν. Πρέπει να κοιμάσαι σε δικομματικό μαξιλάρι ληθαργικά μετεκλογικώς. Γιατί αλλιώς θα δεις τι λογαριασμό σου κόβουν ήδη να πληρώσεις, πόσοι άνεργοι «σταζιέρ» θα ριχτούν στην ανθρωποφαγία, πόσοι θα εγκλωβιστούν στην αρένα ανάλωσης δούλων του ιδιωτικού τομέα. Κυρίως όμως πρέπει να αντιμετωπιστεί η ακύρωση στην πράξη των αποτελεσμάτων της κατευναστικής ψήφου προς το κεφάλαιο, από τους ίδιους τους ψηφοφόρους που είδαν το 1/5 των διαβόητων 100 ημερών (πέρασαν κιόλας 21) να κυλάει σαν ένα «delete» - διαγραφή στο πληκτρολόγιο των ανέξοδων υποσχέσεων που όμως μας κοστίζουν πανάκριβα.

Προσοχή στην πορδο-διαρροή. Μυρίζει βαριά και δεν εξουδετερώνεται με αποσμητικά αριστερού χώρου εξαιρετικά ευρύχωρου για «αντιεξουσιαστές στην εξουσία». Η εργατική τάξη είναι εδώ, θωρακισμένη απ' την πείρα της να μένει όρθια εν μέσω πολιτικών κολοσσαίου ακόμη και σύγχρονου, οπότε ο Καίσαρ και οι πραίτορές τους είναι λαμπρά φωτισμένοι σκηνικώς. Το αίμα δεν είναι προβολέας. Είναι στοιχειό και εφιάλτης για τον ύπνο της τάξης που πέρδεται, όταν φοβάται ακόμη και τον ύπνο της.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ