Κυριακή 21 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Υπόσχεται μακρόχρονη πολιτική λιτότητας για τους εργαζόμενους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η δήλωση του Γ. Παπανδρέου «εμείς οι σοσιαλιστές διεκδικούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη», που έκανε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες αμέσως μετά τη συνεδρίαση των «ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος», η οποία πραγματοποιήθηκε ενόψει του Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ήρθε να προστεθεί στο πλήθος των ψευδεπίγραφων διακηρύξεων του ΠΑΣΟΚ και συνολικά της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Λίγες ώρες αργότερα, μετά τη συγκεκριμένη δήλωση του Γ. Παπανδρέου οι σοσιαλιστές πρωθυπουργοί ομοϊδεάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τους «νεοφιλελεύθερους» έβαλαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους κάτω από το κείμενο συμπερασμάτων, αναλαμβάνοντας κοινές δεσμεύσεις για: α) Την επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. β) Τη συνέχιση της άγριας λιτότητας και τη συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών, με πρόσχημα τη μείωση των ελλειμμάτων. γ) Την απρόσκοπτη ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου.

Επραξαν αυτό που θα έπραττε και ο Γ. Παπανδρέου, αυτό που συμφώνησαν στη σύσκεψή τους, αυτά για τα οποία είχαν δεσμευτεί παραμονές των ευρωεκλογών μέσα από το μανιφέστο τους. Οι συγκεκριμένες αντιλαϊκές και αντεργατικές αποφάσεις αποτελούν τμήμα και των προγραμματικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ, αφού οι στρατηγικές πολιτικές επιλογές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ταυτίζονται απόλυτα με τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις και έχουν για πυξίδα τους την υλοποίηση των συμφωνιών της ΕΕ.

«Νέο τετραετές σταθεροποιητικό πρόγραμμα»

Με γνώμονα ακριβώς αυτές τις θέσεις, η υπεύθυνη κατάρτισης του προγράμματος και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αν. Διαμαντόπουλου με συνέντευξή της στο «Βήμα» την προηγούμενη Κυριακή πρότεινε να θεσπιστεί ένα «νέο τετραετές σταθεροποιητικό πρόγραμμα για την οικονομία, με στόχο έλλειμμα κάτω του 3% έως το 2012»!! Επί της ουσίας, πρότεινε την επέκταση για ακόμα τέσσερα χρόνια της πολιτικής αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, στο όνομα του περιορισμού των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους που δημιούργησε η διαχρονική πολιτική ενίσχυσης των επιχειρηματιών από τις κυβερνήσεις και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τόσο με επιδοτήσεις όσο και με φοροαπαλλαγές. Να κληθούν δηλαδή τα λαϊκά στρώματα να πληρώσουν το λογαριασμό της κρίσης και των πολιτικών της χρηματοδότησης του κεφαλαίου (που γεννούν τα ελλείμματα) και εφαρμόζουν εναλλάξ οι εταίροι του δικομματισμού.

Το «νέο σταθεροποιητικό πρόγραμμα», που πρότεινε η Α. Διαμαντοπούλου, αποτελεί πιστή αντιγραφή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, συμπλέει με τους στόχους της «Στρατηγικής της Λισαβόνας» και συνάδει απόλυτα με τις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζοντας ακριβώς τις θέσεις του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι το «νέο σταθεροποιητικό πρόγραμμα σημαίνει αλλαγή του φορολογικού συστήματος, διαρθρωτικές αλλαγές, μείωση συγκεκριμένων δαπανών, σχέδιο αναπτυξιακών παρεμβάσεων».

Για την παραπέρα ενίσχυση του κεφαλαίου

Η πρόταση για «αλλαγή του φορολογικού συστήματος», που έχει γίνει «σημαία» από τον Γ. Παπανδρέου για τη ...«δίκαιη κοινωνία» που υπόσχεται, στοχεύει στην καθιέρωση φοροαπαλλαγών για τους επιχειρηματικούς ομίλους που θα επενδύσουν τα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους στο «νέο μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης». Αυτήν την πολιτική συνέχισης της ενίσχυσης και στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να την εμφανίσει ως την ...«εναλλακτική πρόταση», για μια δήθεν «κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική», απέναντι σ' αυτήν που εφαρμόζει η ΝΔ που δε φορολογεί τις επιχειρήσεις που δεν επανεπενδύουν τα κέρδη τους. Πίσω από τις φραστικές κορόνες, κρύβεται η κατεύθυνση που έχει δώσει η ΕΕ σε όλα τα αστικά κόμματα να δημιουργήσουν ιδανικές φορολογικές συνθήκες στους πολυεθνικούς ομίλους, για να επενδύσουν τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαιά τους.

Το ΠΑΣΟΚ όμως δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή νέων φοροαπαλλαγών για το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά μέσω του «σχεδίου αναπτυξιακών παρεμβάσεων» που προτείνει προσφέρει νέα πεδία κερδοφορίας για τους πολυεθνικούς ομίλους, κυρίως μέσω των νέων τεχνολογιών και της πράσινης οικονομίας. Συγκεκριμένα:

-- Δεσμεύεται για την παροχή «νέων οικονομικών κινήτρων και επιδοτήσεων» στις επιχειρήσεις που θα επενδύσουν «στους τομείς των κατασκευών, των μεταφορών, του τουρισμού, των γεωργικών μας προϊόντων, την καθαρή ενέργεια, τις νέες τεχνολογίες, τον πολιτισμό».

-- Προτείνει την «πλήρη απελευθέρωση των τομέων της ενέργειας», θέτοντας ως στόχο τη μεγαλύτερη επιτάχυνση της παράδοσης των τομέων της ενέργειας (ηλεκτρικής, αιολικής κ.ά.) στους ιδιώτες.

-- Δεσμεύεται για την «εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης των τελευταίων ελευθέρων χώρων της Αθήνας (Ελληνικό, Φάληρο, Γουδί, Ελαιώνας)», τα οποία βάσει του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Ιδιωτών μέσω των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) θα παραδοθούν για εκμετάλλευση στο μεγάλο κεφάλαιο, όπως παραδόθηκαν και οι παραλίες της Αττικής.

Τη συνέχιση της λιτότητας και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων

Η προώθηση νέων «διαρθρωτικών αλλαγών» που προτείνει η Αν. Διαμαντοπούλου και το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ στοχεύουν στη συνέχιση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στις εργασιακές σχέσεις μέσα από την επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Ο,τι δηλαδή αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής με τον τίτλο «κοινή δέσμευση της ΕΕ για την απασχόληση».

  • Ενίσχυση της μερικής απασχόλησης και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αποφάσισε η ΕΕ. Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη προτείνει πρόγραμμα έξι μηνών που προσφέρει απαλλαγές από μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές στους επιχειρηματίες που απασχολούν νέους και δημιουργία θέσεων κοινωνικής εργασίας, δηλαδή μερικής απασχόλησης.
  • Τη δέσμευση για επέκταση της εκ περιτροπής εργασίας με ταυτόχρονη μείωση των μισθών ανέλαβαν οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών. Το νόμο τον έχει ψηφίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και σήμερα κατηγορεί την κυβέρνηση για ...κακή εφαρμογή του. (Δήλωση Γ. Παπανδρέου στο Ζάππειο).
  • Τη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα, με συγκεκριμένα μέτρα, όπως η μείωση του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές), συναποφάσισαν οι ηγέτες της ΕΕ. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων έως 30 χρόνων για 4 χρόνια, προκειμένου να προσληφθούν από τις επιχειρήσεις, με απαλλαγή της τάξης του 100%.

Η «μείωση συγκεκριμένων δαπανών» που θα έρθει να υλοποιήσει το «τετραετές σταθεροποιητικό πρόγραμμα» είναι ακριβώς η απόφαση της ΕΕ για «εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών» μέσω της συρρίκνωσης των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία. Η Αν. Διαμαντοπούλου μάλιστα ήταν ξεκάθαρη σε ό,τι αφορά τις έωλες υποσχέσεις του Γ. Παπανδρέου για αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ και για προσλήψεις 3.000 νοσηλευτών και γιατρών στο ΕΣΥ. «Η συνεχώς επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση της χώρας (...) επηρεάζει το επίπεδο των δεσμεύσεων, ποσοτικά και χρονικά»(!) δήλωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Αν λοιπόν το ΠΑΣΟΚ αναλάβει την εξουσία, όπως και η ΝΔ στο παρελθόν, θα επικαλεστεί τα τεράστια ελλείμματα και τη μαύρη τρύπα των οικονομικών για να παραπέμψει τις ...δεσμεύσεις του στις ελληνικές καλένδες!

Αυτή την προσήλωση του ΠΑΣΟΚ στις αποφάσεις και τις υποδείξεις της ΕΕ, έσπευσε να υπογραμμίσει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος σχολιάζοντας τις υποδείξεις του επιτρόπου της ΕΕ Χ. Αλμούνια για συνέχιση της σκληρής λιτότητας, ξεκαθάρισε: «Το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις όποιες συστάσεις της ΕΕ»... Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος μιλώντας την Πέμπτη στο κρατικό ραδιόφωνο αναφερόμενος στο «σύμφωνο σταθερότητας» τόνισε: «Δεν αρνούμαι τα όρια που βάζει και τις δεσμεύσεις που βάζει η ευρωπαϊκή επιτροπή. Η Ελλάδα μπορεί να διαπραγματευτεί σκληρά, να γίνει πιο ελαστικό το σύστημα (... ) αλλά δεν αρνούμαι ότι κι αν ακόμα δεν το καταφέρουμε θα πρέπει να το υλοποιήσουμε, όπως είναι»!!

Αυτές τις θέσεις, τις προτάσεις και τις δεσμεύσεις πρέπει να έχουν στο μυαλό τους τα λαϊκά στρώματα κάθε φορά που ακούν τον Γ. Παπανδρέου να ισχυρίζεται ότι οι σοσιαλιστές θα ...«αλλάξουν την οικονομική πολιτική και θα αναθεωρήσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας». Πρέπει να θυμούνται ότι πίσω από εύηχα συνθήματα, ο Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να κρύψουν ότι το σύνολο της πολιτικής τους είτε στην περίοδο της ακμής του καπιταλιστικού συστήματος, είτε σήμερα στην κρίση, όσο και στο διάστημα μετά από αυτήν, είναι: Να εξασφαλίσουν στο μεγάλο κεφάλαιο καλύτερες συνθήκες για την αναπαραγωγή του, μέσω της μεγαλύτερης εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, ώστε να διασφαλιστεί η τεράστια κερδοφορία του. Αυτήν την πολιτική πρέπει να καταδικάσει ο ελληνικός λαός εγκαταλείποντας μαζικά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και οξύνοντας ταυτόχρονα στους δρόμους του αγώνα την ταξική αντιπαράθεση με το κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκφραστές του.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ