Τρίτη 28 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΛΟΓΙΑ - ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑ
Ενισχύεται η επιχείρηση αποπροσανατολισμού

Χαρακτήρα οργανωμένης επιχείρησης, με στόχο τον αποπροσανατολισμό των λαϊκών στρωμάτων, προσλαμβάνει η δικομματική κόντρα για την προεδρολογία - εκλογολογία, καθώς κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ δείχνουν αποφασισμένοι να τραβήξουν τη βολική ψευτοαντιπαράθεση μέχρι και τις κάλπες, όποτε και αν στηθούν.

Οσο περνούν οι μέρες, οι τόνοι της κοκορομαχίας, αντί να υποχωρούν, διαρκώς ενισχύονται, καθώς είναι φανερό ότι η διαμάχη αυτή εξυπηρετεί τα σχέδια και των δύο. Βολεύει περίφημα τον «εξοβελισμό» των κοινωνικών προβλημάτων από το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης και, άρα, ρίχνει στάχτη στα μάτια του κόσμου για την πλήρη σύμπλευσή τους στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή επίθεση.

Η μεν κυβέρνηση θέλει να πλήξει το ΠΑΣΟΚ για την «αντιθεσμική στάση» του επειδή χρησιμοποιεί την προεδρική εκλογή για να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να δημαγωγήσει, υποστηρίζοντας πως το μείζον είναι η αλλαγή κυβέρνησης, η οποία, όμως, σε καμία περίπτωση δε θα οδηγήσει σε αλλαγή πολιτικής, όπως ψευδώς επαγγέλλεται.

Οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων συνέχισαν και χθες να διασταυρώνουν τα ξίφη τους, ενώ στο θορυβώδες «ντέρμπι» συμμετέχουν με δηλώσεις τους κορυφαία στελέχη κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ. Ο Ευ. Αντώναρος επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ γιατί «προσπαθεί με κάθε τρόπο να εκβιάσει εκλογές» και στο πλαίσιο αυτό καταφεύγει στην «καταστρατήγηση του Συντάγματος και τον ευτελισμό των θεσμών». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Πρ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε αντιφατική τη στάση του ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενος ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει να αποσυνδεθεί πλήρως η προεδρική εκλογή από τις βουλευτικές εκλογές. «Σκεφτείτε ένα κόμμα, το οποίο ήθελε να αποσυνδέσει πλήρως την προεδρική εκλογή από τις εκλογές και σήμερα χρησιμοποιεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές», σημείωσε με νόημα ο υπουργός Εσωτερικών, επικρίνοντας επιπλέον το ΠΑΣΟΚ γιατί «επιτίθεται σε κορυφαίους συνταγματολόγους (...) και τους αφαιρεί το δικαίωμα να έχουν διαφορετική άποψη».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την «πάγια» θέση ότι πρόκειται για «πολιτικό και όχι συνταγματικό πρόβλημα της χώρας», υπεραμυνόμενος τού ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει τίποτε διαφορετικό από αυτά που λέει το Σύνταγμα. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επέρριψε τις ευθύνες στην κυβέρνηση για τη συντήρηση της προεδρολογίας και επανέλαβε ότι «το βασικό πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες είναι να υπάρχει μια κυβέρνηση που επιλύει τα προβλήματά τους», αποσιωπώντας ότι αυτό ακριβώς κάνει, ήδη, η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά σε αντιλαϊκή κατεύθυνση με τις πλάτες του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια στιγμή, είναι φανερό ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται πυρετωδώς για εκλογές, έστω και αν συνεχίζει να τις ξορκίζει στα λόγια. Ο Κ. Καραμανλής συνεχίζει τις προεκλογικές περιοδείες του σε δημόσιες υπηρεσίες, προκειμένου να ενισχύει την εικόνα της «στροφής στην καθημερινότητα», δίχως φυσικά να ξεγελά κανέναν. Στο πλαίσιο αυτό, μετά το ΙΚΑ Περιστερίου, χθες επισκέφθηκε το ΚΕΠ Ηλιούπολης, επαναλαμβάνοντας τις χιλιοειπωμένες διακηρύξεις περί «κράτους στην υπηρεσία του πολίτη».

Εμφανής είναι, ταυτόχρονα, η αγωνία κομματικών στελεχών της ΝΔ για το ενδεχόμενο απώλειας της εξουσίας. Αυτήν την αγωνία εξέφρασαν με επιστολή τους προς το Μέγαρο Μαξίμου 16 γαλάζια στελέχη από τη Λάρισα, με πρωταγωνιστή τον γνωστό αγροτοσυνδικαλιστή Θ. Κοκκινούλη, ζητώντας «σαρωτικές αλλαγές» από τον πρωθυπουργό μέχρι τη ΔΕΘ. «Ολες οι επιστολές που φθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου ακολουθούν την προβλεπόμενη διαδικασία», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δείχνοντας τη σημασία που δίνει το Μαξίμου σε τέτοιες επιστολές...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ