Τρίτη 28 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κατάσταση ασφυξίας

Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν ήταν οι μόνες που ανάγκασαν τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου να ζουν σε κατάσταση ασφυξίας το περασμένο Σαββατοκύριακο. Δυστυχώς, αυτές συνοδεύονταν και από ισχυρές δόσεις από τα δηλητήρια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ειδικότερα, ο ρύπος του όζοντος το Σάββατο ξεπέρασε το όριο συναγερμού (240 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα) για δυο ώρες, φτάνοντας στα 247 μικρογραμμάρια στα Λιόσια, ενώ αυξημένες τιμές του ρύπου μετρήθηκαν, επίσης, στους Θρακομακεδόνες, στο Περιστέρι, στη Λυκόβρυση και το Μαρούσι. Αλλά και την Κυριακή, παρά τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν, αυξημένες τιμές του ίδιου επικίνδυνου ρύπου μετρήθηκαν στη Νέα Σμύρνη, στο Μαρούσι και τη Λυκόβρυση.

Η κυβέρνηση, διά του ΥΠΕΧΩΔΕ, αρκέστηκε στις γνωστές συστάσεις προς τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. Προφανώς, πιστεύει ότι το θέμα εξαντλήθηκε την περασμένη βδομάδα με τις εξαγγελίες για τα αυξημένα «πράσινα» χαράτσια των τελών κυκλοφορίας και για την απόσυρση των παλιών ΙΧ, μεταθέτοντας, δηλαδή, την ευθύνη στις λαϊκές οικογένειες, που κυρίως, λόγω ανέχειας, κατέχουν τα παλιάς τεχνολογίας αυτοκίνητα.

Την ίδια στιγμή, το ΥΠΕΧΩΔΕ εκτιμά ότι θα αποσυρθούν 730.000 παλιά αυτοκίνητα μέχρι το 2012, ενώ θα κυκλοφορήσουν μέχρι τότε πάνω από 1.170.000 νέα αυτοκίνητα. Δηλαδή, 440.000 παραπάνω από αυτά που θα αποσυρθούν. Αναρωτιόμαστε: Αυτά δε θα προσθέσουν νέους ρύπους στην ατμόσφαιρα; Η λογική λέει πως θα προσθέσουν. Εκτός κι αν νομίζουν μερικοί ότι θα καίνε ...θυμάρι!

Είτε το ομολογούν, λοιπόν, οι κυβερνώντες είτε όχι, δεν τους ενδιαφέρει η υγεία του λαού που υποθηκεύεται από το «νέφος». Εκείνο που τους νοιάζει είναι η κερδοφορία των αυτοκινητοβιομηχανιών και των μεγαλοεισαγωγέων. Και γι' αυτό είναι επικίνδυνοι όσο και το «νέφος»...

Ούτε πανικός, ούτε εφησυχασμός

Ο κατακλυσμός των πληροφοριών των τελευταίων μηνών σχετικά με τη «νέα γρίπη», από την πλειοψηφία αυτών που ενημερώνουν υποτίθεται την κοινή γνώμη (ΜΜΕ που ανήκουν σε μεγαλοκαπιταλιστές και επίσημους κρατικούς φορείς) ελάχιστα έως καθόλου συνδέει την πιθανότητα εκδήλωσης πανδημίας με τις συνθήκες ζωής του λαού. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η πανδημία, γνωστή αρχικά ως «γρίπη των χοίρων», ξεκίνησε από το Μεξικό ενώ η προηγούμενη «γρίπη των πτηνών» από φτωχές χώρες της Ασίας. Δηλαδή, χτύπησε λαούς που για δεκαετίες γεύονται τα «αγαθά» του καπιταλισμού με ιδιωτικοποιημένα συστήματα Υγείας και ταυτόχρονα απανωτά χτυπήματα στα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο που σκόπιμα αποσιωπάται, ενώ ταυτόχρονα «σπείρεται» ο βολικός για τα μονοπώλια του φαρμάκου πανικός. Και βέβαια το πολυαναμενόμενο εμβόλιο είναι δεδομένο ότι ουσιαστικά θα χρησιμοποιηθεί χωρίς οι επιστήμονες να μπορούν να είναι βέβαιοι για το ενδεχόμενο παρενεργειών και αυτό γιατί οι πολυεθνικές του φαρμάκου έχουν ριχτεί στο κυνήγι του κέρδους. Φυσικά, το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις - υπηρέτες του δε θέλουν η κατάσταση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, γιατί αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές για την κερδοφορία του με απώλεια και απουσία εργαζομένων από την παραγωγή, με πτώση των ταξιδιών και των εμπορικών συναλλαγών. Εστω και αν την ίδια ώρα τα μονοπώλια φαρμάκου θα έχουν τεράστιους τζίρους και κέρδη.

Φυσικά για τα λαϊκά στρώματα δε χρειάζεται ούτε πανικός, ούτε βεβαίως και εφησυχασμός. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η καπιταλιστική κρίση, που οξύνεται η επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα, χρειάζεται και μεγαλύτερη επαγρύπνηση και το λαϊκό κίνημα να εντάξει στο πλαίσιο διεκδίκησής του και άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας. Οι εργαζόμενοι, κάθε λαϊκός άνθρωπος, μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα για την κατάσταση του συστήματος Υγείας και την ανύπαρκτη ουσιαστικά συστηματική πρόληψη στη χώρα μας. Γι' αυτήν την κατάσταση ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η πολιτική της ΕΕ, που σταθερά οδήγησαν το σύστημα δημόσιας Υγείας στην υποβάθμιση, διογκώνοντας την παρέμβαση του κεφαλαίου στο συγκεκριμένο τομέα. Και για την ανυπαρξία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την ανυπαρξία μέτρων για την υγεία και ασφάλεια στους τόπους δουλειάς, στα σχολεία, κλπ. Η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα η ιατρική κάλυψη είναι ελλιπέστατη είναι τα έργα και οι ημέρες των κομμάτων του δικομματισμού που υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Το ίδιο ισχύει και στην πολιτική για το φάρμακο, που τελικά έχει γίνει για το λαό ...φαρμάκι.

Ακριβώς επειδή έτσι έχει η κατάσταση απαιτείται από την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, να μη διεκδικούν μόνο άμεσα μέτρα προστασίας στους τόπους δουλειάς, κατοικίας, στα σχολεία, πανεπιστήμια, κλπ. Αυτό είναι το αυτονόητο. Χρειάζεται να βλέπουν την ανάγκη για ριζικές αλλαγές συνδυασμένες με την πολιτική πάλη, ώστε να υπάρξει συστηματική και σταθερή προστασία της ζωής των εργαζομένων, όχι μόνο από επιδημίες, αλλά και από επαγγελματικούς κινδύνους, εργατικά δυστυχήματα, που κάθε χρόνο σακατεύουν εκατοντάδες εργάτες. Προϋπόθεση είναι η ρήξη με την πολιτική του κεφαλαίου, η ανατροπή της εξουσίας του, για το σοσιαλισμό, όπου θα ικανοποιούνται όλες οι λαϊκές ανάγκες.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Μονόδρομος η ρήξη και αντεπίθεση

Γρηγοριάδης Κώστας

Κανένα δεν ξεγελά βέβαια ο Κ. Καραμανλής με τις προεκλογικού χαρακτήρα επισκέψεις που πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα σε διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου (ΙΚΑ, ΚΕΠ κ.α.) με στόχο τάχα να δείξει ότι ενδιαφέρεται για «την καθημερινότητα του πολίτη». Οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι είναι υποκριτικό και ψηφοθηρικό το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Για ποια, αλήθεια, «καθημερινότητα» ενδιαφέρεται η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός όταν ολοένα και περισσότεροι μένουν άνεργοι και ακόμα περισσότεροι βουλιάζουν στη φτώχεια και την ανέχεια, όταν οι μισθοί και οι συντάξεις παγώνουν και μειώνονται, όταν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις γενικεύονται, όταν η Υγεία και η Παιδεία εμπορευματοποιούνται και ιδιωτικοποιούνται, όταν το περιβάλλον συνεχώς καταστρέφεται κοκ; Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ, που φυσικά δεν έχει καμία διαφορετική πολιτική που θα βελτιώσει την περιβόητη «καθημερινότητα» των πολλών. Το μόνο που το νοιάζει είναι να δημαγωγήσει πάνω στα καυτά λαϊκά προβλήματα για να υφαρπάξει τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Φυσικά, ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων έχει αντιληφθεί το «σικέ» παιχνίδι και το ρόλο των δύο μεγάλων κομμάτων. Ομως αυτό δεν αρκεί. Το κυρίαρχο ζήτημα είναι η καταδίκη της στρατηγικής τους, είναι η συνειδητοποίηση της ανάγκης για ρήξη και αντεπίθεση με ξεκάθαρο στόχο την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης με στόχο τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.

«Δημοσιοσχεσίτης» του Μπαρόζο

Η «καλλιέργεια της εικόνας» και η προώθηση της υποψηφιότητας του Μ. Μπαρόζο ήταν ο αποκλειστικός λόγος της συνέντευξης του τελευταίου στον Γ. Πρετεντέρη στο «Βήμα της Κυριακής». Οποιος, κατά λάθος, έκανε τον κόπο και διάβαζε τη «συνέντευξη» του επικεφαλής της Κομισιόν με τον εύληπτο τίτλο «Είμαι κεντρώος και μεταρρυθμιστής», εύκολα αντιλαμβανόταν ότι ο «μεγάλος" δημοσιογράφος έκανε ό,τι μπορούσε για να φιλοτεχνήσει ένα ανθρώπινο και φιλολαϊκό προφίλ του «οικοδεσπότη των Αζορών» και ταυτόχρονα να εξωραΐσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Κομισιόν στην αέναη επίθεση κατά των λαών. Ο δήθεν «αμείλικτος» δημοσιογράφος δεν «χαράμισε» ούτε μία ερώτηση για τα εκατομμύρια των ανέργων και των φτωχών στα κράτη μέλη της ΕΕ, για την ευελφάλεια και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, για την κατεδάφιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων κ.ο.κ. Αυτά προφανώς δεν τον αφορούν, γιατί - αυτή είναι αλήθεια - πάντα ήταν σταθερά απέναντι στα δικαιώματα των «από κάτω» και το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να προτρέπει τους κυβερνώντες να μην τους αφήσουν να σηκώσουν κεφάλι. Φυσικά δεν περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό από τον Γ. Πρετεντέρη, αλλά μη μας ζαλίζει με την καθημερινή μπουρδολογία του.

Αγοραίοι υπηρέτες

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ αυτός που είπε χτες ότι θα «χτίσουμε έναν κόσμο νέο στον οποίο η αγορά θα υπηρετεί τους πολίτες και όχι τους λίγους και ισχυρούς»;

Φυσικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου! Ποιος άλλος θα μπορούσε να είναι;

Ετσι λοιπόν στον... μαγικό κόσμο του ΠΑΣΟΚ, η αγορά θα υπάρχει μόνο για να περνάμε καλά. Οχι για να κερδίζουν οι πολυεθνικές, οι εφοπλιστες, οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι.

Εν ολίγοις, αν ψηφίσεις ΠΑΣΟΚ (όποτε γίνουν εκλογές) κλείνεις πρώτη θέση για ένα ταξίδι στη... «Χώρα των Θαυμάτων», πας σε μια πολιτική «Ντίσνεϊλαντ» που όλα θα μοιάζουν σαν παραμύθι!

Μόνο που αντί για τον Ντόναλντ Ντακ και τον Μίκι Μάους θα έχεις τον... Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Θόδωρο Πάγκαλο.

Προφανώς θεωρούν ότι ο τελευταίος καύσωνας μας... πείραξε πολύ, ότι είμαστε ζαβλακωμένοι και δεν καταλαβαίνουμε τι ακούμε. Αλλιώς δεν μπορεί να τα λένε αυτά.

ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ δύο τα ερωτήματα που βασανίζουν τους μέγιστους αναλυτές των ηλεκτρονικών αλλά και των έντυπων ΜΜΕ και με τη σειρά τους βασανίζουν και εμάς...

«Πότε θα γίνουν εκλογές» και «πότε θα έρθουν τα εμβόλια» για τη «νέα γρίπη»! Εχουν «παίξει» όλα τα σενάρια, με όλους τους πιθανούς μήνες και για τα δύο ερωτήματα, οπότε ...καλυφθήκαμε!

Εμείς θα προσθέταμε στον προβληματισμό τους και το ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές όποτε έρθουν τα εμβόλια ή να έρθουν τα εμβόλια όποτε γίνουν εκλογές (ελπίζουμε να μην τους μπερδέψαμε)...


Γρηγοριάδης Κώστας

Το μόνο βέβαιο με αυτή την τρελή και ανυπόστατη σεναριολογία πάντως είναι ότι χάνεται η πολιτική ουσία του πράγματος. Δηλαδή οι αντιλαϊκές πολιτικές που ακολουθούνται και στην υγεία και γενικώς.

Ομως προφανώς αυτός είναι ο στόχος....

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κούφια αντιπαράθεση

Η προεδρολογία και η συνακόλουθη εκλογολογία αποτελεί τόσο για την κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και για το ΠΑΣΟΚ ένα εργαλείο που πάει «γάντι» με την πολιτική τους. Πάντα είχαν ανάγκη να αναδεικνύουν ζητήματα που από τη μία θα μπορούν να εμφανίζονται ότι οξύνουν τη μεταξύ τους κούφια αντιπαράθεση και από την άλλη δε θα θίγεται η ασκούμενη πολιτική, αφού επί της οποίας υπάρχει σύγκλιση. Η αντιλαϊκή σύμπλευση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δημιουργεί την ανάγκη για τεχνητή πόλωση. Διαφορετικά, μεγαλώνει ο «κίνδυνος» για την άρχουσα τάξη, η λαϊκή δυσαρέσκεια να βγει έξω από τα ελεγχόμενα πλαίσια. Κοινός στόχος τους, η μεταφορά της πολιτικής αντιπαράθεσης στο πεδίο που ευνοεί και τους δύο, με τελικό αποτέλεσμα τη χειραγώγηση των μαζών και την αδρανοποίησή τους. Σε αυτό το βολικό «γήπεδο» τον τελευταίο καιρό ασκούνται καθημερινά οι ηγεσίες και τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Θέλουν η προσοχή των εργαζομένων να είναι σταθερά στραμμένη σε αυτή την ανούσια και μακριά από τα λαϊκά προβλήματα αντιπαράθεση, όταν την ίδια ώρα προωθούνται με επιταχυνόμενους ρυθμούς, νέα αντεργατικά μέτρα και κάθε είδους αντιλαϊκές και αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις.

Η κυβέρνηση ανοίγει καθημερινά και νέα μέτωπα: Οι εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, με αιχμή στην παρούσα φάση την κατακρεούργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, το ίδιο και τα λαϊκά εισοδήματα που είναι ο μόνιμος στόχος των φορολογικών επελάσεων. Νέα πλήγματα δέχονται ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων, η «μονιμότητα» στο Δημόσιο και γενικά τα εργασιακά δικαιώματα με τη διαρκή «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων. Σε επίπεδο λαϊκών δικαιωμάτων οικοδομείται ένα αδιαπέραστο πλέγμα ρυθμίσεων, όπως χαφιεδοκάμερες, τράπεζα DNA, «πράσινο φως» για χρήση «νέων» όπλων κατά του λαϊκού κινήματος (χειροβομβίδες με θραύσματα καουτσούκ κλπ). Την ίδια περίοδο η Βουλή, τα θερινά της τμήματα, έχουν μετατραπεί σε «κολυμβήθρα» για «εξπρές» νομιμοποιήσεις των αντιλαϊκών πολιτικών. Ετσι, μαζί με τις ρυθμίσεις για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά, προωθήθηκαν η εφαρμογή της πολιτικής της Μπολόνια για τα ΤΕΙ, η επικύρωση συμφωνίας με τις ΗΠΑ για παράδοση στις αμερικανικές αρχές ακόμα και αθώων και προωθείται νομοθετικά η παραπέρα ιδιωτικοποίηση του πολιτισμού με την παράδοση στο «Ιδρυμα Νιάρχου» της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Μετά από όλα αυτά έρχεται το ΠΑΣΟΚ και καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι «έχει πάει διακοπές» ή ότι «κοιμάται»... Το ζητούμενο γι' αυτούς είναι η διαχείριση της κυβερνητικής εξουσίας. Αυτό είναι το πολιτικό τους πρόβλημα και θέλουν να το κάνουν πρόβλημα και των λαϊκών μαζών. Για να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα, δηλαδή τα λαϊκά προβλήματα και τους σχεδιασμούς της πλουτοκρατίας, εφαρμόζουν τακτικές προπαγάνδας ώστε να εξαπατήσουν για μια ακόμα φορά το λαό. Απάντηση από το λαό σε αυτά μπορεί να υπάρξει. Να τους αφαιρέσει το φύλλο συκής της προεδρολογίας και να βγάλει τα πραγματικά προβλήματα στο προσκήνιο, αποκαλύπτοντας τη στρατηγική σύμπλευση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ιδιαίτερα η εργατική τάξη να εγκαταλείψει και τους δύο μαζικά. Να τους τιμωρεί καθημερινά με αγωνιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων της, μαζί με τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ, αλλά και στην κάλπη - όποτε και αν γίνουν εκλογές - ψηφίζοντας ΚΚΕ, και όχι με άσφαιρα πυρά, όπως η αποχή ή η ψήφος στήριξης κομμάτων - αναχωμάτων.

Χυδαιότητες Κακαουνάκη

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Κασιμάτης, Τσάτσος, Παπαρήγα. Οι "τσάτσοι" της Ρηγίλλης», είναι ο τίτλος του πρώτου θέματος της εφημερίδας «στο Καρφί», 25/7/2009, του εκδότη Νίκου Κακαουνάκη. Δε θα σταθούμε εδώ στη γνωστή προβοκάτσια του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑ.Ο.Σ και άλλων, για τις σχέσεις ΚΚΕ - ΝΔ, την οποία αναπαράγει με χυδαίο τρόπο «καυχώμενος» ότι δημοσιογραφεί ο προβοκάτορας. Τέτοιες χυδαιότητες έχει ξεστομίσει και άλλες φορές. Αλλά πάει πολύ ένας τσάτσος αφεντικών και αστικού πολιτικού συστήματος να χαρακτηρίζει τσάτσο το ΚΚΕ και την Γενική του Γραμματέα. Είναι τόσο μαγαρισμένος, που δεν μπορεί να τον ξεμαγαρίσει ούτε όλος ο ασβέστης του ασβεστόλακκου...

Η ... αντικειμενική «Ελευθεροτυπία»...

«Μόνον το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑ.Ο.Σ. θέλουν πρόωρες εκλογές. Το ΚΚΕ δεν τις θέλει γιατί διαπιστώνει ότι δεν είναι πια ο προνομιακός χώρος υποδοχής της δυσφορίας των πολιτών. Στο πεδίο αυτό απέκτησε υπολογίσιμο ανταγωνιστή, τον ΛΑ.Ο.Σ. Για να απαλλαγεί από την ενοχλητική παρουσία του απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες και για να είναι αυτές αποτελεσματικές πρέπει να κυλήσει ο χρόνος. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν ένα σοκ για την ηγετική ομάδα και, αν δεν είχε υποστεί ταυτόχρονη καθίζηση ο μισητός εκπρόσωπος του ρεφορμισμού, σήμερα στο ΚΚΕ θα αναζητούσαν αποδιοπομπαίους τράγους για τα ποσοστά του». Αυτά γράφει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» στις 26/7/2009. Τι και αν δόθηκε στη δημοσιότητα αναλυτική Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ με συγκεκριμένες εκτιμήσεις και σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από την εμβριθή ανάλυση της ...εφημερίδας, και, μάλιστα, μετά από ολόκληρη εσωκομματική, αλλά και δημόσια συζήτηση; Ο πολυπράγμων αναλυτής της τα αγνοεί επιδεικτικά. Και όχι μόνον αυτό, αλλά βγάζει πράγματα και από το κεφάλι του. Αυτά τα περί «σοκ» και τα ρέστα. Εκτός και αν κρίνουν τα αλλότρια εκ των πικρών «ΣΥΝαισθημάτων» τους από την κατρακύλα του δικού τους ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί από τις έως τώρα εξελίξεις φαίνεται να περνούν «σοκ» ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, οι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν αποδιοπομπαίους. Ολη αυτήν την ανάλυση για το ΚΚΕ, πέρα και έξω από τις εκτιμήσεις του, η «Ελευθεροτυπία» και ο αναλυτής της την παρουσιάζουν ως «αντικειμενική δημοσιογραφία». Τέτοια κατρακύλα! Εύγε...

Οτι τώρα προωθούν το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑ.Ο.Σ. αφού «τσάκισε» η δουλειά με τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται ηλίου φαεινότερον. Το ΠΑΣΟΚ ως την επόμενη κυβέρνηση και τον ΛΑ.Ο.Σ. ως ανάχωμα και εργαλείο αναστήλωσης του αστικού πολιτικού συστήματος. Τους βολεύει γιατί και το αντιδεξιό σύνδρομο χρειάζονται ως αντανακλαστικό ώστε να ενισχύεται το ΠΑΣΟΚ, και έναν ακροδεξιό μπαμπούλα που τον εμφανίζουν να δυναμώνει, γι' αυτό τώρα ψηφίστε ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η λογική τους. Καλό εργαλείο λοιπόν, γι' αυτό και ταυτίζει ο αναλυτής τη θέληση ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. για πρόωρες εκλογές, ενώ προβάλλει τον ΛΑ.Ο.Σ. ως προνομιακό χώρο υποδοχής της λαϊκής δυσφορίας. Τέτοια προπαγάνδα η ...προοδευτική «Ελευθεροτυπία».

... και η πρεμούρα για το σύστημα

Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Ταυτόχρονα συντηρούν και αναπαράγουν την εκλογολογία, πασχίζοντας να επιβάλουν στη συνείδηση των λαϊκών δυνάμεων ότι οι εκλογές είναι μονόδρομος ως διέξοδος στα οξύτατα προβλήματα και την επίθεση του κεφαλαίου. Ετσι, την ώρα που η κυβέρνηση περνά αντεργατικά μέτρα σε όλους τους τομείς, εργασιακά, ασφαλιστικά, καταστολή των λαϊκών ελευθεριών, χτύπημα στο εισόδημα με αβάσταχτους φόρους, αυτοί φωνάζουν. Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, εδώ και τώρα. Να φύγει η μπλε δεξιά για να 'ρθει η πράσινη δεξιά. Στήνουν τη φάκα, δηλαδή, της υποταγής και της χειραγώγησης. Αποπροσανατολισμός; Ακριβώς θολώνοντας τα νερά, σηκώνουν εμπόδια για να αποτρέψουν την οργάνωση και ανάπτυξη ταξικής διεκδικητικής πάλης, γιατί αυτή εκτός από φραγμούς στην επιθετικότητα του κεφαλαίου, επομένως και υπόσκαψη της πολιτικής της κυβέρνησης, μαθαίνει το δρόμο πραγματοποίησης των λαϊκών συμφερόντων και θα τη βρει μπροστά του και το ΠΑΣΟΚ ως ενδεχόμενη κυβέρνηση. Και τέτοια μαθήματα κάνουν ζημιά συνολικά στη δικομματική εναλλαγή. Να πώς η εφημερίδα δουλεύει καλά για τη στήριξη του αστικού πολιτικού συστήματος. Οπως και όταν κάνει την «αντιεξουσιαστική». Γι' αυτό φωνασκούν για εκλογές, και, μάλιστα, πρόωρες. Οσο για το ΚΚΕ και τις συντονισμένες προσπάθειες απαλλαγής από τον ΛΑ.Ο.Σ. που θα πάρουν χρόνο, πάνε να δημιουργήσουν ύποπτους συνειρμούς. Με ποιες συντονισμένες προσπάθειες; Αν ήθελαν την αντιμετώπιση αυτού του κατασκευάσματος των αστικών και ιμπεριαλιστικών επιτελείων, που είναι και δικό τους, δε θα του έδιναν καθημερινά βήμα προβολής, προάγοντάς το δημοσιογραφικά για να το χρησιμοποιούν προβοκατόρικα κόντρα στο ΚΚΕ. Αλλά είναι βαθιά γελασμένοι ότι βρήκαν καινούργιο «σκιάχτρο» για να υποσκάψουν το ΚΚΕ και τη στρατηγική του στις εργατικές, στις λαϊκές συνειδήσεις. Τέλος, για το αν θέλει ή όχι τις πρόωρες, τους το 'χουμε ξαναπεί. Δεν έχουμε καμιά πρεμούρα σαν τη δική τους και της κυβέρνησης για το πότε θα γίνουν. Ολες μας οι δυνάμεις είναι δοσμένες στο εργατικό, στο λαϊκό κίνημα, για να φτάσουμε με αγώνες στις κάλπες. Και σ' αυτές ο λαός να τσακίσει ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ενισχύοντας αποφασιστικά τον μόνο πραγματικό αδιάλλακτο αντίπαλό τους, το ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ