Παρασκευή 3 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το ΚΚΕ δε θα γίνει όμηρος κανενός

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για την επιδίωξη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τα οικονομικά των κομμάτων, τονίζεται:

«

Η πρόθεση της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής, να προωθήσει νόμο που θα ορίζει ως αποκλειστική πηγή χρηματοδότησης των κομμάτων την κρατική επιχορήγηση, με την οποία συμφώνησε απόλυτα το ΠΑΣΟΚ και καταρχήν ο ΣΥΝ, αποτελεί αντιδραστική στόχευση. Με πρόσχημα τη διαφάνεια, η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα επιδιώκουν να κρύψουν τη διαφθορά, τη βαθιά διαπλοκή και αλληλεξάρτηση που έχουν με τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η αποκλειστική, ή ακόμα και η κύρια χρηματοδότηση των κομμάτων από το κράτος δεν οδηγεί σε μεγαλύτερη διαφάνεια, σε σπάσιμο της διαπλοκής των αστικών κομμάτων με το κεφάλαιο. Αντίθετα, ενισχύει τη διαφθορά και την εξάρτηση. Καθιστά τα κόμματα κρατικοδίαιτα. Επιτρέπει κάθε φορά στην κυβερνητική πλειοψηφία να καθορίζει το ύψος της χρηματοδότησης και πώς αυτή θα μοιραστεί στα κόμματα, ενισχύοντας την ανισοτιμία, διαμορφώνοντας μηχανισμούς ελέγχου και καθορισμού του τρόπου με τον οποίο κάθε κόμμα μπορεί να τη διαθέσει. Η διάθεση των τεράστιων κονδυλίων κρατικών - κοινοτικών της ΕΕ προς τα ευρωκόμματα, τις ΜΚΟ, αποκαλύπτει ότι η διάθεσή τους λειτουργεί ως παράγοντας ανάπτυξης της σήψης και ως μηχανισμός παρέμβασης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στο πρόγραμμα και στη δράση τους.

Η κρατική χρηματοδότηση σε καμιά περίπτωση δε θα σταματήσει τη συνδιαλλαγή των επιχειρηματικών ομίλων με τα αστικά κόμματα και το κράτος. Θα συνεχίζεται κάτω από το τραπέζι και θα δυναμώνει. Και στην Ελλάδα και στις άλλες καπιταλιστικές χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ αποδεικνύεται αυτό που ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ προσπαθούν να κρύψουν. Οτι η διαφθορά, τα σκάνδαλα, η σήψη παράγονται πρωτίστως από τη δράση του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Αυτή μολύνει τα πάντα. Το κράτος και τα κόμματα που το υπηρετούν.

Το ΚΚΕ δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να δεχτεί να γίνει όμηρος ούτε του κράτους, ούτε της ΕΕ, ούτε των βιομηχάνων και των εφοπλιστών. Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε την απαγόρευση να είναι για μας ο κύριος και βασικός χρηματοδότης ο λαός. Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε κανέναν κρατικό μηχανισμό να ορίζει τη σχέση του κόμματός μας με τα μέλη και τους φίλους του, να καθορίζει μέσω των οικονομικών το εύρος και την κατεύθυνση της πολιτικής μας δράσης. Απολογούμαστε και δεχόμαστε έλεγχο για την πολιτική μας, τη δράση μας, τα οικονομικά μας, μόνο στην εργατική τάξη και στο λαό».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ