Τρίτη 28 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Ανάγκη καθολικού δημόσιου συστήματος Υγείας

Στην Αυστραλία έχει αρχίσει ο εμβολιασμός με το ρίσκο πιθανών παρενεργειών

Associated Press

Στην Αυστραλία έχει αρχίσει ο εμβολιασμός με το ρίσκο πιθανών παρενεργειών
Η μη ανάπτυξη ενός καθολικού δημόσιου συστήματος Υγείας, που θα καθορίζει τις προτεραιότητες σε έκτακτες ανάγκες, αλλά και η ταυτόχρονη αντιμετώπιση του φαρμάκου ως προϊόντος με σκοπό την κερδοφορία είχαν, στη φάση της πανδημίας της γρίπης, τις πρώτες παρενέργειες στη χώρα μας: Τα φαρμακεία της χώρας έμειναν χωρίς εμβόλια για τον πνευμονιόκοκκο μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε σχετικά με τις επιπλοκές από τη «νέα γρίπη» Η1Ν1.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με έγγραφό του προς τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου ζήτησε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα και να ομαλοποιηθεί η επάρκεια τόσο του συγκεκριμένου εμβολίου όσο και των άλλων εμβολίων, η ζήτηση των οποίων αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη τους επόμενους μήνες. Επίσης, επισημαίνει προς τους πολίτες πως σύμφωνα και με τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων δε συντρέχει λόγος πανικού ούτε και θεωρείται απαραίτητος προς το παρόν ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού.

Και οι καινούριες εξελίξεις με αφορμή την πανδημία της «νέας γρίπης» επιβεβαιώνουν την ανάγκη για τη δημιουργία ενός κρατικού φορέα παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διανομής των φαρμάκων - μεταξύ των οποίων και τα εμβόλια - στους κατοίκους που το έχουν ανάγκη.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Βασίλης Κοντοζαμάνης, δήλωσε χτες ότι το εμβόλιο για τη «νέα γρίπη» - που αναμένεται να είναι έτοιμο στα μέσα του Σεπτέμβρη - θα χορηγηθεί εντελώς δωρεάν και όχι απ' τα Ταμεία. Διευκρίνισε ότι το εμβόλιο δε θα πωλείται στα φαρμακεία και οι δόσεις θα χορηγούνται δωρεάν και μόνο από τα νοσοκομεία, ή τα ειδικά κέντρα εμβολιασμού που θα ανακοινωθούν.

Επίσης, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), Γιάννης Πιερρουτσάκος, δήλωσε χτες ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο κατά της «νέας γρίπης», το πανδημικό εμβόλιο, θα γίνει με την ευθύνη του υπουργείου Υγείας, σε ειδικούς χώρους και όλοι όσοι εμβολιαστούν με αυτό θα εφοδιαστούν με ειδική κάρτα στην οποία θα αναγράφεται η ημερομηνία εμβολιασμού και η οποία θα είναι απαραίτητη για τη διενέργεια της δεύτερης δόσης του εμβολίου. Πρώτοι θα εμβολιαστούν όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για μόλυνση με τον ιό της «νέας γρίπης» και οι οποίοι είναι όσοι πάσχουν από καρδιολογικά νοσήματα, αναπνευστικά νοσήματα, καρκίνο, νεφρική ανεπάρκεια, διαβήτη, μεταβολικά νοσήματα, αναιμία σοβαρής μορφής, όσοι παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας και γενικώς όσοι κινδυνεύουν σοβαρά από λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Παράλληλα, θα εμβολιαστούν με το εμβόλιο της «νέας γρίπης» οι επαγγελματίες υγείας, ενώ για τα παιδιά, το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με την Επιτροπή Εμβολιασμών μελετά τώρα τη διενέργεια του πανδημικού εμβολίου για τη «νέα γρίπη» σε παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών.

Αναφερόμενος στο εμβόλιο για την εποχική απλή γρίπη ο Γ. Πιερρουτσάκος είπε ότι το εμβόλιο αυτό αναμένεται να έρθει το Σεπτέμβρη και ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων και των παιδιών ηλικίας 3 ετών και άνω θα πρέπει να γίνει τον ίδιο μήνα.

Την ανάγκη ύπαρξης σχεδίου αντιμετώπισης της «νέας γρίπης» από τη δημοτική αρχή του Δήμου Αθηναίων σε χώρους που τελούν υπό την ευθύνη του, όπως κατασκηνώσεις, παιδικοί σταθμοί, υγειονομικό προσωπικό, κ.ά., έφεραν ως θέμα στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας, κατά τη διάρκεια προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης, οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Στέλιος Λάμπρου και Μανόλης Δανδουλάκης. Μάλιστα, ζήτησαν να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και παράλληλα να αξιοποιηθούν τα μέσα ενημέρωσης που διαθέτει ο δήμος για την ενημέρωση των δημοτών.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηνών, Νικήτας Κακλαμάνης, ανέφερε πως, μέχρι στιγμής, έχουν πάρει τα απαραίτητα μέτρα στις κατασκηνώσεις των παιδιών και πρόσθεσε πως την ερχόμενη Πέμπτη στη συνάντηση που θα έχει η ΚΕΔΚΕ με τον υπουργό Υγείας για το θέμα, θα του παραδοθεί το σχέδιο που έχει εκπονηθεί και στη συνέχεια θα το παραλάβουν και οι επικεφαλής των παρατάξεων.

Αντιδράσεις επιδημιολόγων

Δυναμώνουν οι αντιδράσεις επιδημιολόγων σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ., Γαλλία, Βρετανία, Σουηδία) μπροστά στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμακευτικής (Εuropean Μedicines Αgency - ΕΜΑ) να αναλάβει το ρόλο του προστάτη των τεράστιων οικονομικών συμφερόντων πολυεθνικών φαρμακευτικών κολοσσών. Η «ΕΜΑ», ως γνωστόν, αποφάσισε να παράσχει κάλυψη στην απόφαση των φαρμακοβιομηχάνων να «παραλείψουν» σημαντικά στάδια στη διάρκεια και στην ποιότητα των κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο της «νέας γρίπης» επειδή τάχα έτσι θα ετοιμαστεί γρηγορότερα και «θα προστατευτεί» η Ευρώπη πριν την επικείμενη χειμερινή περίοδο. Αυτά μολονότι ο ιός είναι σχετικά ήπιας μορφής και αφετέρου τα εμβόλια που ετοιμάζουν τώρα οι φαρμακοβιομήχανοι δε θα μπορούν να προστατεύσουν τους εμβολιασμένους από τυχόν φονική μετάλλαξη του ιού. Ομως, φαίνεται πως για τις διάφορες υπηρεσίες της ΕΕ ζυγίζει περισσότερο το χρήμα των φαρμακοβιομηχάνων και λιγότερο η δημόσια υγεία...

Κατά της πρόωρης κυκλοφορίας του εμβολίου τάχθηκαν χτες πανεπιστημιακοί όπως απ' τα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, της Βοστόνης και του Αμπερντίν. Ολοι τους προειδοποιούν ότι δύο τινά είναι χειρότερα απ' την πανδημία της «νέας γρίπης»: α) Ο πανικός και β) ένα γρήγορο αλλά επισφαλές εμβόλιο που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερο κακό παρά καλό...

Με το πλευρό των επιφυλακτικών επιστημόνων συμπαρατάχθηκε χτες και ο δρ. Κέιτζι Φουκούντα, ανώτερος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που προειδοποίησε εκ νέου για τους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύει η ανεπαρκής κλινική δοκιμή των εμβολίων της «νέας γρίπης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ