Κυριακή 28 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
NEWS εναντίον VIEWS

News = νέα, ειδήσεις. Views = απόψεις. Ανάμεσα σ' αυτές τις δύο λέξεις σύντροφοι χωράει όλη η κρίση, όλο το δράμα, οι πάμπολλες προσωπικές τραγωδίες, οι παταγώδεις αποτυχίες, τα ιλιγγιώδη κεφάλαια πεταμένα στον Καιάδα, η κλισέ αντίληψη για τη χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας, η καμπύλη εξέλιξης των ΜΜΕ στην Ελλάδα...

Είναι άλλο πράγμα, άλλης ποιότητας υπεραξία, η δουλειά του δημοσιογράφου στο πέλαγος της οργανωμένης κοινωνίας να βασίζεται στα γερά θεμέλια της είδησης και της επεξεργασμένης πληροφορίας, κι άλλο να θεωρείται και να ακριβοπληρώνεται επί βραχύ χρονικό διάστημα, η άποψη ενός δημοσιογράφοντος (σε όποιο μέσο) προσώπου ως είδηση και πληροφορία. Η αγορά, ελευθεριάζουσα κι όχι ελεύθερη, ανερμάτιστη κι όχι ανοιχτή προγραμματισμένα, είναι εκείνο το ιδεολογικό πεδίο που τσάκισε τη δημοσιογραφία. Υποδουλώνοντάς την σε φέουδα, αλλότριου της πληροφόρησης της κοινής γνώμης σκοπού. Εγινε ιδεολογία το πεδίο δράσης και παρουσίασης των συντελούμενων, παρελθόντων και παρόντων και μελλούμενων γεγονότων. Εγινε φαιό νταμάρι εξόρυξης, όχι πλέον ωραίων και χρήσιμων μαρμάρων, που θα μπορούσαν να ομορφύνουν και να διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών από το μουσείο και την πλατεία ως την κουζίνα και το λουτρό τους. Αλλά ένα νταμάρι ανταγωνισμού σε βερμπαλισμούς, ψευδοαποκλειστικότητες, αναλύσεις χωρίς στοιχεία, υποκειμενικότητες δομημένες για να επιβιώσουν. Να επιβιώσουν κατ' αρχήν απέναντι στην άμεση, αστραφτερή και συνάμα εύκολη τηλεοπτική εικόνα κι ύστερα στη χαώδη εκτόξευση απόψεων κατά ριπάς από το διαδίκτυο και τις παραφυάδες του.

Ο Σαίξπηρ και ο Ομηρος πόσο θα άντεχαν σε διάβασμα αν τυπώνονταν σε χαρτί τουαλέτας που θα πωλούνταν προς αυτή καθαυτή τη χρήση την αρχική του; Πόσο θα σωνόταν το κείμενο αν η τεχνολογία επέτρεπε να τυπώνεται με φωσφορίζοντα στοιχεία, σε βιολογικής «οικολογικότατης» μορφής υλικό; Ποιος θα κατερχόταν σε μυσταγωγική σχέση με τη μετάθεση στα αναγκαία μιας λειτουργίας σκέψης, όπως η ανάγνωση; Ακούγονται τραβηγμένα στο σαρκασμό τα ερωτήματα. Αλλά στ' αλήθεια, στην εποχή των blogs και των facebook, όπου η ατομική άποψη παραδίδεται σε ανάγνωση ως άθροισμα εμπειρίας και γνώμης, ποιος θα διαβάσει άρθρα και σχόλια καταβάλλοντας και αντίτιμο; Σήμερα περισσότερο από ποτέ οι δημοσιογράφοι, οι επαγγελματίες νυν και αεί κοπής, είναι αναγκαίοι. Για να αλιεύσουν, κυνηγήσουν, αναζητήσουν, εξορύξουν, όμως ποτέ κατασκευάσουν, εκείνα τα News, τις ειδήσεις δηλαδή που στο χάος των μηνυμάτων είναι απαραίτητα για να δομήσουν οι παραλήπτες τους τις Views, τις απόψεις τους. Κάθε καταστροφή μπορεί να είναι κι αρχή. Ο τρόπος της επιστροφής της δημοσιογραφίας σε όλα τα ΜΜΕ, στο ζωτικό χώρο της αναγκαιότητας της ύπαρξής της ως τέχνης του λόγου, της ζωής και του μόχθου, σωματικού ψυχικού και πνευματικού, είναι μόνον πολιτικός. Δηλαδή επιλογή στάσης, μέσα κι όχι απέναντι στα κοινά. Στην πραγματική αγορά των αναγκών των σύγχρονων ανθρώπων. Κι ο τρόπος παραγωγής ειδήσεων είναι η άποψη του δημοσιογράφου.

Η πρόσφατη κρίση, καθόλου καινοφανής παρά μόνον ως προς τη μαζικότητά της, που άφησε άνεργους και σύξυλους εργαζόμενους πρώτα κι ύστερα δημοσιογράφους, τεχνικούς, τηλεφωνήτριες, καθαρίστριες, με διαδικασίες «Τιτανικού» όπως στον «Ελεύθερο Τύπο», είναι στιγμή αποκάλυψης. Φαίνονται τα μεδούλια των οστών του σκελετού της δουλειάς μας: Οποιος πράττει δι' εαυτόν, το παίρνει μαζί του και χάνεται! Οποιος πράττει για τους άλλους, αφήνει πίσω του μια μαγιά για τους επόμενους... Καλή αρχή στους αγώνες που έρχονται, όπως η ανατολή μετά τη δύση.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο κανόνας της σιωπής(2013-07-11 00:00:00.0)
Ιδέες και λόγια του...(2007-02-18 00:00:00.0)
Η χαμένη τιμή των ΜΜΕ(2005-12-04 00:00:00.0)
«Μαχόμενη» συνάντηση στο Συρμό...(2005-06-03 00:00:00.0)
Αίσχος!(2003-02-18 00:00:00.0)
Απαράμιλλο δημοσιογραφικό ντοκουμέντο(2002-09-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ