Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ρευστό το σκηνικό στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το πώς και με ποιον επικεφαλής θα πάει στις εκλογές

Εξαιρετικά ρευστό είναι το σκηνικό στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ, υπό το φως της έντονης φημολογίας του τελευταίου 24ωρου πως ο Αλ. Αλαβάνος προτίθεται να μην είναι υποψήφιος σ' αυτές τις εκλογές, για να διευκολύνει την κατάσταση, σύμφωνα με ορισμένους, για να μη χρεωθεί ένα ενδεχόμενο αρνητικό αποτέλεσμα κατ' άλλους, οι οποίοι σπεύδουν να επισημάνουν και τις ευθύνες του για την εικόνα αντιπαράθεσης που εμφανίζει ο χώρος.

Ο ίδιος ο Αλ. Αλαβάνος, κληθείς χτες να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις φήμες, αρκέστηκε να δηλώσει: «Εγώ δεν έχω πει κάτι τέτοιο». Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα ο Αλ. Αλαβάνος θα αποσαφηνίσει τι τελικά θα πράξει, μετά τη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που έχει οριστεί για το μεσημέρι. Η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, έχει θορυβήσει τις πέραν του ΣΥΝ συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, που κάθε άλλο παρά επιθυμούν ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, να τεθεί επικεφαλής της εκλογικής αναμέτρησης. Χτες, έκαναν λόγο για «μακριά νύχτα», προϊδεάζοντας για επίπονες διαβουλεύσεις έτσι ώστε να βρεθεί μια άκρη, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Χτες, συνεδρίασε η ΠΓ του ΣΥΝ και κατέληξε σε τρεις άξονες τους οποίους θα προτείνει σήμερα στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί είναι: α) Εκλογική κάθοδος με το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ και με επιδίωξη για μέγιστη δυνατή πλουραλιστική εκπροσώπηση στη Βουλή. β) Επικεφαλής του εκλογικού αγώνα ο Αλ. Τσίπρας για το «καλό του εγχειρήματος και για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». γ) Από διακριτή θέση ο Αλ. Αλαβάνος μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην εκλογική επιτυχία. Ομοφωνία υπήρξε μόνο στο δεύτερο άξονα.

Χωρίς να αποσαφηνίζουν ποια θεωρούν διακριτή θέση, στελέχη του ΣΥΝ έλεγαν χτες πως θα μπορούσε να τεθεί επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στην ΠΓ κατατέθηκε πρόταση να είναι και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Ωστόσο, η ΠΓ αρκέστηκε σ' αυτή την τοποθέτηση, καθώς όπως έλεγαν μέλη της η θέση απ' την οποία θα προσφέρει ο Αλ. Αλαβάνος εξαρτάται απ' τις δικές του διαθέσεις και προθέσεις, που ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί.

Ζυμώσεις σε όλα τα πεδία

Ο Αλ. Τσίπρας σε δηλώσεις του χτες προσπάθησε να τοποθετήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του «θύματος», που δέχεται επίθεση με στόχο τη συντριβή του, όπως είπε. Ενώ ο Αλ. Αλαβάνος, μετά τη συνάντησή του με την ΑΔΕΔΥ, κατηγόρησε τη ΝΔ για «κατεψυγμένες πολιτικές». Οσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ, του προσήψε μόνο αοριστία, ενώ διέκρινε και «καλές προθέσεις», μόνο που - όπως είπε - με αυτές δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα της χώρας (!) και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να διατυπώσει συγκεκριμένο λόγο... Ενδεχομένως, «συγκεκριμένο λόγο» στην κατεύθυνση των «προοδευτικών μεταρρυθμίσεων» που ζήτησε ο Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας χτες στον ρ/σ «ΦΛΑΣ» διαπιστώνοντας ότι «εκεί χωλαίνει και η εναλλακτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Α. Καρίτζης στον ρ/σ «Κόκκινο» χαρακτήρισε «δυστύχημα» τη στάση του ΠΑΣΟΚ καθώς όπως είπε «αν συνέβαλε στην προσπάθεια που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για πραγματική αλλαγή αυτό θα ήταν πολύ καλό δεδομένο για την πορεία της χώρας». Πάντως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψαριανός στον ρ/σ «Αθήνα 9.84» χτες προεξόφλησε πως ο Αλ. Αλαβάνος θα αποσυρθεί, λέγοντας «επειδή έχει ταλαιπωρηθεί ο κόσμος (...) από αυτή την εντύπωση της προσωπικής κόντρας, της διαρχίας, νομίζω θα διευκολύνει, γι' αυτό και παίρνει την απόφαση αυτή ο Αλέκος Αλαβάνος». Ο ίδιος πρόσθεσε σχετικά με το ενδεχόμενο στήριξης του ΠΑΣΟΚ πως σε ένα «άλλο ΠΑΣΟΚ» που θα «κάνει σοβαρά πράγματα που πρέπει να γίνουν», θα έδινε ψήφο ανοχής «θα έλεγα οκέι, προχώρα και βλέπουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ