Παρασκευή 3 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Θυμήθηκαν τη διαφάνεια δεν ξέρουν τον Τσουκάτο...

Ξορκίζουν τον άλλοτε στρατηγό του κόμματός τους, για να κουκουλώσουν τις πομπές της διαπλοκής τους με το κεφάλαιο

Με μεγάλα λόγια πασχίζει το ΠΑΣΟΚ να ξεπεράσει το σκόπελο της «ΖΗΜΕΝΣ» και την ομολογία Τσουκάτου ότι τους χρημάτισε η πολυεθνική. Παράλληλα, η ηγεσία, προσπαθώντας να συσπειρώσει τον κομματικό της μηχανισμό, διαμηνύει ότι ο τόπος χρειάζεται εκλογές και οι ίδιοι είναι σε «εκλογική ετοιμότητα». Ζητούν αυτοδυναμία, αλλά αφήνουν κι ένα παράθυρο σε ΣΥΝ και «Οικολόγους - Πράσινους», προπαγανδίζοντας «ευρύτερες συναινέσεις και συμμαχίες».

Χτες συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου. Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε για την υπόθεση «ΖΗΜΕΝΣ» ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει «διαφάνεια με κάθε κόστος και χωρίς καμία εξαίρεση». Ισχυρίστηκε ότι «δείχνουμε την πολιτική βούληση να πάρουμε αποφάσεις, χωρίς εκπτώσεις. Αποφάσεις για όσους ενεπλάκησαν και για τα οικονομικά μας. Σε ό,τι με αφορά, μπροστά στο δημόσιο συμφέρον, δεν υπάρχουν σύντροφοι, φίλοι, γνωστοί. Διαφάνεια για όλους». Και τα έλεγε αυτά ενώ ο άλλοτε «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ Θ. Τσουκάτος έχει ομολογήσει με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι το 1999 εισέπραξε για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ ένα εκατομμύριο μάρκα από την πολυεθνική «ΖΗΜΕΝΣ», ενώ επιμένει ότι στο κόμμα τους τηρούσαν διπλά βιβλία! Ομολογίες για τις οποίες στο ΠΑΣΟΚ ποιούν την νήσσαν ή πασχίζουν να τις απαξιώσουν.

Ετσι ο Παπανδρέου έσπευσε να καταθέσει ...προτάσεις «διεξόδου», θέλοντας μάλιστα «τη συναίνεση και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης». Ειδικότερα: Το ΠΑΣΟΚ ζητά έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής και σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη «ΖΗΜΕΝΣ». Η κυβέρνηση να στραφεί εναντίον της πολυεθνικής, με όλα τα νόμιμα μέσα, ώστε να υποχρεωθεί η εταιρεία να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα. Στις περιπτώσεις διαφθοράς πολιτικών προσώπων να παρέχεται ευνοϊκή μεταχείριση σε όσους δίνουν στοιχεία και αποδείξεις στη Δικαιοσύνη ή σε Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και οδηγούν στην αποκάλυψη της αλήθειας για περιπτώσεις επίορκων πολιτικών (στο ΠΑΣΟΚ αναφέρονται και στις υποθέσεις Βατοπεδίου, ομολόγων, υποκλοπών, άγονων γραμμών). Ακόμα, περιουσιακά στοιχεία, που δεν έχουν δηλωθεί στο «Πόθεν Εσχες», να κατάσχονται υπέρ Δημοσίου.

Τέλος, ο Παπανδρέου επέμεινε ότι «ο τόπος έχει ανάγκη εκλογές». Οτι ενόψει ΔΕΘ ετοιμάζουν κατάθεση προγράμματος διακυβέρνησης. Οριοθέτησε το στόχο τους ως «νίκη, αυτοδυναμία και διαμόρφωση ευρύτερων κοινωνικών συναινέσεων για τις μεγάλες αλλαγές». Επιπλέον «απευθυνόμαστε και στο δυσαρεστημένο νεοδημοκράτη. Παραμένουμε ανοιχτοί σε ευρύτερες προοδευτικές συμμαχίες». Κατέληξε ότι στο ΠΑΣΟΚ είναι «ήδη σε εκλογική ετοιμότητα».

Αργότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι «εμείς αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε, το κάναμε. Ελέγξαμε τα βιβλία μας, αυτά που είχαμε, αυτά τα συγκεκριμένα βιβλία τα οποία είχε ελέγξει και η Βουλή, ρωτήσαμε τους αρμόδιους, δε μας έχει προκύψει κάτι που να έχει να κάνει μ' αυτά που λέει ο κ. Τσουκάτος». Ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι «διπλά βιβλία δεν έχουμε και δε γνωρίζουμε να υπήρχαν ποτέ διπλά βιβλία. Οποιος πιστεύει ότι υπήρχαν διπλά βιβλία, ας έρθει και ας το αποδείξει». Πρόσθεσε ότι «κάθε πολιτικό κόμμα, στην πορεία του, επιχειρεί να βελτιώνεται. Τουλάχιστον εμείς αυτό κάνουμε».

Την ίδια ώρα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τ. Χυτήρης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84», αποστασιοποιήθηκε: «Εγώ ήμουν υπεύθυνος για τα οικονομικά την περίοδο του Γιώργου Παπανδρέου (το 2004 και μετά) και ήμουν πολιτικός υπεύθυνος, δεν παρέλαβα δηλαδή από κανέναν...». Οτι «διπλά βιβλία στο ΠαΣοΚ, σήμερα δεν υπάρχουν». Οτι δεν έχει εικόνα για ό,τι γινόταν πριν. Αλλωστε, κατά Χυτήρη, «αυτό που έχει σημασία είναι να πηγαίνουμε μπροστά βελτιούμενοι»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ