Τετάρτη 15 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΑ DNA
Κρίκος στην αλυσίδα της καταστολής

Στο χτύπημα του λαϊκού κινήματος στοχεύουν τα προωθούμενα μέτρα, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας, καταψηφίζοντας το νομοθέτημα

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα παλεύει για να βρουν ισχυρή αντίσταση τα αντιδραστικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση

*

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα παλεύει για να βρουν ισχυρή αντίσταση τα αντιδραστικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση
Το λαϊκό κίνημα βρίσκεται στο στόχαστρο του νομοσχεδίου για την ταυτοποίηση των χρηστών καρτοκινητής τηλεφωνίας - που ενσωματώνει και την τροπολογία για το φακέλωμα, μέσω DNA, καθώς και τη διεύρυνση της οπτικής - ηχητικής παρακολούθησης - τόνισε χτες στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, καταψηφίζοντας τον προτεινόμενο νόμο. Σήμερα, θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν οι τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση στο συζητούμενο νομοσχέδιο και αφορούν τη λειτουργία και χρήση των καμερών που υπάρχουν στους δρόμους, την ίδρυση «τράπεζας DNA» από τις διωκτικές αρχές και την επαναφορά της απαγόρευσης δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων 15 μέρες πριν από τις εκλογές.

Αναφερόμενος τόσο στο νομοσχέδιο όσο και στις παρελκόμενες τροπολογίες, ο Γ. Γκιόκας τόνισε ότι «στο όνομα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας εισάγει επικίνδυνες για τα πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα διατάξεις», ενώ αποτελεί «έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των νομοθετικών παρεμβάσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», θυμίζοντας πως «έχει προηγηθεί ο τρομονόμος και ο ευρωτρομονόμος».

Απαντώντας στο βασικό κυβερνητικό επιχείρημα που λέει ότι «με αυτά τα μέτρα θα αντιμετωπιστεί η επιχειρηματικότητα», ο βουλευτής του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, όπου έχουν ληφθεί ανάλογα μέτρα, τονίζοντας πως «η εγκληματικότητα σε αυτές τις χώρες όχι μόνο δεν έχει μειωθεί αλλά παρουσιάζει αυξητικές τάσεις», ιδίως αφού «οι κοινωνικές αντιθέσεις οξύνονται και η επιδίωξη της μέγιστης δυνατής κερδοφορίας πολλές φορές ξεφεύγει από τα νόμιμα όρια». Συνέχισε, σημειώνοντας πως «δε θεωρούμε σοβαρό επιχείρημα το ότι θα αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα στο βαθμό που δεν αντιμετωπίζονται οι αιτίες της», συμπληρώνοντας αναφορικά με το οργανωμένο έγκλημα ότι «είναι συνδεδεμένο με μυστικές υπηρεσίες ακόμη και με τον κρατικό μηχανισμό».

Φακέλωμα, παρακολουθήσεις, προβοκάτσιες...

Εστιάζοντας στις επιπτώσεις του νομοσχεδίου, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε αναφορικά με τις διατάξεις για την ταυτοποίηση των καρτοκινητών ότι θα οδηγήσει σε «φακέλωμα 9 εκατομμυρίων ανθρώπων» και στην «αποθήκευση στοιχείων που θα είναι στη διάθεση ιδιωτικών εταιρειών», οπότε «κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα γίνονται με τρόπο που θα διασφαλίζονται τα δημοκρατικά δικαιώματα». Μάλιστα, επισήμανε ότι αυτές οι διατάξεις συνδυάζονται με την υπάρχουσα νομοθεσία που «επιτρέπει την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών», ενώ αναφέρθηκε και «δυνατότητα ακόμη και κατασκευής ενόχων ή προβοκάτσιας», αφού ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος χάσει το κινητό του τηλέφωνο έχει ευθύνες για τη χρήση του.

Ο Γιάννης Γκιόκας αναφέρθηκε αναλυτικά στην τροπολογία που αφορά την ύπαρξη αρχείων γενετικού υλικού και διευρύνει τη χρήση των «καμερο-χαφιέδων». Οπως είπε, η ρύθμιση «επιτρέπει την αποθήκευση γενετικού υλικού και για τα πλημμελήματα», ενώ την ίδια στιγμή «η τάση είναι να ελέγχονται και να παρακολουθούνται πρόσωπα εναντίον των οποίων δεν έχει ασκηθεί καν ποινική δίωξη», άρα «υπάρχουν περιθώρια καταχρήσεων από την πλευρά των διωκτικών αρχών». Επισήμανε πως «με βάση αυτές τις ρυθμίσεις πολιτικά πρόσωπα, συνδικαλιστές και απλοί πολίτες θα βρεθούν κάτω από καθεστώς παρακολούθησης» και έτσι «αυτές οι διατάξεις θα στραφούν ευθέως κατά του λαϊκού κινήματος και των λαϊκών αγώνων».

Ειδικά για την ηχητική και οπτική παρακολούθηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «η τροπολογία κάνει ένα ουσιαστικό βήμα στην περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων», αφού «επιτρέπει και σε άλλες αρχές πλην των δικαστικών να επεξεργάζονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που προέρχονται από τη χρήση καμερών που έχουν τοποθετηθεί σε εκατοντάδες σημεία των μεγάλων πόλεων» και έτσι «θα φακελώνονται όσοι παίρνουν μέρος σε κινητοποιήσεις και στους λαϊκούς αγώνες». Συνολικά, επισήμανε ότι τα μέτρα αυτά «θα αξιοποιηθούν σε βάρος του λαού» και «σε βάρος των κοινωνικών αντιδράσεων, λόγω της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης».

Πρόφαση η εγκληματικότητα

Με προμετωπίδα την «αντιμετώπιση της εγκληματικότητας» προσπάθησε η κυβέρνηση να υπερασπίσει το νομοθέτημα. Ο υπουργός Μεταφορών, Ε. Στυλιανίδης, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση τοποθετείται υπεύθυνα και δεν επιλέγει την απραξία και την αδράνεια. Η ανωνυμία των καρτοκινητών, είπε, αξιοποιείται για τη διάπραξη εγκλημάτων όπως δείχνει η εμπειρία τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, ενώ η ταυτοποίηση δίνει στις διωκτικές αρχές ένα καλό εργαλείο για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι «συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο».

Με το επιχείρημα ότι η συμμορία που εμπλέκεται στην απαγωγή του εφοπλιστή Παναγόπουλου χρησιμοποίησε και εκμεταλλεύτηκε την ανωνυμία των καρτοκινητών τηλεφώνων, ο εισηγητής της ΝΔ Γ. Βρούτσης εισηγήθηκε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Η εμπειρία αυτή, ισχυρίστηκε, δείχνει την ανάγκη για την ταυτοποίηση των χρηστών των καρτοκινητών τηλεφώνων, αφού με αυτόν τον τρόπο θα γίνει ένα βήμα για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι ταυτόχρονα με την ταυτοποίηση των χρηστών των καρτοκινητών προβλέπονται εγγυήσεις για τον τρόπο, με τον οποίο θα γίνεται από την Δικαιοσύνη η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και ανέφερε ότι παρόμοιες ρυθμίσεις ισχύουν στις χώρες της ΕΕ.

«Διαφωνίες» και αντικομμουνισμός

Μπορεί να διαφώνησε επί της αρχής με το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γ. Σκουλάς, ωστόσο έσπευσε να πει ότι θα μπορούσε το κόμμα του να είναι θετικό στην προωθούμενη ρύθμιση, εάν είχε προηγηθεί η αναγκαία «διαβούλευση» με τους αρμόδιους φορείς. Ως αυριανή κυβέρνηση, είπε, θα κάνουμε τον απαραίτητο διάλογο για τέτοιου είδους ρυθμίσεις, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιγράφει μετά τις ευρωεκλογές την «ατζέντα Καρατζαφέρη» με προφανείς ευκαιριακές σκοπιμότητες.

Με αντικομμουνιστικές πινελιές χρωμάτισε την τοποθέτησή του και την αντίθεση στο νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Λεβέντης. Θεώρησε σκόπιμο να πει ότι όλες οι κυβερνήσεις παρακολουθούν τους πολίτες τους όπως γινόταν στην Ανατολική Γερμανία και περιγράφηκε από την κινηματογραφική ταινία «Οι ζωές των άλλων»!

Υπέρ της κυβερνητικής πρότασης, τάχθηκε η εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Δ. Αράπογλου, ισχυριζόμενη ότι η ταυτοποίηση των κατόχων των καρτοκινητών δείχνει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη δημόσια ασφάλεια. Εσπευσε, βέβαια, να αναφέρει ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να πάρει τα αναγκαία μέτρα και είπε ότι πρέπει τα κόμματα να συνδράμουν τις διωκτικές αρχές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ