Κυριακή 28 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα νέα χαράτσια της ΔΕΗ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τον Οκτώβρη του 2008, πριν από περίπου 8 μήνες, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλος, δήλωνε ότι εξορθολογισμός των τιμολογίων της επιχείρησης σημαίνει να αποτυπώνεται - και να χρεώνεται βεβαίως - σε αυτά το πλήρες κόστος παραγωγής της ενέργειας και ένα εύλογο κέρδος για επενδύσεις και απόδοση του μετοχικού κεφαλαίου.

Τα νέα τιμολόγια που η ΔΕΗ δηλώνει έτοιμη να τα εμφανίσει ακόμη και σε ένα μήνα από σήμερα, αποτελούν την αναγκαία συνθήκη για την υλοποίηση των παραπάνω. Σε αυτά θα προσδιορίζονται συγκεκριμένα οι χρεώσεις Μεταφοράς, Διανομής, υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αυτό θα είναι το σταθερό τους σκέλος, κοινό για κάθε εταιρεία που θέλει να πουλήσει ρεύμα στα νοικοκυριά.

Η εμπορία, το περιθώριο κέρδους και το κόστος παραγωγής θα αποτελούν το άλλο σκέλος των τιμολογίων, το «ανταγωνιστικό» που θα αποτελέσει και το πεδίο της αντιπαράθεσης μεταξύ των εταιρειών παραγωγής και εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεδομένου ότι η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα ισχύουν οι χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, θα φορτώσουν όλο το κόστος, πραγματικό και πλασματικό στο ένα μέρος, που μπορεί να αντιστοιχεί σε μια χρέωση ακόμη μεγαλύτερη και από των σημερινών λογαριασμών και στο άλλο κομμάτι θα χρεώσουν αυτά που θέλουν να κερδίσουν.

Και δε θα χρειαστεί ούτε καν απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης για τα νέα χαράτσια. Τόσο απλά...

Προγράμματα ομηρίας

Ειδικό πρόγραμμα πρόσληψης αριθμού απολυμένων από την επιχείρηση «Αλέξ. Παλαιολόγος ΑΒΕΕ», σε Δημοτικές Επιχειρήσεις του Δήμου Τρικκαίων έχει καταρτίσει ο ΟΑΕΔ και ανακοίνωσε ότι θα υλοποιήσει ο δήμος. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει για 36 μήνες - ο δήμος υποχρεούται να διατηρήσει το προσωπικό για 12 ακόμη μήνες - και το ποσό της επιχορήγησης για κάθε μέρα ανέρχεται στα 36 ευρώ. Το εν λόγω πρόγραμμα επιχειρείται να εμφανιστεί από τον ΟΑΕΔ και το δήμαρχο Τρικκαίων Μ. Ταμήλο, σαν λύση του προβλήματος και μέγα ευεργέτημα για τους συγκεκριμένους ανέργους.

Ομως, η πραγματικότητα είναι ότι ούτε ο ΟΑΕΔ και ο Δήμος Τρικκαίων, ενεργούν ανιδιοτελώς προς όφελος των ανέργων, ούτε και οι άνεργοι θα λύσουν, επί της ουσίας, το πρόβλημά τους. Αυτός που ωφελείται είναι ο Δήμος Τρικκαίων ο οποίος θα εξασφαλίζει εργαζόμενους χωρίς να τους πληρώνει, αφού αυτοί θα πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ, δηλαδή, από λεφτά των εργαζομένων. Οι δε άνεργοι δεν πρόκειται να εξασφαλίσουν μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά θα μπουν σε ένα καθεστώς ομηρίας και ανασφάλειας και θα ξαναβρεθούν μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, στη θέση που είναι σήμερα, όπως συμβαίνει ήδη με χιλιάδες συναδέλφους τους...

Αγροτικές επιδοτήσεις στις πολυεθνικές!

Προκαλούν οι (αγροτικές) επιδοτήσεις (που δίνονται) σε επιχειρηματικούς ομίλους, ανέφεραν ειδησεογραφικά πρακτορεία, παραθέτοντας τελευταία στοιχεία που είδαν τη δημοσιότητα σχετικά με το πού πάνε οι αγροτικές επιδοτήσεις που δίνονται από την ΕΕ για τους αγρότες, ειδικότερα στην Γερμανία όπου λόγος γίνεται για πάνω από 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Περίπου, το 50% των απασχολούμενων στη γεωργία επιδοτείται με λιγότερο από 5.000 ευρώ το χρόνο(σ.σ. οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις στη Γερμανία βέβαια είναι πολύ μεγαλύτερες εκείνων των Ελλήνων μικρομεσαίων αγροτών). Στον αντίποδα, σημειώνεται, τη μερίδα του λέοντος παίρνουν μεγάλες αλυσίδες τροφίμων και βιομηχανικές μονάδες. Για παράδειγμα, η μεγαλύτερη βιομηχανία ζάχαρης στην Ευρώπη, η «Ζιντ Τσούκερ», εισέπραξε 34,4 εκατομμύρια ευρώ ως (αγροτική) επιδότηση των εξαγωγών της... Ενώ, αποδέκτες αδρών επιδοτήσεων είναι συχνά και επιχειρήσεις (που μόνο περιφερειακά ασχολούνται με τη γεωργία), όπως π.χ.: Ο ενεργειακός κολοσσός RWE, που έλαβε 590.000 ευρώ, επιδότηση για την επανακαλλιέργεια εκτάσεων, στις οποίες γινόταν εξόρυξη λιγνίτη. Ακόμα στη σχετική λίστα (των εταιρειών που παίρνουν αγροτικές επιδοτήσεις) βρίσκει κάποιος εταιρείες, όπως τη φαρμακοβιομηχανία Bayer, τη BASF αλλά και τη χαλυβουργία Thyssen Krupp! Δεν συμβαίνει, λοιπόν, μόνον στην Ελλάδα, οι αγροτικές επιδοτήσεις να πηγαίνουν, 80% και πάνω, στα θησαυροφυλάκια των μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων και άλλων μεγαλοεπιχειρήσεων στις οποίες δίνονται αγροτικές επιδοτήσεις για άσχετες με τη γεωργία δραστηριότητες. Αυτό γίνεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ενώ οι μικρομεσαίες αγροτικές εκμεταλλεύσεις καταστρέφονται και οι αγρότες οδηγούνται στο ξεκλήρισμα, για να κερδίζουν οι καπιταλιστικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Το καζίνο τους έλειπε...

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα «πολιτιστικά αγαθά» που «συνοδεύουν» την καπιταλιστική παλινόρθωση στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες αποτελεί η είδηση ότι η γιγαντιαία αμερικανική πολυεθνική στον κλάδο της λεγόμενης βιομηχανίας του «ελεύθερου χρόνου» «Hard Rock Cafe» ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα εγκαινιάσει σε τρία χρόνια στην Ουγγαρία το μεγαλύτερο συγκρότημα τυχερών παιχνιδιών στην Ευρώπη!

«Θα πρόκειται για ένα τεράστιο έργο με επένδυση που θα ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ», δήλωσε ο Τζιμ Αλεν, πρόεδρος της αμερικανικής επιχείρησης, σε συνέντευξη Τύπου στο Βουκουρέστι. Το συγκρότημα που θα βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Αυστρία και τη Σλοβακία θα οικοδομηθεί με βάση το μοντέλο των αντίστοιχων κτιρίων στο Λας Βέγκας. Το τεράστιο οικοδόμημα θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο με 316 δωμάτια πολυτελείας, πάνω από 1.500 «κουλοχέρηδες» εκατοντάδες τραπέζια για χαρτιά και δέκα αίθουσες για πόκερ.

Για την «ιστορία» να θυμίσουμε ότι το 90% της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας εξαρτάται από το πολυεθνικό κεφάλαιο, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού χτυπιέται από τη φτώχεια και την ανεργία...

Το ΚΚΕ επίσημα κείμενα

Τόμος Δέκατος (1967-1974)

Στο δέκατο τόμο της έκδοσης «Το ΚΚΕ - Επίσημα Κείμενα» περιέχονται ντοκουμέντα που αναφέρονται στην περίοδο από Απρίλη 1967 έως τον Ιούλη του 1974. Συγκεκριμένα, περιέχονται: Αποφάσεις, Ανακοινώσεις, Διακηρύξεις, Δηλώσεις, Προκηρύξεις, Χαιρετιστήρια και άλλα υλικά των σωμάτων του ΚΚΕ, που συνήλθαν την παραπάνω περίοδο, όπως η 11η Ολομέλεια της ΚΕ (27-30 Ιούλη 1967), η 12η Ολομέλεια της ΚΕ (5-15 Φλεβάρη 1968), η 13η Ολομέλεια της ΚΕ (11-17 Γενάρη 1969), η 14η Ολομέλεια της ΚΕ (15-19 Απρίλη 1970), η 15η Ολομέλεια της ΚΕ (1-6 Φλεβάρη 1971), η 16η Ολομέλεια της ΚΕ (11-15 Ιούνη 1972), η 17η Ολομέλεια της ΚΕ (9-15 Δεκέμβρη 1972), η 18η Ολομέλεια της ΚΕ (24 Ιούνη - 2 Ιούλη 1973), η 19η Ολομέλεια της ΚΕ (30 Νοέμβρη - 3 και 5 Δεκέμβρη 1973) και το 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ (4-10 Δεκέμβρη 1973). Επίσης, περιλαμβάνονται και διάφορα άλλα κείμενα της ΚΕ και του ΠΓ αυτής της περιόδου. Στο τέλος του τόμου, όπως έγινε και με όλους τους προηγούμενους, παρατίθεται «Ημερολόγιο των κυριότερων γεγονότων» της περιόδου που καλύπτει ο τόμος αυτός. Μια έκδοση απαραίτητη στον κομμουνιστή και σε κάθε εργαζόμενο που ενδιαφέρεται για την πραγματική ιστορία του λαϊκού κινήματος στη χώρα μας. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ είναι ο Πρόεδρος του Καζαχστάν, χώρας, που, σύμφωνα με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοουπ Σέφερ, είναι «ο πιο δραστήριος σύμμαχος της Συμμαχίας στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας», καθώς βοηθάει στα παραπέρα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια. Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από το πρόσφατο Φόρουμ του Συμβουλίου Ευρω-Ατλαντικής Συνεργασίας στην Κεντρική Ασία που πραγματοποιήθηκε στο Καζαχστάν, στόχος του οποίου ήταν η δημιουργία νέων προγεφυρωμάτων της Συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή για την εξασφάλιση των γεωστρατηγικών τους συμφερόντων στον ανταγωνισμό με την καπιταλιστική Ρωσία. Ανάμεσα στα θέματα συζήτησης, ήταν η εξελισσόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν και ο ρόλος των γειτονικών χωρών, ζητήματα της παραπέρα εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών από πολυεθνικές, καθώς και η σημερινή κατάσταση στον Καύκασο.

Καθόλου τυχαία δεν είναι η πρόσφατη συμφωνία - αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων - που υπογράφτηκε ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη γειτονική Κιργιζία για τη δημιουργία στο αεροδρόμιο Μανάς ενός αμερικανικού «διαμετακομιστικού κέντρου», που θα δίνει στις ΗΠΑ το δικαίωμα να διατηρήσουν τουλάχιστον ορισμένες από τις λειτουργίες της βάσης τους, παρά το γεγονός ότι το Φλεβάρη είχε ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο το οριστικό του κλείσιμο. Επίσης, ενδεικτική είναι και η στάση του Προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που έσπευσε να υποστηρίξει ότι η δημιουργία αυτού του κέντρου «θα συμβάλει στον αγώνα ενάντια στη διεθνή τρομοκρατία», ευθυγραμμιζόμενος με τα προσχήματα των ιμπεριαλιστών.


Κ.Χ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ