Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ - ΚΝΕ
Να αρθεί αμετάκλητα η απαγόρευση της ΚΕΝ Τσεχίας

Ανακοινώσεις των Γραφείων Τύπου της ΚΕ του Κόμματος και του ΚΣ της Οργάνωσης για την πρώτη κερδισμένη δικαστική μάχη της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας

Από διαδήλωση αλληλεγγύης στην ΚΕΝ Τσεχίας που διοργάνωσαν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ τον περσινό Απρίλη
Από διαδήλωση αλληλεγγύης στην ΚΕΝ Τσεχίας που διοργάνωσαν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ τον περσινό Απρίλη
Ως μια πρώτη κερδισμένη μάχη χαρακτηρίζουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ τη δικαστική εξέλιξη που είχε η έφεση που υπέβαλε η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τσεχίας ενάντια στην απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας να θέσει εκτός νόμου την Οργάνωση, τον Οκτώβρη του 2006. Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο έκανε δεκτή την 1 Σεπτέμβρη την έφεση της Οργάνωσης και κάλεσε το Περιφερειακό Δικαστήριο της Πράγας να επανεξετάσει την απόφασή του που είχε αποδεχτεί την απαράδεκτη αντιδημοκρατική θέση της τσεχικής κυβέρνησης.

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει στην ανακοίνωσή του:

«Τo ΚΚΕ χαιρετίζει την επιτυχία που σημειώθηκε στην πάλη της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας, που κέρδισε μια πρώτη μάχη στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Τσεχίας, το οποίο με απόφασή του ζητά την επανεξέταση από το δικαστήριο της Πράγας της απόφασης απαγόρευσής της. Η ΚΕΝ Τσεχίας είχε βρεθεί στο στόχαστρο της αστικής τάξης γιατί στο καταστατικό της διακηρύττει ως στόχο της την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής.

Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα της συνεχούς πάλης των νεολαιών κομμουνιστών της Τσεχίας, της επίμονης πίεσης που ασκήθηκε από το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα αλλά και από τις αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις παγκόσμια. Με το διεθνή συντονισμό και αλληλεγγύη των κομμουνιστών, με τη συνεχή πίεση που ασκήθηκε, η απαράδεκτη απαγόρευση της ΚΕΝ στην Τσεχία, που είναι κράτος μέλος ΕΕ, αποτέλεσε παγκόσμιο ζήτημα.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι δε χρειάζεται κανενός είδους επανάπαυση. Η μαχητική εναντίωση των κομμουνιστών στην αντικομμουνιστική εκστρατεία της ΕΕ και του ιμπεριαλισμού συνολικά πρέπει να ενταθεί για να μην μπορέσει να ριζώσει στη συνείδηση της εργατικής τάξης και των λαών το δηλητήριο του αντικομμουνισμού. Να παρθεί τώρα πίσω οριστικά και αμετάκλητα η απαγόρευση της ΚΕΝ Τσεχίας αλλά και όλες οι διώξεις και τα αντικομμουνιστικά μέτρα».

Να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη

Για τη θετική εξέλιξη σε σχέση με την Κομμουνιστική Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας, εξέδωσε ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, στην οποία τονίζει:

«Η ΚΝΕ χαιρετίζει τη θετική εξέλιξη που υπήρξε στον αγώνα της Κομμουνιστικής Ενωσης Νέων Τσεχίας.

Η απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της Τσεχίας, με την οποία ζητείται η επανεξέταση της υπόθεσης από το Δικαστήριο της Πράγας, αποτελεί ένα βήμα στη συνεχή και επίμονη πάλη της ΚΕΝ Τσεχίας για την άρση της απαγόρευσής της, που της είχε επιβληθεί από την τσεχική κυβέρνηση, επειδή η συγκεκριμένη οργάνωση διακηρύσσει ως στόχο στο καταστατικό της την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής.

Η ΚΝΕ από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό της ΚΕΝ Τσεχίας, με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στην τσεχική πρεσβεία στην Αθήνα και με πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Σε συντονισμό με άλλες κομμουνιστικές και αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις νεολαίας συνέβαλλε στη διεθνή προβολή του ζητήματος, στην κινητοποίηση της νεολαίας για την καταδίκη αυτής της απαράδεκτης απόφασης.

Η εξέλιξη αυτή ωστόσο δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό. Η επίθεση στην κομμουνιστική ιδεολογία και πράξη από τον ιμπεριαλισμό, την ΕΕ και τις πολιτικές τους δυνάμεις θα εντείνεται όσο αποκαλύπτονται οι αγεφύρωτες αντιθέσεις του καπιταλισμού, όσο η πάλη για το σοσιαλισμό προβάλλει ως η μοναδική λύση και προοπτική για τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας. Η επίθεση αυτή, που έχει στο στόχαστρο ιδιαίτερα τις συνειδήσεις της νέας γενιάς, πρέπει να συναντήσει την πιο μαχητική απάντηση των Κομουνιστικών Νεολαιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η ΚΝΕ δεσμεύεται να δυναμώσει τη δράση της ενάντια στον αντικομουνισμό, να δυναμώσει τη στήριξη και την αλληλεγγύη στην ΚΕΝ Τσεχίας και σε όσες δυνάμεις είναι στο στόχαστρο της αντικομουνιστικής εκστρατείας. Για να σταματήσει οριστικά η απαγόρευση της ΚΕΝ Τσεχίας, όλες οι διώξεις και τα αντικομουνιστικά μέτρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ