Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Παραμένει η ένταση, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις

Συνάντηση χτες ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ενταση εξακολουθεί να επικρατεί μετά το χάος που προκάλεσε η ασυνέπεια του ψευδοκράτους την Τετάρτη στο προσκύνημα του Αγίου Μάμα στη Μόρφου, απαγορεύοντας, παρά την προηγούμενη συμφωνία, τη διέλευση Ελληνοκυπρίων, από το οδόφραγμα του Λιμνίτη. Μετά τη ματαίωση της προγραμματισμένης για χτες συνάντησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, λόγω των επεισοδίων στο οδόφραγμα του Λιμνίτη η ηγεσία του ψευδοκράτους προσπάθησε για ακόμα μία φορά να επιρρίψει ευθύνες στην Κυπριακή Δημοκρατία, κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά για αναζήτηση αφορμής αποχώρησης από τις συνομιλίες.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σημείωσε ότι υπήρξε αθέτηση των συμφωνηθέντων από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Απαντώντας, ακόμα, στις δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με τις οποίες η Αγκυρα υποστηρίζει ότι «οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο δεν μπορεί να διαρκούν επ' αόριστον», ο Σ. Στεφάνου υπογράμμισε ότι «γρήγορη λύση είναι και δική μας επιδίωξη και έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι είμαστε πανέτοιμοι, ακόμη και πριν το τέλος του 2009, να συμφωνήσουμε σε λύση», σημειώνοντας ότι υπάρχει συμφωνημένη βάση της λύσης που λέγεται διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Ο Κύπριος εκπρόσωπος ενημέρωσε ακόμα ότι η επόμενη συνάντηση θα διεξαχθεί στις 10 Σεπτέμβρη.

Στο μεταξύ, την εικόνα μιας «στενής και συνεχούς» συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου, πρόβαλλαν μετά τη συνάντησή τους χτες στην Αθήνα οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών. Η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε το περιστατικό στο οδόφραγμα Λιμνίτη «απογοητευτικό». Οι δύο υπουργοί συζήτησαν διεξοδικά και το θέμα της αξιολόγησης της Τουρκίας ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ και την πορεία των επιμέρους κεφαλαίων στην ενταξιακή διαδικασία. «Χρόνος υπάρχει ακόμη για να συμμορφωθεί η Τουρκία αρκεί να αντιληφθεί έγκαιρα ότι εκπτώσεις και ειδική μεταχείριση δε θα υπάρξουν, ότι δε δουλεύει έτσι η Ευρώπη», σημείωσε η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ