Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Ρίχνουν στον Καιάδα τη φτωχομεσαία αγροτιά

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά δε μιλούν για την αγροτιά, μόνο για να πουν καινούργια ψέματα και να την κοροϊδέψουν ακόμα μια φορά. Είναι και οι δύο συνένοχοι για τα προβλήματα και τα βάσανά της.

Μαζί και παρέα συναινούν, ψηφίζουν και υλοποιούν τα αντιαγροτικά μέτρα της ΕΕ και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Τις συνέπειες τις ζουν οι μικροί και φτωχομεσαίοι αγρότες στο πετσί τους.

1. Οι περισσότεροι είναι καταχρεωμένοι στις τράπεζες. Η θηλιά των χρεών σφίγγει στο λαιμό τους απειλητικά, εκβιαστικά για να παραδίνουν σχεδόν τσάμπα την παραγωγή τους στους εμποροβιομήχανους.

2. Οι τιμές παραγωγού στα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα είναι εξευτελιστικές για 3η συνεχή χρονιά η μείωση φτάνει το 50%, οι τιμές όμως στα τρόφιμα για τους καταναλωτές αυξάνουν. Ετσι κερδίζουν οι μεγαλέμποροι και οι βιομήχανοι τροφίμων, από την εκμετάλλευση αγροτών και καταναλωτών.

3. Μεγάλος όγκος παραγωγής σαπίζει στο χωράφι απούλητη και την ίδια ώρα εισάγονται ίδια προϊόντα (μήλα Ιταλίας, ντομάτες Ολλανδίας, λάδι Μαρόκου, κρασί Αυστραλίας - ΗΠΑ κ.ο.κ.).

Το 2008 ξοδέψαμε περισσότερα από 3 δισεκ. ευρώ για εισαγωγές προϊόντων που μπορούμε να τα παράγουμε.

4. Η παραγωγή μειώνεται και η ανεργία στην ύπαιθρο αυξάνεται. Η καπνοκαλλιέργεια συρρικνώθηκε κατά 81% (από 116 χιλ. τόνους το 2002 έπεσε στους 22 χιλ. τόνους το 2007) και πολλές μεταποιητικές μονάδες έκλεισαν. Η τευτλοκαλλιέργεια μειώθηκε κατά 50% περίπου και έκλεισαν τα 2 από τα 5 εργοστάσια ζάχαρης, εισάγουμε τώρα πια το 50% για τις εγχώριες ανάγκες μας. Στο βαμβάκι μειώθηκε η καλλιέργεια κατά 1 εκατ. στρεμ. κ.ο.κ.

5. Κάθε χρόνο 20.000 θέσεις εργασίας χάνονται στον αγροτικό τομέα και αν υπολογιστούν και οι άνεργοι των γεωργικών βιομηχανιών η ανεργία στην ύπαιθρο προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις.

6. Το κόστος της παραγωγής μεγαλώνει και οι τιμές στον παραγωγό πέφτουν. Το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε το 2008 κατά 8% και κατά 20% την περίοδο 2000 - 2008 (δηλ. με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση).

7. Χειρότερες μέρες έρχονται για τη φτωχή αγροτιά από το 2010, που θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα του «ελέγχου υγείας» της ΚΑΠ για αγρότες και κτηνοτρόφους. Καταργούνται οι επιδοτήσεις στους μικρούς αγρότες και μειώνονται για τους υπόλοιπους. Ετσι θα συγκεντρωθεί η γη και παραγωγή στους λίγους μεγάλους που θα γίνουν μεγαλύτεροι. Σε αυτά τα μέτρα συμφώνησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τα ψήφισαν στο ευρωκοινοβούλιο το 2008.

8. Οποια κυβέρνηση και να βγει ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ αυτά θα εφαρμόσει, αυτή είναι η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Η θέση του ΚΚΕ για ανάπτυξη του αγροτικού τομέα που θα ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες για φτηνά και καλά τρόφιμα είναι επίκαιρη και ρεαλιστική. Αυτό θα εξασφαλιστεί με καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις και παραγωγικούς συνεταιρισμούς, με την κρατικοποίηση των μεγάλων αγροτικών μονάδων και την κατάργηση της εμπορευματοποίησης της γης. Μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας στην ύπαιθρο και στις πόλεις, εξασφαλίζοντας ισόμετρη ανάπτυξη γεωργικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών προϊόντων με στόχο την αυτάρκεια και υγιεινή διατροφή του λαού, την προστασία του περιβάλλοντος, τη σχεδιασμένη ανταλλαγή προϊόντων με άλλες οικονομίες με αμοιβαίο λαϊκό όφελος.

ΚΚΕ ΔΥΝΑΤΟ, ΙΣΧΥΡΟΣ ΛΑΟΣ.


Ι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ