Κυριακή 28 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Ζήτημα ταξικής ενότητας και αλληλεγγύης

Τα όποια προβλήματα προκύπτουν από τη μετανάστευση θα λύνονται στο βαθμό που θα γίνονται υπόθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος

Από παρέμβαση του ΚΚΕ στις «πιάτσες» της Θηβών, όπου μετανάστες αναζητούν καθημερινά ένα μεροκάματο
Από παρέμβαση του ΚΚΕ στις «πιάτσες» της Θηβών, όπου μετανάστες αναζητούν καθημερινά ένα μεροκάματο
Το ζήτημα της μετανάστευσης είναι υπαρκτό και έχει συγκεκριμένες αιτίες που το δημιούργησαν και το οξύνουν συνεχώς. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από το ΠΑΣΟΚ, το ΛΑ.Ο.Σ., σαν ένα φυσικό φαινόμενο, σαν απειλή που ξαφνικά έπληξε την Ευρώπη και τα κράτη - μέλη. Πολύ δε περισσότερο που οι μετανάστες παρουσιάζονται και αντιμετωπίζονται σαν εισβολείς, που θέτουν σε κίνδυνο την ευημερία των κρατών - μελών της ΕΕ, την αντιδραστική πολιτική της οποίας προωθούν αυτά τα κόμματα με μεγάλο ζήλο, μιλώντας για μηδενική ανοχή στους μετανάστες και στρέφοντας τους Ελληνες εργαζόμενους ενάντιά τους. Οσοι δεν αναφέρονται στις αιτίες και τις πολιτικές που δημιουργούν τα μεταναστευτικά ρεύματα, επειδή τάχα αυτό είναι «μια άλλη κουβέντα», όσοι επιμένουν ότι το ζήτημα θα λυθεί στα πλαίσια της ΕΕ, προτείνουν «λύσεις» που πλήττουν τόσο τους Ελληνες, όσο και τους μετανάστες εργαζόμενους. Είναι άλλωστε οι ίδιοι που ευθύνονται για όλα τα μέτρα κατά των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων, για όλα τους τα προβλήματα.

Ενοχοποιούνται τα θύματα

Η επιδίωξη να ενοχοποιηθούν κατά κύριο λόγο οι μετανάστες για την αυξανόμενη ανεργία, για την κοινωνική εγκληματικότητα, αλλά και για άλλα προβλήματα, έχει στόχο τη δημιουργία ξενοφοβικής ψυχολογίας και ρατσιστικής συνείδησης στους Ελληνες εργαζόμενους. Γι' αυτό ταυτίζεται ο μετανάστης με τον κίνδυνο για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, για την ευημερία. Για να υπονομευτεί η κοινή δράση και ο αγώνας όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα εθνικότητας, θρησκεύματος, εργασιακών σχέσεων και γενικότερα συνθηκών και τομέα δουλειάς.

Γι' αυτό το λόγο η κυβέρνηση προεκλογικά άφησε συνειδητά ελεύθερο το έδαφος στη ρατσιστική προπαγάνδα του ΛΑ.Ο.Σ., ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα το έδαφος. Από κοντά και το ΠΑΣΟΚ, το άλλο βασικό κόμμα της πλουτοκρατίας, που έχει τσακίσει τα εργατικά δικαιώματα, να κηρύσσει «μηδενική ανοχή» στους μετανάστες. Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ από τη μια στηρίζει την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ στην ουσία της, από την άλλη καλλιεργεί διαρκώς αυταπάτες ότι η λύση θα έρθει από την ΕΕ, όταν αυτή γίνει ...φιλομεταναστευτική και αποβάλλει τα υποτιθέμενα ξενοφοβικά και συντηρητικά σύνδρομα των «δεξιών» κυβερνήσεων.

Σύμμαχος στην αντιμεταναστευτική πολιτική αναδεικνύονται η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης, που άλλα με κακότεχνο και άλλα με περίτεχνο τρόπο, υποβάλλουν τον ελληνικό λαό σε ένα είδος πλύσης εγκεφάλου, ώστε τα μέτρα κατά των μεταναστών να συναντήσουν την ανοχή έως την ενεργητική υποστήριξη των εργαζομένων. Ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης με την έξαρση της ανεργίας, της ανασφάλειας και της φτώχειας, τα μονοπώλια και τα κόμματά τους θέλουν οι εργαζόμενοι να χάσουν από τα μάτια τους τον πραγματικό υπαίτιο για τη χειροτέρευση της ζωής τους. Θέλουν μέχρι και τη νομιμοποίηση των ιμπεριαλιστικών πολέμων από τους εργαζόμενους, τους νέους, τους ανέργους, τους φτωχούς αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες. Να μη σκέφτονται, να μη νοιάζονται για το γεγονός ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και τις οικογένειές τους.

Οι εργαζόμενοι υποφέρουν ανεξαρτήτως εθνικότητας

Το ΚΚΕ έχει αναδείξει πολλές φορές με ποικίλες μορφές και δράσεις ότι οι μετανάστες είναι τμήμα της εργατικής τάξης της Ελλάδας. Η αντιμεταναστευτική πολιτική είναι αντεργατική. Επηρεάζει συνολικά τους εργαζόμενους και αυτό έχει ήδη φανεί. Συνολικά οι εργαζόμενοι της χώρας μας που υποφέρουν, έχουν τον ίδιο αντίπαλο με τους εργαζόμενους από άλλες χώρες που αναγκάστηκαν στην αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης στην Ελλάδα. Δε γίνεται να μην ενδιαφέρει τους Ελληνες εργαζόμενους ότι η μετανάστευση είναι ένα φαινόμενο που είναι συνυφασμένο με τον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο, τις στρατιωτικές επεμβάσεις και τους ανταγωνισμούς στη διανομή των αγορών και των σφαιρών επιρροής ανάμεσα στις ηγετικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους.

Η αύξηση των μεταναστών και προσφύγων οφείλεται στην καπιταλιστική παλινόρθωση στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, στον υποκινούμενο εμφύλιο όπως στη Σομαλία, στις χώρες που υπάρχει ληστρική εκμετάλλευση, όπως το Πακιστάν και η Νιγηρία. Τώρα οι ιμπεριαλιστές και οι πολιτικοί τους έρχονται να ...«αντιμετωπίσουν τη συμφορά που μας βρήκε» με τη συκοφαντία, την καταστολή και κυρίως με την πιο σκληρή ταξική εκμετάλλευση. Αν λυνόταν το πρόβλημα σε κατεύθυνση φιλολαϊκή θα ήταν σαν να απαρνούνται τα μονοπώλια ένα μέσο πρόσθετης κερδοφορίας, ένα μέσο διχασμού και αποπροσανατολισμού.

Πολλοί είναι επίσης αυτοί που ψευδώς ισχυρίζονται ότι οι μετανάστες κοστίζουν. Το λένε για να κρύψουν ότι από τη μια έχουν εκτοξεύσει τα καπιταλιστικά κέρδη στα ύψη και παράλληλα αξιοποιούνται από αυτούς και τα κόμματά τους για να ρίχνουν την τιμή και της ελληνικής εργατικής δύναμης. Παρόμοια ψέματα λέγονται και σχετικά με τα οξυμένα προβλήματα του κέντρου και των συνοικιών της Αθήνας και της Πάτρας. Οι γενικευμένες διώξεις μεταναστών που έχουν ήδη ξεκινήσει, θα αξιοποιηθούν, ώστε να μετατραπεί το κέντρο της Αθήνας σε χώρο εξυπηρέτησης των επιχειρηματιών και υψηλών εισοδημάτων, να κρυφτεί η φτώχεια μακριά από το κέντρο που το θέλουν βιτρίνα της πλουτοκρατίας. Καραδοκούν τα ίδια συμφέροντα που έδρασαν και δρουν για αγορά φιλέτων γης αντί πινακίου φακής στο Γκάζι, στο Βοτανικό, στου Ψυρρή, συμφέροντα που θα εκτοπίσουν συνολικά τους λαϊκούς ανθρώπους από το κέντρο της Αθήνας.

Γιατί συγκεντρώνονται χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες στο λιμάνι της Πάτρας; Επειδή η συνθήκη Σένγκεν και ο Κανονισμός του Δουβλίνου 2 τους απαγορεύει να ταξιδέψουν προς κάποια άλλη χώρα της ΕΕ. Σύμφωνα με αυτές, όποιος αλλοδαπός συλλαμβάνεται για παράνομη είσοδο φακελώνεται, είναι ανεπιθύμητος σε όλη την ΕΕ, γι' αυτό και οι μετανάστες στη μεγάλη τους πλειοψηφία κρύβουν την ταυτότητά τους. Χιλιάδες άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, ενώ δε δίνεται άσυλο ούτε σε έναν στους 100 αιτούντες.

Να αντιμετωπιστεί ως πρόβλημα της εργατικής τάξης

Η αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκαλεί η μετανάστευση θα γίνει προς όφελος των εργαζομένων στο βαθμό που αυτοί το κάνουν δική τους υπόθεση. Για να γίνουν, Ελληνες και μετανάστες εργάτες μαζί, πηγή δύναμης που θα δώσει ώθηση στις συνολικές λαϊκές διεκδικήσεις.

Το ΚΚΕ παρεμβαίνει πολύμορφα προς αυτή την κατεύθυνση. Εξω από τις βιοτεχνίες και τα εργοστάσια που εργάζονται μετανάστες, όπως στις βιοτεχνίες φασόν στα Πατήσια, στα χωράφια και τα εργοτάξια. Γίνονται σε τόπους κατοικίας των μεταναστών συσκέψεις και συζητιούνται οι εξελίξεις, η διέξοδος. Εχουν οργανωθεί εκδηλώσεις αλληλεγγύης, γιορτές για τα παιδιά των μεταναστών. Το ΚΚΕ έχει βρεθεί σε δεκάδες μέρη, όπου ζουν οι μετανάστες, έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής στην Πέτρου Ράλλη, όπου περνούν μέρες στις ουρές του αίσχους για να πάρουν τη ροζ κάρτα, έξω από τα ΚΕΠ, από τον ΟΑΕΔ, έξω από τα αστυνομικά τμήματα που ξυλοκοπούνται οι μετανάστες. Εχει καταθέσει Ερωτήσεις στη Βουλή, έχει καταψηφίσει στο Ευρωκοινοβούλιο όλα τα αντιμεταναστευτικά μέτρα της ΕΕ. Κάθε χρόνο, από το 2000 διοργανώνει πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια, όπου αναδεικνύονται οι πτυχές της μετανάστευσης και η ανάγκη για κοινή πάλη με τους Ελληνες εργαζόμενους.

Το μεταναστευτικό ζήτημα και η αντιμετώπισή του σε όφελος της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων είναι ζήτημα ταξικής ενότητας και αλληλεγγύης. Η εργατική τάξη της χώρας μας, συνολικά οι εργαζόμενοι που υποφέρουν, έχουν τον ίδιο κοινό αντίπαλο με τους μετανάστες, εργάτες και εργάτριες.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν στη δική τους ευθύνη την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκαλεί το μεταναστευτικό. Είναι προϋπόθεση για να μη γίνει το άλλοθι για νέα μέτρα κατά των εργαζομένων, για το διαίρει και βασίλευε, για την ένταση της κρατικής βίας και καταστολής που αποβλέπει στην υποταγή και τη φίμωση του κινήματος.


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ