Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Ιούνη 2009 - αριθ. φύλλου: 10403

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Μουσική σε σκοτεινό ... ηλιοστάσιο

Μέρα υποδοχής του Θερινού Ηλιοστασίου η σημερινή, η οποία εδώ και αρκετά χρόνια έχει οριστεί ως Παγκόσμια Μέρα Μουσικής. Μια μέρα, που εδώ και μια δεκαετία φορά ευρωπαϊκό «ένδυμα», καθώς οι διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται εντάσσονται στο «άρμα» της «Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής». Ενα «θεσμό», όπως τον αποκαλούν, που έχει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (αυτής που μας εκπολιτίζει και μέσα από τη Γιουροβίζιον!). Ο πολυδιαφημισμένος γιορτασμός της Παγκόσμιας Μέρας Μουσικής, βεβαίως, δε σημαίνει και την αναβάθμιση της μουσικής ζωής του τόπου μας ή την ανακούφιση των μουσικών μας συνόλων από τα πολλά και ζωτικής σημασίας προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Αντίθετα, μάλιστα! Το τοπίο γίνεται ολοένα και πιο σκοτεινό. Οι μουσικοί δημιουργοί και ερμηνευτές συνεχίζουν να συνθλίβονται από την κυρίαρχη πολιτική, που προσπαθεί να ισοπεδώσει κάθε δημιουργικότητα και ταλέντο τους και να τους υποτάξει στην υπηρεσία του κέρδους.


ΣΕΛ.  4   -   5


ΙΣΤΟΡΙΑ
Η απόφαση για την «αυτοδιάλυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς»

H διάλυση της KΔ (Mάης 1943), παρά τα προβλήματα ενότητας που αυτή είχε και ανεξάρτητα από το αν αυτή μπορούσε να διατηρηθεί ή όχι, στέρησε από το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα το κέντρο και τη δυνατότητα συντονισμένα να επεξεργαστεί την επαναστατική στρατηγική για τη μετατροπή του αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ή στην ξένη κατοχή σε αγώνα για την εξουσία, ως ενιαίο καθήκον που αφορούσε το κάθε KK στις συνθήκες της δικής του χώρας.


ΣΕΛ.  11  -  14
Μαθήματα πολιτιστικής διαχείρισης από τη SHELL

Στις 15 Μάη, η UNESCO ανακοίνωσε τους πρώτους τόπους από τον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Επιχειρησιακές (σ.σ. «Business» στο πρωτότυπο) δεξιότητες για την Παγκόσμια Κληρονομιά» («Business Skills for World Heritage»)... που χρηματοδοτείται από τον πολυεθνικό κολοσσό της SHELL και εκτελείται από την «ΜΚΟ» «Earthwatch» (σ.σ. «Ερθγουότς», «Παρατηρητήριο της Γης»)!


ΣΕΛ.  3
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Επιχειρηματίες σε ... κρίση συμφερόντων

ΣΕΛ.  15
ΜΟΝΗ ΤΟΠΛΟΥ
«Ιερές» μπίζνες

Ανυποχώρητος από τη θέση του για την τουριστική επένδυση στη Μονή Τοπλού, στο Νομό Λασιθίου Κρήτης, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, παραμένει ο βρετανικός οίκος «Minoan Group». Η ακύρωση της περιβαλλοντικής μελέτης ασφαλώς καθυστερεί τις σχετικές διαδικασίες, αλλά δε συνιστά από μόνη της οριστική ακύρωση της επένδυσης.


ΣΕΛ.  24

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ