Τρίτη 28 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Σε ευρωΝΑΤΟική ... διευθέτηση

«Βοήθεια» για να αντιμετωπίσει την τουρκική επεκτατική πολιτική υποκρίνεται πως αναμένει η ελληνική κυβέρνηση από την ΕΕ, ενώ την ίδια στιγμή αποδέχεται απεχθείς ρυθμίσεις για τα κυριαρχικά δικαιώματα στον εναέριο χώρο της χώρας, στο πλαίσιο διευθετήσεων εντός του ΝΑΤΟ.

Οπως φάνηκε και από τις χτεσινές δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη μετά τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει τις παραχωρήσεις που κάνει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ με άνευ ουσίας ευρωπαϊκά «ανταλλάγματα», που έχουν να κάνουν με τον «υποτίθεται» ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας.

«Το κρισιμότερο, όπως είπε η υπουργός Εξωτερικών, θέμα του φακέλου της διεύρυνσης που θα διαχειρισθεί η Σουηδική Προεδρία είναι η τουρκική υποψηφιότητα. Βάσει των συμφωνηθέντων, το Δεκέμβριο θα κριθεί η εφαρμογή, εκ μέρους της Τουρκίας, του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας. Μέχρι στιγμής, υπογράμμισε η Ντόρα Μπακογιάννη, η Τουρκία δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας εδράζονται σε αρχές και σε ένα ξεκάθαρο διαπραγματευτικό πλαίσιο, το οποίο ρητά ορίζει την υποχρέωση σεβασμού των σχέσεων καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών της, η υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «τις τελευταίες εβδομάδες η Τουρκία ακολουθεί μια προκλητική πολιτική αμφισβητήσεων που έφτασε στο σημείο διαδοχικών υπερπτήσεων τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικό έδαφος, αλλά και στην απόπειρα δέσμευσης τμημάτων ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η πολιτική αυτή είναι απαράδεκτη. Ενημέρωσα τους ομολόγους μου διεξοδικά για την τουρκική συμπεριφορά. Καθώς το ορόσημο του Δεκεμβρίου πλησιάζει, οι υπόλοιπες κυβερνήσεις των μελών της Ενωσης πρέπει να έχουν σαφή εικόνα της κατάστασης, ώστε από κοινού να λάβουμε τις αποφάσεις μας. Συμμόρφωση αλά καρτ δεν μπορεί να υπάρξει».

Πέραν του θέματος της Τουρκίας, στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ συζητήθηκαν δύο κυρίως ζητήματα. Η αντιμετώπιση της λεγόμενης «λαθρομετανάστευσης» με την ενίσχυση των στρατιωτικής φύσεως μέτρων. Δεύτερον, η αναζήτηση κοινού βηματισμού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ