Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης 2009
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ - ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ - ΕΜΠΟΡΩΝ
Καλεί σε κοινή πάλη για κυριακάτικη αργία - ωράριο

Να αγωνιστούν μαζί με τους εργαζόμενους ενάντια στις αντεργατικές μεθοδεύσεις των μεγαλεμπόρων και των υπηρετών τους καλεί η Παράταξη τους μικρομεσαίους

Δυναμική απάντηση στις μεθοδεύσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, μεγαλεμπόρων και ορισμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών για παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και κατάργηση της κυριακάτικης αργίας καλεί η Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ) να δώσουν οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι μαζί με τους εργαζόμενους. Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΚΕΒΕ καταγγέλλει ότι, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για τους ΕΒΕ που βρίσκονται αντιμέτωποι με οξυμένα προβλήματα επιβίωσης, επιχειρείται η επαναφορά του θέματος της διεύρυνσης του ωραρίου και της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας είτε βαφτίζοντας πότε τουριστικές και πότε σεισμόπληκτες περιοχές, είτε με το πρόσχημα των γνωστών γεγονότων του Δεκέμβρη του 2008 και τη δήθεν εξυπηρέτηση των καταναλωτών ή, όπως πρόσφατα έκανε ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο, ζητώντας να παραμείνουν να μαγαζιά ανοιχτά στις 10 Σεπτέμβρη μέχρι τα μεσάνυχτα για να οργανώσει γιορτές εμπορίου και επιδείξεις μόδας. Η ΔΗΚΕΒΕ καταγγέλλει ακόμα ότι πρόσφατα ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Δ. Αρμενάκης ζήτησε τη συμπαράσταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, πράγμα για το οποίο εισέπραξε την κατανόηση του τελευταίου, όπως ήταν αναμενόμενο.

«Η προσπάθειά τους θα συνεχιστεί και θα ενταθεί», προειδοποιεί η ΔΗΚΕΒΕ, τονίζοντας ότι «είναι μέρος της συνολικής επιδίωξης των μονοπωλίων να αποσπάσουν ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου και των κερδών, να αφανίσουν τα μικρά μαγαζιά και τους αυτοαπασχολούμενους, να μειώσουν παραπέρα το εισόδημα των εργαζομένων». Υπογραμμίζει ακόμη ότι «δε μας φταίνε ούτε οι ώρες ούτε οι Κυριακές για την αναδουλειά που καθημερινά βιώνουμε. Η πτώση της κατανάλωσης των λαϊκών στρωμάτων οφείλεται στους χαμηλούς μισθούς και τις εξευτελιστικές συντάξεις, στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις που οδηγούν σε μισθούς 350 - 500 ευρώ, στο φούντωμα της ανεργίας, συνολικά στην αντιλαϊκή φιλομονοπωλιακή πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες και φουσκώνει τα κέρδη των μονοπωλίων και των τραπεζών».

Η ΔΗΚΕΒΕ καλεί το συνδικαλιστικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων, τους συνδικαλιστές και τα συνδικαλιστικά όργανα:

  • Να αντιδράσουν στην παραπέρα επέκταση του ήδη διευρυμένου ωραρίου και στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
  • Να καταδικάσουν και να παραμερίσουν τις συμβιβασμένες και ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που υπονομεύουν τα συμφέροντά τους.
  • Να οικοδομήσουν κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους στο εμπόριο που έχουν κοινά συμφέροντα και που στο πρόσφατο παρελθόν ανέπτυξαν κοινούς αγώνες.
  • Να διεκδικήσουν ενιαίο ωράριο για όλα τα καταστήματα 48 ώρες τη βδομάδα με τρία απογεύματα κλειστά, νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

«Μόνη εγγύηση για την απόκρουση της επίθεσης είναι η ανάπτυξη κοινών αγώνων και η συσπείρωση με τις αγωνιστικές δυνάμεις, με τις δυνάμεις της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ΕΒΕ», καταλήγει η ΔΗΚΕΒΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ