Παρασκευή 19 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Μεγαλώνει η οργή και η ανησυχία

Σε αποκλεισμό της Εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι. Αμεση η απειλή και για όσους δουλεύουν στο τμήμα επισκευών

Από τη χτεσινή κινητοποίηση που έκαναν οι εργαζόμενοι στην Εθνικό οδό
Από τη χτεσινή κινητοποίηση που έκαναν οι εργαζόμενοι στην Εθνικό οδό
Με νέα αγωνιστική κινητοποίηση, της οποίας το κύριο χαρακτηριστικό ήταν η μαζικότητά της, οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά έδωσαν χτες το πρωί μία ακόμα δυναμική απάντηση στο σχέδιο δραστικής συρρίκνωσης του ναυπηγείου που βρίσκεται σε εξέλιξη από την ιδιοκτήτρια γερμανική πολυεθνική «Thyssen Kroupp», απειλώντας ευθέως τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Ολοι οι εργαζόμενοι στις 8 το πρωί συγκεντρώθηκαν μέσα στο ναυπηγείο και στη συνέχεια βροντοφωνάζοντας «θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία», κατευθύνθηκαν με πορεία στην Εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, την οποία και απέκλεισαν συμβολικά για περίπου μισή ώρα.

Τους εργαζόμενους έχει βγάλει στο δρόμο η αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2001 παρέδωσε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στα δόντια των πολυεθνικών, καθεστώς που διατηρεί και ενισχύει η κυβέρνηση της ΝΔ. Η ιδιοκτήτρια πολυεθνική, αφού «ξεκοκάλισε» την προίκα των κρατικών παραγγελιών του Πολεμικού Ναυτικού, άρχισε τον τεμαχισμό και τώρα έχει βάλει πωλητήριο σε όλο το ναυπηγείο, τινάζοντας στον «αέρα» τους εργαζόμενους.

Ηδη οι 170 εργαζόμενοι του τμήματος τροχαίου υλικού (τρένων) βρίσκονται με το ένα πόδι στην ανεργία. Η «εταιρεία» στην οποία πριν δύο χρόνια η «Thyssen» - στα πλαίσια των διαλυτικών σχεδιασμών της - πούλησε το τμήμα αυτό πάει για πτώχευση. Με λουκέτο απειλείται και το τμήμα των επισκευών. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν οι εργαζόμενοι, το κλείσιμο επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση, επειδή δεν έχει αποπληρωθεί το πρόστιμο των 230 εκατομμυρίων ευρώ που έχει «κόψει» η ΕΕ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά «για παράνομες επιδοτήσεις από το ελληνικό Δημόσιο».

Ολες οι δραματικές εξελίξεις φέρουν ατόφια τη σφραγίδα των δυνάμεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ στο ναυπηγείο οι οποίες «τα έχουν δώσει όλα» για να εφαρμοστεί κάθε αντεργατικό μέτρο. Ακόμα και τώρα, την ύστατη στιγμή, το διεκδικητικό τους πλαίσιο είναι στα μέτρα της κυβερνητικής πολιτικής και της ΕΕ.

Ο Θοδωρής Κούτρας, μέλος της διοίκησης του σωματείου, εκπρόσωπος της αγωνιστικής παράταξης «Εργοστασιακή Επιτροπή» (ΕΕΝΣ) και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μιλώντας στους εργαζόμενους χαιρέτισε την καθολική τους συμμετοχή, επισήμανε ότι οι εξελίξεις στο ναυπηγείο είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΕΕ και ξεκαθάρισε ότι η ΕΕΝΣ με όλες τις δυνάμεις της θα αγωνιστεί για την επιστροφή των εργαζομένων του τμήματος των τρένων στο ναυπηγείο για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων του ναυπηγείου. Και απηύθυνε το κάλεσμα: «Το επόμενο βήμα του αγώνα πρέπει να είναι η διεκδίκηση για επαναφορά του ναυπηγείου κάτω από κρατικό έλεγχο, γιατί η ιδιωτικοποίηση απέτυχε. Η ενότητα, η δύναμη των εργαζομένων, η εργατική αλληλεγγύη είναι σε θέση να φέρουν νικηφόρα αποτελέσματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ