Κυριακή 4 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Η χαμένη τιμή των ΜΜΕ

1. Το αυγό του Κολόμβου είναι σήμερα η είδηση. Εχετε δει σε ντοκιμαντέρ τις κότες στα πτηνοτροφεία σε τι φρικτές συνθήκες γεννάνε; Σε παρόμοιες συνθήκες έρχεται στο φως η είδηση σήμερα.

2. Η είδηση ως χρυσοφόρο εμπόρευμα, όπως είναι, κυκλοφορεί στις μέρες μας νοθευμένη. Σε ελάχιστα πια στέκια μπορείς να τη βρεις καθαρή. Οι θάνατοι που προκαλούνται από τη νοθευμένη είδηση είναι πολλοί, που δεν προλαβαίνουμε να τους καταγράψουμε.

3. Ας πλουτίσουμε το ερώτημα «αν η κότα έκανε το αυγό»: ο Μάκης έκανε τον Σεραφείμ ή ο Σεραφείμ τον Μάκη;

4. Οι δημοσιογράφοι που διασταυρώνουν τα ξίφη τους υπερασπίζοντας τη χαμένη τιμή των αφεντικών τους το κάνουν με πάθος γιατί τα σπαθιά τους είναι πλαστικά.

5. Οι χρήστες της νοθευμένης είδησης πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα μ' εκείνα των Ανώνυμων Αλκοολικών ή των «18 Ανω», για να μπορούν να λένε: «Με λένε Μηνά, έχω τρεις μέρες να διαβάσω βλακείες και είμαι καλά».

6. Αν είχαν φαντασία οι απανταχού συμμορίες και οι κάθε λογής γκάνγκστερ, θα άφηναν την έμμονη ιδέα που τους κατατρύχει για ληστεία σε τράπεζες και χρηματαποστολές και θ' άρχιζαν να ληστεύουν ειδήσεις με σκοπό να τις μοσχοπουλήσουν.

7. Σε λίγο, για να διαβάσουμε τα κείμενα των πληγωμένων αφεντικών της δημοσιογραφίας, εκτός από γυαλιά θα χρειαζόμαστε καθετήρες και επιδέσμους, γιατί τα αποτελέσματα της παραποιημένης είδησης θα γίνονται επάνω μας φανερά και δυσβάσταχτα.

8. Δεν μπορώ να μην αναφέρω τη γιαγιά μου, όταν στην παραμικρή διαφωνία που προέκυπτε μεταξύ μας, μου φώναζε κουνώντας το δάχτυλο: «Μα πώς μπορείς να με διαψεύδεις, παιδί μου; Αφού το γράφει και η εφημερίδα!» Καημένη γιαγιά!

9. Οι μικροί εξευτελισμοί είναι οι ασκήσεις που η νοθευμένη είδηση επιβάλλει στους άμεσα ενδιαφερομένους της. Ετσι προκύπτουν ιστορίες για τρελόχαρτα, θιγμένους συζύγους, κοσμικές κυρίες με νευρώσεις πολυτελείας. Μετά το πέρας της ανάγνωσης, το μάτι μου πέφτει πάντα στα παλιά μου τα παπούτσια, κυρίως στο σημείο που εγγράφονται όλα αυτά.

10. Αυτές οι εικονικές μάχες στο χώρο της δημοσιογραφίας μήπως είναι η αρχή μιας ατελείωτης σειράς από βεντέτες με κατάληξη τη μονομαχία; Οχι βέβαια, πρόκειται για κλασικό έρωτα μεταξύ του Μάκη και του Σεραφείμ που αρχίζει όπως πάντα μ' έναν καυγά.

11. Η εξιλέωση είναι η τελευταία φάση κάθε δημοσιογράφου που στήριξε την ύπαρξή του στην παραποίηση της είδησης. Μόλις βάλει χέρι στη σύνταξή του, ανακαλύπτει την αλήθεια, μαζί με τη δύσμοιρη λογοτεχνία. Μιλάει εναντίον του πολιτικού συστήματος, που το υπερέτησε σαν σκυλί όταν είχε όλα του τα δόντια. Τώρα, μπροστά στη μασέλα του, γονατιστός, εξιλεώνεται μονολογώντας. Εκανε ό,τι μπορούσε, στο κάτω κάτω τι ήταν αυτός; ο τελευταίος τροχός της αμάξης.

12. Πρέπει να επιστρέψουμε στον δημοσιογράφο που ξεκίνησε από τη Ναζαρέτ και να θυμηθούμε τον καταγγελτικό του λόγο: «Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί, ότι καθαρίζετε το έξωθεν του ποτηρίου και της παροψίδος, έσωθεν δε γέμουσιν εξ αρπαγής και ακρασίας. Φαρισαίε τυφλέ, καθάρισον πρώτον το εντός του ποτηρίου και της παροψίδος, ίνα γένηται και το εκτός αυτών καθαρόν. Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί, ότι παρομοιάζετε τάφοις κεκονιαμένοις, οίτινες έξωθεν μεν φαίνονται ωραίοι, έσωθεν δε γέμουσιν οστέων νεκρών και πάσης ακαθαρσίας. Ούτω και υμείς, έξωθεν μεν φαίνεσθε τοις ανθρώποις δίκαιοι, έσωθεν δε μεστοί έστε υποκρίσεως και ανομίας. Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί, ότι οικοδομείτε τους τάφους των προφητών και κοσμείτε τα μνημεία των δικαίων και λέγετε: "Ει ήμεν εν ταις ημέραις των πατέρων ημών, ουκ αν ήμεν κοινωνοί αυτών εν τω αίματι των προφητών". Ωστε μαρτυρείτε εαυτοίς ότι υιοί έστε των φονευσάντων τους προφήτας. Και υμείς πληρώσατε το μέτρον των πατέρων υμών. Οφεις, γεννήματα εχιδνών!».


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το δικό μας Πάσχα είναι το πάθος(2005-04-30 00:00:00.0)
Βρώμικος κόσμος...(2004-09-01 00:00:00.0)
Φαρισαίοι και υποκριτές(2002-04-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ