Κυριακή 25 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ - ΤΕΙ
Ανυποχώρητα μπροστά για τη συγκρότηση αγωνιστικού μετώπου

Ανυποχώρητα μπροστά, καλούνται να βαδίσουν φοιτητές και σπουδαστές, με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες τους και με συμπόρευση με το ταξικό εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα
Ανυποχώρητα μπροστά, καλούνται να βαδίσουν φοιτητές και σπουδαστές, με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες τους και με συμπόρευση με το ταξικό εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα
Σήμερα υπάρχουν τρεις γενιές φοιτητών που πέρασαν από τα πανεπιστήμια και αποφοίτησαν χωρίς να δουν όργανα του φοιτητικού κινήματος, ΕΦΕΕ στα ΑΕΙ ή ΕΣΕΕ στα ΤΕΙ. Η διάλυση της ΕΦΕΕ και η προσπάθεια διαχρονικά - και φέτος - να σαμποταριστεί, φέρνουν τη σφραγίδα των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και της ΕΑΑΚ. Η ανυπαρξία αναφοράς σε αποφάσεις, κινήσεις ή πρωτοβουλίες της, διευκολύνει τα εκφυλιστικά φαινόμενα, υπηρετεί και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Οι δυνάμεις του δικομματισμού δίνουν λόγο μόνο για τη σχολή τους και όχι για την πανελλαδική δράση τους, τα συλλογικά και εκλεγμένα όργανα είναι απαξιωμένα, οι γενικές συνελεύσεις είναι αποφάσεις «πεφωτισμένων» που δίνουν λόγο μόνο στην γκρούπα τους, οι οπορτουνιστές - καβαλάρηδες με όπλο τα τηλεοπτικά μαρκούτσια τους, εκπροσωπούν ...όλο το φοιτητικό κίνημα στην τηλεόραση, αλλά στην πραγματικότητα... τον εαυτό τους και κανά-δυο φίλους τους από την παρέα του Τσίπρα και του Παναγόπουλου.

Το φοιτητικό κίνημα μένει χωρίς οργάνωση, διευκολύνεται ο συντεχνιασμός, η ύπαρξη μηχανισμών εξαγοράς και συνδιαλλαγής με μεγαλοκαθηγητάδες και επιχειρηματικά συμφέροντα, δούναι και λαβείν που συνδιαμορφώνει και τους συσχετισμούς. Ταυτίζονται οι μαζικές διαδικασίες με τις παρατάξεις, η μεγάλη μάζα των φοιτητών απομακρύνεται. Ακόμα και οι κοινωνικά δραστήριοι φοιτητές κλείνονται στον μικρόκοσμο της σχολής τους, δεν αντιλαμβάνονται τις αρνητικές συνέπειες της επιλογής που κάνουν για τη σχολή τους στο σύνολο του φοιτητικού κινήματος.

Καμία μάσκα δεν έπεσε! Το πρόσωπό τους το έχουν δείξει από καιρό

Τρεις βδομάδες τώρα με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και οι βιομήχανοι, οι μεγαλομέτοχοι, οι εφοπλιστές και τα λοιπά παράσιτα τρίβουν τα χέρια τους. Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται για «δημιουργική και όχι στείρα» αντιπολίτευση, περιμένουν να δουν αν το ΠΑΣΟΚ θα εφαρμόσει όλα τα μέτρα και τις διατάξεις για να πληρώσει την κρίση η λαϊκή οικογένεια. Αν το ΠΑΣΟΚ δεν είναι συνεπές θα του τραβήξουν το αυτί όλοι μαζί αυτοί οι «αγωνιστές» που συμφώνησαν προεκλογικά με το Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων!

Τρεις βδομάδες τώρα και οι δυνάμεις του συστήματος έχουν φτύσει αίμα για να μην σηκωθεί το μπόι του λαού. Συχαρίκια στο νέο πρωθυπουργό από το νομπελίστα ειρήνης Ομπάμα, ξεπούλημα του λιμανιού, των ναυπηγείων, ξύλο στους εργάτες, «πάγωμα» της αναγνώρισης των κολεγίων για καλύτερη επαναδιαπραγμάτευση με τα μονοπώλια δείχνουν τι θα ακολουθήσει...

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στην πρώτη γραμμή μέσα και έξω από τις σχολές

Από την άλλη μόνο το ΚΚΕ συνεχίζει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και εμπιστοσύνη να σαλπίζει στο λαό και τη νεολαία ότι τον πλούτο που παράγει πρέπει να τον καρπώνεται, ότι μπορεί να δείξει τη δύναμή του.

Στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ μόνο οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ επιμένουν να μην το βάζουν κάτω και να διεκδικούν να σταματήσουν οι μπίζνες στην παιδεία, να μην είναι η μόρφωση εμπόρευμα, να υπάρχει δημόσια δωρεάν σίτιση-στέγαση-μετακίνηση, να βρίσκουν δουλειά με δικαιώματα, να μην πληρώσουν την κρίση οι λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους που σπουδάζουν. Ο αγώνας αυτός προϋποθέτει τη συγκρότηση του κινήματος, τη ριζοσπαστικοποίηση, την αλλαγή συσχετισμών, την ακύρωση στην πράξη της ψήφου των σπουδαστών που κάτω από πιέσεις και διλήμματα ψήφισαν ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, την ένταξή τους στο κίνημα.

Σε αυτές τις συνθήκες, μία βδομάδα τώρα, η ΚΝΕ και η παράταξή της στα Πανεπιστήμια ανέλαβε το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί για την πραγματοποίηση Πανσπουδαστικού Συνεδρίου, να συγκροτηθεί Τεχνική Γραμματεία για την διαδικασία του Συνεδρίου ώστε αυτό να πραγματοποιηθεί, να υιοθετήσει αγωνιστική πολιτική διακήρυξη και απόφαση και να εκλέξει Κεντρικό Συμβούλιο. Ακόμα και αυτή η προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι στιγμής στους συλλόγους και στην Τεχνική Γραμματεία είναι αποτέλεσμα της πλήρους αφοσίωσης, της δουλειάς και της πάγιας θέσης της ΚΝΕ, των μελών και φίλων της, για να αποκτήσει το φοιτητικό κίνημα δομή και οργάνωση.

... κόντρα στην πολιτική του κεφαλαίου και στους κολαούζους της

Το «θέατρο του παραλόγου» που έχει στηθεί με στόχο να μπλοκαριστεί αυτή η πρωτοβουλία δεν έχει τελειωμό! Την εργολαβία που είχαν πάρει τα προηγούμενα χρόνια το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, τώρα την παρέδωσαν στις δυνάμεις των σχημάτων της ΕΑΑΚ που επί μέρες έσκιζαν χαρτιά, προπηλάκιζαν εκπροσώπους, διέλυαν Διοικητικά Συμβούλια δίνοντας άλλοθι και στο ΠΑΣΟΚ να μπλοκάρει τη διαδικασία. Αυτή η κατρακύλα των δυνάμεων του οπορτουνισμού, των σύγχρονων ΕΚΟΦιτών στις σχολές, είναι φυσική εξέλιξη της επικίνδυνης για το λαό και τη νεολαία πολιτικής τους. Είναι η συνέχεια της κατρακύλας που έχουν πάρει μετά την συμμαχία τους με τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ σε όλα τα επίπεδα, με τους εργατοπατέρες-απεργοσπάστες της ΓΣΕΕ που τα ίδια κάνουν στους τόπους δουλειάς για να μην σηκωθεί ανάστημα από τους εργάτες. Είναι η συνέχεια του τυχοδιωκτισμού και της «ιερής» συμμαχίας τους με τις πλειοψηφίες σε ΟΛΜΕ-ΔΟΕ και τους λοιπούς συνδαιτυμόνες τους στα τραπέζια του διαλόγου. Ετσι παιδιά! Με τον Αδωνι, την Διαμαντοπούλου, τους μεγαλοκαθηγητάδες και όσους άλλους ψαρεύουν στα θολά νερά με δίχτυα της σοσιαλδημοκρατίας.

Η ΕΦΕΕ ναυάγησε, η προσπάθεια ανασυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος είναι μπροστά μας...

Απέναντι στη λαίλαπα που έρχεται κανείς φοιτητής-παιδί λαϊκής οικογένειας δεν μπορεί να έχει πλέον αυταπάτες για το ρόλο που παίζει ο καθένας.

Κανένας φοιτητής δεν μπορεί να περιμένει την ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος από τις δυνάμεις εκείνες που το διέλυσαν και το κρατούν διαλυμένο εδώ και 20 χρόνια.

Ανασύνταξη χωρίς αλλαγή των σημερινών συσχετισμών δεν γίνεται. Ολοι αυτοί θα ήθελαν μια ΕΦΕΕ συνομιλητή του υπουργείου Παιδείας, χειροκροτητή των ξεπουλημένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών, συνεργάτη των «μπίζνεσμεν» της Παιδείας και έναν ακόμη κοινωνικό εταίρο στην πολιτική κεφαλαίου-ΕΕ. Αν δεν είναι βέβαιο ότι τους βγαίνει... τη διαλύουν!

Οι αγωνιστές, οι ριζοσπάστες φοιτητές είναι ανάγκη περισσότερο από ποτέ να δώσουμε λύση και διέξοδο στο βασικό: Την ανασύνταξη του κινήματος σε αντιμονοπωλιακή βάση, το συντονισμό του, τη συμμαχία του με το ταξικό εργατικό λαϊκό κίνημα και το ΠΑΜΕ, την πάλη και την αντεπίθεση για ριζικές αλλαγές στην κοινωνία, την οικονομία και την εξουσία.

...οι φοιτητές να φτιάξουν το δικό τους αγωνιστικό μέτωπο σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Δεν είμαστε μόνοι μας. Χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές έβγαλαν συμπεράσματα. Μαζί θα πρωτοστατήσουμε στη συγκρότηση αγωνιστικού μετώπου σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση, αυτή θα είναι η μεγάλη κατάκτηση για το φοιτητικό κίνημα.

Ηδη δεκάδες επιτροπές αγώνα έχουν στηθεί, εκατοντάδες φοιτητές και ιδιαίτερα πρωτοετείς συμμετέχουν, δεκάδες συνδικαλιστές-μέλη Διοικητικών Συμβουλίων γυρνάνε την πλάτη στον εκφυλισμό.

Τώρα λοιπόν είναι η ώρα για την «από κάτω προς τα πάνω» οργάνωση του κινήματος, με βασική μορφή οργάνωσης της πάλης τους φοιτητικούς συλλόγους και τις επιτροπές αγώνα ανά σχολή και τμήμα. Τώρα να φτιαχτεί μέτωπο μέσα στις σχολές. Μόνο έτσι θα απελευθερωθούν οι ριζοσπαστικές δυνάμεις, θα αλλάξει το κλίμα. Ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε από αυτό που βιώνουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους στην κοινωνία, την κρίση που μας χτυπά την πόρτα, τις απολύσεις, την ανεργία των αποφοίτων, την κοινωνική ασφάλιση, την παιδεία και την υγεία, τον πολιτισμό και τον ελεύθερο χρόνο.

Οι φοιτητές από τα λαϊκά στρώματα να γυρίσουν την πλάτη στα εκφυλιστικά φαινόμενα, να βάλουν φραγμό στη διαλυτική κατάσταση, να προκαλέσουν τη συνεδρίαση Επιτροπών Αγώνα εκεί που δεν υπάρχει.

Καλούμε σε συγκρότηση του μετώπου αγώνα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ για να ταράξουμε τα λιμνάζοντα νερά του φοιτητικού κινήματος. Να οργανώσουμε τους φοιτητές και σπουδαστές που απέχουν από τις συλλογικές διαδικασίες. Να οργανώσουμε την πάλη. Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς. Να δουλέψουμε μέσα στα ιδρύματα, στις συλλογικές διαδικασίες στους κλάδους, σε όλο το λαό.

Εκεί θα έχουν τη θέση τους και την αυτοτέλειά τους οι επιτροπές αγώνα, οι φοιτητικοί σύλλογοι, τα ΔΣ, οι ριζοσπάστες και οι αγωνιστές φοιτητές, τα σχήματα που κατανοούν την ανάγκη πάλης σε αυτή την κατεύθυνση.

Συντονιζόμαστε πανελλαδικά και μόνιμα, σε αντιμονοπωλιακό πλαίσιο, γραμμή και στόχους πάλης. Συντονιζόμαστε με τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων. Αναπτύσσουμε κοινή δράση με την εργατική τάξη, τη μικρομεσαία αγροτιά, τους φτωχούς επαγγελματοβιοτέχνες. Ενισχύουμε την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Αναπτύσσουμε την αλληλεγγύη με τους λαούς που αντιστέκονται, τους αγωνιστές και τις οργανώσεις που διώκονται.

Είναι στο χέρι των φοιτητών να ανασυγκροτηθεί το φοιτητικό κίνημα, στο μέτωπο αγώνα και τις επιτροπές του είναι η ελπίδα για ενότητα και οργάνωση. Τώρα λοιπόν όλοι να πάρουν τη θέση τους στη μεγάλη λαϊκή συμμαχία της ανατροπής και της νίκης.


Γιώργος ΣΙΔΕΡΗΣ
Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ