Τετάρτη 15 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενισχύει την ΕΥΠ απέναντι στο λαϊκό κίνημα

Η αντικατάσταση του επικεφαλής της υπηρεσίας σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αναβαθμίσει τη δράση της ενάντια στον εχθρό λαό

Ασφαλίτες πιάνονται στα πράσα να παρακολουθούν σύσκεψη του ΠΑΜΕ το Νοέμβρη του 2005. Η παρακολούθηση και το χτύπημα του λαϊκού κινήματος αποκτούν νέα χαρακτηριστικά με την αντιδραστική «αναβάθμιση» της ΕΥΠ
Ασφαλίτες πιάνονται στα πράσα να παρακολουθούν σύσκεψη του ΠΑΜΕ το Νοέμβρη του 2005. Η παρακολούθηση και το χτύπημα του λαϊκού κινήματος αποκτούν νέα χαρακτηριστικά με την αντιδραστική «αναβάθμιση» της ΕΥΠ
Πιο ενεργό ρόλο στο χτύπημα του λαϊκού κινήματος επιφυλάσσει η κυβέρνηση στην ΕΥΠ, την οποία αναβαθμίζει επιχειρησιακά και «θεσμικά», με πρόσχημα την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Η αιφνιδιαστική αντικατάσταση του επικεφαλής της «αμαρτωλής» υπηρεσίας, ανεξάρτητα από τους λόγους που έγινε, σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να «νομιμοποιήσει» τις μεθόδους παρακολούθησης και χτυπήματος του λαϊκού κινήματος, που είναι η μεγαλύτερη απειλή για την «εσωτερική ασφάλεια», όπως αντιλαμβάνονται οι κυρίαρχες οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις τα συμφέροντα και την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Την ίδια ώρα, μακριά από την ουσία και με στόχο τη συγκάλυψή της, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν από κοινού να στήσουν ένα νέο αποπροσανατολιστικό καυγά πάνω στο θέμα της αλλαγής αρχηγού της ΕΥΠ.

Προκειμένου να θολώσει τα νερά, η κυβέρνηση μοιράζει αφειδώς όρκους πίστης για την τήρηση της νομιμότητας από την πλευρά της ΕΥΠ, ενώ προβάλλει τη δυνατότητα για κοινοβουλευτικό έλεγχο, που φυσικά είναι «εικονική» και δεν αλλάζει στο ελάχιστο τον αντιλαϊκό χαρακτήρα και αποστολή της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση απλώνει προστατευτικό δίχτυ γύρω από τον νέο επικεφαλής της ΕΥΠ, τον οποίο εμφανίζει ως τοποτηρητή και εγγυητή της νομιμότητας «των ειδικών επιχειρησιακών δράσεων» που αναλαμβάνει η ΕΥΠ.

Αλλα λόγια...

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε τις πληροφορίες μερίδας του Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ Ι. Κοραντής «αποκεφαλίστηκε» εξαιτίας της δημοσιοποίησης απομαγνητοφωνημένων διαλόγων μεταξύ των μελών της σπείρας των απαγωγέων του εφοπλιστή Π. Παναγόπουλου που ενέπλεκαν και ονόματα κυβερνητικών στελεχών. «Οι αναφορές στις εφημερίδες που επικαλείστε είναι παντελώς ανακριβείς», υποστήριξε ο Ευ. Αντώναρος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.

Παράλληλα, παρέπεμψε στη σχετική δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου, σύμφωνα με την οποία «η επιλογή του τέως αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών κ. Παπαγγελόπουλου, ως νέου Διοικητή της ΕΥΠ, εντάσσεται στο πλαίσιο της πιστής εφαρμογής του γράμματος και του πνεύματος του νέου θεσμικού πλαισίου, το οποίο εγκαθιδρύθηκε με βάση τις διατάξεις του Ν. 3649/2008».

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς «μπροστά στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, το οποίο έχει ανατεθεί στην ΕΥΠ, με δυνατότητα, μάλιστα, για πρώτη φορά άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου επ' αυτής, σύμφωνα με το άρθρο 43 Α του Κανονισμού της Βουλής, μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικότερα, ιδίως από λειτουργούς οι οποίοι διαθέτουν εχέγγυα δικαστικής ανεξαρτησίας».

Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε αδιαμφισβήτητη την επαγγελματική επάρκεια του νέου διοικητή της ΕΥΠ, απορρίπτοντας τις ενστάσεις που διατυπώνονται εξαιτίας του γεγονότος ότι σχεδόν όλες οι υποθέσεις με πολιτική διάσταση που είχε αναλάβει στο παρελθόν, μεταξύ των οποίων οι υποκλοπές, οι απαγωγές των Πακιστανών, τα εξοπλιστικά προγράμματα κ.ά. κατέληξαν σε κουκούλωμα. Υπέρ της δημοσιοποίησης των απομαγνητοφωνημένων διαλόγων των ανθρώπου του υποκόσμου τάχθηκε ο Ν. Δένδιας, υποστηρίζοντας ότι οι αναφορές που γίνονται σε αυτούς σε πολιτικά πρόσωπα «δε σημαίνει ότι αυτά τα πρόσωπα εμπλέκονται σε οτιδήποτε με τους ανθρώπους αυτούς».

Στο ίδιο έργο με άλλο ρόλο

Να αξιοποιήσει τον αιφνιδιαστικό αποκεφαλισμό του επικεφαλής του ΕΥΠ προσπάθησε ο Γ. Παπανδρέου, δίχως φυσικά να αμφισβητήσει στο ελάχιστο το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο και το ρόλο της ΕΥΠ κατά του λαϊκού κινήματος. Το μόνο που επιδιώκει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από τη χτεσινή δήλωσή του, είναι να αξιοποιεί κάθε διαχειριστική «ανικανότητα» και «αστοχία» της κυβέρνησης για να κερδίσει πόντους στον ατέλειωτο δικομματικό καυγά για την εξουσία. Ο Γ. Παπανδρέου εμφάνισε το ΠΑΣΟΚ ως τη δύναμη που έχει σχέδιο και όραμα και μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να δώσει ξανά ελπίδα και προοπτική.

«Απέναντι σε μια κυβέρνηση της ανομίας και της ατιμωρησίας, απέναντι σε μια κυβέρνηση της συνεχούς συγκάλυψης ολοένα και νέων υποθέσεων, των απότομων και απρόβλεπτων, σπασμωδικών αποφάσεων που παίρνει στον πανικό της, μιας κυβέρνησης των υπόγειων συμφωνιών και υπόγειων διαδρομών, απέναντι σε μια κυβέρνηση που είναι όμηρος ειδικών συμφερόντων, "ημέτερων" και πελατειακών σχέσεων, το ΠΑΣΟΚ έχει σχέδιο και όραμα», αποφάνθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ