Κυριακή 21 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΚΕ
Θα τους γυρίσει μπούμερανγκ

Το ΚΚΕ δέχεται την πιο αυστηρή κριτική, ακόμα και πολεμική πάνω στις πολιτικές του θέσεις. Το ίδιο, άλλωστε, πράττει και αυτό στις πολιτικές θέσεις των άλλων κομμάτων. Την αλήθεια αυτή δεκάδες φορές την επανέλαβαν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και άλλα στελέχη του Κόμματος σε δημόσιες ομιλίες τους και παρεμβάσεις, προεκλογικά. Το ΚΚΕ, όμως, δε δέχεται και καταγγέλλει στον ελληνικό λαό επιθέσεις ανέντιμες, επιθέσεις κάτω από τη μέση όπως συνηθίζεται να λέγονται, στημένες προβοκάτσιες. Τέτοιες ήταν και είναι οι επιθέσεις που έγιναν στο Κόμμα προεκλογικά με αφορμή τα οικονομικά του, επιθέσεις που όπως αποκάλυψε πρόσφατα το ίδιο το ΠΑΣΟΚ σχεδιάστηκαν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, εκτελέστηκαν από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τον κ. Καρατζαφέρη και αναπαράχθηκαν σε δεκάδες και εκατοντάδες ρεπορτάζ, σχόλια και άρθρα από εντεταλμένες γραφίδες του αστικού Τύπου. Φυσικά, οι εμπνευστές και εκτελεστές αυτών των ανέντιμων επιθέσεων είχαν άλλη άποψη. Περίσσεψαν, λοιπόν, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι αρθρογράφοι που διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους ισχυριζόμενοι πως, όχι, δεν πρόκειται για προβοκάτσιες και ανέντιμες επιθέσεις, αλλά για πολιτική κριτική.

Τι ήταν λοιπόν όλη αυτή η επίθεση που δέχτηκε το ΚΚΕ με επίκεντρο τα οικονομικά του; Χτύπημα κάτω από τη μέση και προβοκάτσια ή πολιτική κριτική; Οσο μπορεί να είναι πολιτική κριτική το ψέμα, η συκοφαντία, οι κατασκευασμένες βρώμικες ειδήσεις...

Πρόσφατα, λίγες μέρες μετά τις ευρωεκλογές, το ίδιο το ΠΑΣΟΚ διέρρευσε μια εισηγητική έκθεση, που συντάχθηκε από την Τ. Αντωνίου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, προσυπογράφηκε από την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και που αποτελεί, όπως οι ίδιοι ομολογούν, ανάλυση προηγούμενης εισήγησης, δηλαδή εισήγησης που έγινε πριν τις εκλογές και που εξυπηρετούσε τις ανάγκες του προεκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτήν την έκθεση, λοιπόν, αναφέρεται ότι το ΚΚΕ έχασε ψήφους γιατί θόλωσε η εικόνα του «αντισυστημικού» κόμματος. Οτι, επομένως, το ΚΚΕ είναι «συστημικό» κόμμα. Σύμφωνα με την έκθεση, αυτό συνέβη γιατί οι πολίτες έμαθαν από τον ντορό που σηκώθηκε προεκλογικά, με την καθοδήγηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, πως το ΚΚΕ έχει επιχειρήσεις. Και αφού έχει επιχειρήσεις στον καπιταλισμό, είναι με τον καπιταλισμό! Αυτό θυμίζει το ο χωροφύλακας είναι όργανο, το νταούλι είναι όργανο, άρα ο χωροφύλακας είναι νταούλι!

Αποκαλύφθηκε, λοιπόν, με τον πλέον περίτρανο τρόπο ο στόχος αυτού του σχεδίου. Ολα τα ψέματα που ο Καρατζαφέρης, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και οι πρόθυμοι κονδυλοφόροι παπαγάλιζαν για μεγάλο διάστημα για τον «Γερμανό», την «Τυποεκδοτική», τα οικονομικά του Κόμματος, ήταν για να δημιουργηθεί και να μείνει η εντύπωση πως και το ΚΚΕ είναι κόμμα του συστήματος.

Λύσσαξαν από το γεγονός ότι το ΚΚΕ σχετικά με τα οικονομικά του, τα μέλη του, τους οπαδούς του, τους είπε ότι δε θα δώσει λογαριασμό στα αστικά επιτελεία. Οτι αυτά αφορούν το ΚΚΕ και όχι τους αντιπάλους του, κρατικούς, πολιτικούς, κ.λπ., που το αντιπαλεύουν μέχρι εξόντωσης. Και ότι αυτές είναι οι αρχές του, οι αρχές του Κόμματος της εργατικής τάξης που αγωνίζεται για να ανατρέψει τον καπιταλισμό. Και ότι τα περί διαφάνειας που λένε τα αστικά κόμματα είναι το φύλλο συκής για τη διαπλοκή τους, πολιτική και χρηματική με τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Γιατί κυβερνούν, για να ικανοποιούν τα συμφέροντά τους. Αυτό σημαίνει συστημικό κόμμα, και όχι αυτό που από την ίδρυσή του παλεύει να καταργήσει τους καπιταλιστές και το σύστημά τους. Γι' αυτό θέλουν, αν είναι δυνατό, να το αφανίσουν. Υπάρχει όμως και η εργατική τάξη, ο λαός, που το ενισχύουν, πολιτικά, οικονομικά γιατί είναι το Κόμμα τους, κόντρα στους ταξικούς τους αντιπάλους.

Και είναι επίσης γνωστό πως το κόμμα εχθρός των καπιταλιστών, για να οργανώσει την εργατική τάξη, το κίνημά της, να αντιπαλέψουν ως την ανατροπή τους, χρειάζεται και οικονομικά, και εφημερίδα, και στις σύγχρονες συνθήκες, ραδιοτηλεοπτικό σταθμό, και εκδοτικό για τη διάδοση της κοσμοθεωρίας του και της ιδεολογίας του. Ποιος θα του τα δώσει; Οι αστοί; Αυτοί κοιτάζουν πως θα το καταστρέψουν. Γι' αυτό και έχει εκδοτική επιχείρηση, και τυπογραφείο δικό του, διαφορετικά δεν μπορεί να λειτουργεί και να δρα. Αυτό θέλουν και οι αστοί, και το ΠΑΣΟΚ, και η ΝΔ, και ο ΛΑ.Ο.Σ, που τους προσφέρουν (έχουν στη διάθεσή τους για τη δράση τους), όλες τις αστικές εφημερίδες, όλα τα αστικά ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, όλα τα προπαγανδιστικά επιτελεία του αστικού κράτους, το ίδιο το εποικοδόμημα, για την αναπαραγωγή και την προώθηση της πολιτικής και της ιδεολογίας τους.

Σε όλους τους είναι γνωστό - και δημοσιευμένο - το Καταστατικό του Κόμματός μας. Οπου, στο άρθρο 45 αναφέρεται: «Οι οικονομικοί πόροι του Κόμματος προέρχονται από τις συνδρομές των μελών, από οικονομικές εξορμήσεις, από προαιρετικές εισφορές, δωρεές ή κληρονομιές, από επιχειρηματικές δραστηριότητες που αναπτύσσει το Κόμμα, από τους μισθούς, συντάξεις και αποζημιώσεις που παίρνουν τα εκλεγμένα ή εξουσιοδοτημένα από το Κόμμα σε δημόσια αξιώματα μέλη του και από την κρατική χρηματοδότηση που δικαιούται το Κόμμα».

Η παραπάνω διάταξη έχει μείνει αναλλοίωτη δεκάδες χρόνια. Δεκάδες, δηλαδή, χρόνια είναι καταστατικά κατοχυρωμένη και δημοσιευμένη η θέση το ΚΚΕ για την ανάπτυξη κομματικών επιχειρήσεων, καθώς και για την αξιοποίηση της κρατικής χρηματοδότησης. Κοντά 90 χρόνια, από τότε που έγινε όργανο της ΚΕ ο «Ριζοσπάστης» είναι κομματική επιχείρηση. Ηταν ιδιωτική πριν και δόθηκε από τον ιδιοκτήτη της στο ΚΚΕ.

Ναι. Το ΚΚΕ έχει δικιά του εφημερίδα, (επιχείρηση και τυπογραφείο, για αυτή τη δραστηριότητα, γιατί έτσι μόνο μπορεί να την έχει, αφού αυτό επιβάλλει η καπιταλιστική νομιμότητα), για να φθάνει η φωνή του όσο μπορεί σε περισσότερους εργαζόμενους, για να μην εξαρτάται η έκδοση της εφημερίδας του και των έντυπων υλικών του από τη στάση των καπιταλιστών του χώρου - τους οποίους άλλωστε πολεμά, όπως και όλους τους καπιταλιστές - λένε ότι ανήκει στο σύστημα. Πως επειδή έχει δικό του εκδοτικό - επιχείρηση για να εκδίδει φιλοσοφικά, ιδεολογικά και πολιτικά βιβλία που απηχούν την κοσμοθεωρία του, ανήκει στο σύστημα. Πως επειδή έχει δικό του ραδιοφωνικό σταθμό και δική του τηλεόραση - επιχειρήσεις, για να φτάνει η φωνή του όσο μπορεί πιο μακριά ε, ανήκει στο σύστημα.

Αλλά έχουν έστω και μία περίπτωση που το ΚΚΕ στήριξε με την πολιτική του θέση - παρέμβαση κάποιον επιχειρηματία ή συνολικά την τάξη τους όπως κάνουν όλο τα αστικά κόμματα;

Ας το βάλουν όλοι καλά στο μυαλό τους: Η ηθική ακεραιότητα και εντιμότητα του ΚΚΕ δεν μπορεί να θιγεί από κανέναν.

Το Κόμμα μας στο Πρόγραμμά του, από την εισαγωγή ακόμα, φαρδιά - πλατιά ξεκαθαρίζει: «Το ΚΚΕ, πρωτοπόρο, συνειδητό και οργανωμένο τμήμα της εργατικής τάξης, έχει τελικό του σκοπό την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού». Αυτό που με τη δράση του - 90 χρόνια τώρα - έχει πείσει ακόμα και τις πέτρες πως παλεύει για την ανατροπή του.

Το έχουμε πει με διάφορες ευκαιρίες. Αυταπάτες δεν τρέφουμε. Οι ανέντιμες επιθέσεις, οι προβοκάτσιες ενάντια στο Κόμμα μας περιμένουμε να ενταθούν. Τους είναι απόλυτα αναγκαίες. Ετσι νομίζουν ότι θα μπορέσουν να εμποδίσουν την ολόπλευρη αντεπίθεση του ταξικού εργατικού κινήματος για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, στην προοπτική της ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών προς όφελός τους και την εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας και της λαϊκής οικονομίας. Θα τους γυρίσει μπούμερανγκ. Από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της.


Του
Βασίλη ΑΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ