Παρασκευή 3 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
Αντιδραστικές μεθοδεύσεις με πρόσχημα τη διαφάνεια
  • Συμφωνούν να οριστεί ως μοναδική πηγή χρηματοδότησης των κομμάτων η κρατική επιχορήγηση
  • Δεν πρόκειται να ενδώσουμε και να υποταχθούμε, απαντά το ΚΚΕ στη Βουλή

Mε πρόσχημα τα σκάνδαλα, τις μίζες και τα κρούσματα διαφθοράς με αφορμή την υπόθεση της «ΖΗΜΕΝΣ», η κυβέρνηση επιχειρεί να προωθήσει επικίνδυνες ρυθμίσεις, που αφορούν το χαρακτήρα, το ρόλο και τον τρόπο λειτουργίας των κομμάτων. Οι ρυθμίσεις, που προβλέπουν ότι η χρηματοδότηση των κομμάτων θα γίνεται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, όχι μόνο δε θίγουν στο παραμικρό ή αντιμετωπίζουν το υπαρκτό πρόβλημα της διαπλοκής των αστικών κομμάτων με το κεφάλαιο, αλλά αποβλέπουν στο συνολικότερο έλεγχο και την προσαρμογή των κομμάτων στα δεδομένα που επιθυμούν η ΕΕ και η οικονομική ολιγαρχία. Πρόκειται για ρυθμίσεις που στοχεύουν στο χτύπημα του ΚΚΕ, το οποίο εξασφαλίζει τη χρηματοδότησή του από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα μέσω των οικονομικών εξορμήσεων που κάνει. Η κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ, αλλά επί της ουσίας συμφωνεί και ο ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που ασχολούνταν με το θέμα της αλλαγής του νόμου «περί ευθύνης υπουργών», ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να περάσει από τη Βουλή νόμο, σύμφωνα με τον οποίο τα κόμματα δε θα μπορούν να έχουν άλλη πηγή χρηματοδότησης πέρα από τα ποσά που τους δίνει ο κρατικός προϋπολογισμός. Μάλιστα, είπε ότι προτίθεται μέσα στο καλοκαίρι να ζητήσει από την Επιτροπή Θεσμών να ασχοληθεί με το θέμα, αφού, όπως ανέφερε, ζήτησε από τα κόμματα την άποψή τους για την τροποποίηση του σχετικού νόμου, αλλά δεν πήρε καμία απάντηση.

Με την πρόταση της κυβέρνησης συμφώνησε αμέσως ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος, λέγοντας ότι η μόνη χρηματοδότηση των κομμάτων πρέπει να είναι «η αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση», αφού έχει αποδειχθεί ότι κάθε άλλη επιλογή αφήνει ανοιχτά «παράθυρα και πόρτες παρεξηγήσεων».

Στην ίδια λογική κινήθηκε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Φ. Κουβέλης, προτείνοντας να υπάρχει μόνο «κρατική χρηματοδότηση» για τα κόμματα, προσθέτοντας ότι μπορεί να υπάρχει και οικονομική ενίσχυση «μόνο από τα μέλη του (κάθε) κόμματος».

Το ΚΚΕ

Τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, αλλά και των άλλων κομμάτων κατήγγειλε, στην παρέμβασή του, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην Επιτροπή Θεσμών Α. Κανταρτζής, τονίζοντας ότι αξιοποιούνται η σκανδαλολογία, οι μίζες και η διαπλοκή, για να προωθηθούν επικίνδυνοι σχεδιασμοί. Η κυβέρνηση, είπε, προωθεί πλαίσιο για τη κατάργηση κάθε άλλης πηγής χρηματοδότησης των κομμάτων πέραν της κρατικής με πλήρη ταύτιση σε αυτό το σημείο με το ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται, συνέχισε, για επικίνδυνες διατάξεις και μόνο ως πρόσχημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί η συζήτηση περί διαφάνειας και χτυπήματος της διαπλοκής, αφού όσο θα υπάρχει η νομιμοποιημένη σκανδαλώδης πολιτική προς το μεγάλο κεφάλαιο τόσο θα υπάρχουν και οι μίζες και η διαπλοκή. Υπενθύμισε ότι κατά καιρούς έχουν γίνει παρεμβάσεις για τη «διαφάνεια», οι οποίες κατέληξαν σε «πραγματική κωμωδία», αφού πάντα βρίσκονται τρόποι και «παράθυρα» να συνεχίζεται η ίδια κατάσταση.

Οι πραγματικές προθέσεις τέτοιων πρωτοβουλιών, είπε ο Α. Κανταρτζής, είναι ότι θέλουν κόμματα ελεγχόμενα απόλυτα από το κρατικό αστικό πολιτικό σύστημα, κόμματα που θα κινούνται στο πλαίσιο των κυρίαρχων δυνάμεων, ενώ επιδιώκουν να πλήξουν τη χρηματοδότηση από τα λαϊκά στρώματα.

Για το ΚΚΕ, τόνισε, πηγή χρηματοδότησης είναι οι εργαζόμενοι και θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις οικονομικές μας εξορμήσεις, με το κουπόνι ενίσχυσης. Θα απευθυνόμαστε, είπε, σε όλους τους εργαζόμενους, να στηρίξουν το ΚΚΕ για να ανατρέψει την κυρίαρχη πολιτική και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω και να υποταχτούμε στις συγκεκριμένες προσπάθειες, που γίνονται από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις.

Απευθυνόμενος σε όσους με αφορμή τα οικονομικά των κομμάτων θέλουν να συνεχίσουν την προβοκάτσια κατά του ΚΚΕ, είπε χαρακτηριστικά: «Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει». Το ΚΚΕ, συνέχισε, έχει δώσει πιστοποιητικά στην 90χρονη διαδρομή του, έχει καθαρό το μέτωπο και δεν υπήρξε ούτε μια στιγμή στην Ιστορία του, που να στήριξε ένα αντιλαϊκό μέτρο.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι οι επιλογές που προωθούνται με αφορμή τα οικονομικά των κομμάτων είναι επικίνδυνες και μέσω αυτών επιχειρείται μια γενικότερη παρέμβαση με στόχο τον έλεγχο στην ίδια την λειτουργία των κομμάτων, αφού έχουν ακουστεί φωνές ακόμα και για δικαστικό έλεγχο στη λειτουργία τους. «Δεν πρόκειται να ενδώσουμε και να υποταχθούμε», είπε ο Α. Κανταρτζής.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Α. Κανταρτζή, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος είπε ότι η πρότασή του δεν είχε αιχμή για κανένα κόμμα, πολύ περισσότερο για το ΚΚΕ, αλλά αφορούσε κυρίως τη χρηματοδότηση των μεγάλων κομμάτων.

Η Επιτροπή Θεσμών θα ασχοληθεί την ερχόμενη Τρίτη με τα θέματα του Τύπου, με αφορμή το κλείσιμο της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» και του ραδιοσταθμού «Σίτυ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εργαλείο παραπέρα θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος(2014-09-10 00:00:00.0)
Ξέρουν αυτοί από σκάνδαλα...(2011-02-01 00:00:00.0)
Μιλάνε για ηθική σ' ένα σάπιο σύστημα(2011-01-26 00:00:00.0)
«Μπλόκο» στην αντιδραστική μεθόδευση(2009-07-05 00:00:00.0)
Προσχηματικές και επικίνδυνες προτάσεις(2008-07-11 00:00:00.0)
Η ...ενίσχυση των θεσμών θα σώσει την κατάσταση(2003-02-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ