Παρασκευή 19 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
Χαράτσια για παροχή κοινωνικών υπηρεσιών

Η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Πρόνοιας μέσα από το πέρασμα των αρμοδιοτήτων αυτών από το κράτος στους δήμους χωρίς μάλιστα την εξασφάλιση των ανάλογων πόρων, επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά σήμερα στο Δήμο Κερατσινίου. Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή του Φ. Μελά (ΝΔ) επιδιώκει να επιβάλει χαράτσι στους δημότες για υπηρεσίες που εδώ και 15 χρόνια παρείχε «δωρεάν» μέσω της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πρόνοιας (ΔΗΚΕΠΡΟΚ), σε ανταποδοτικό.

Μέχρι σήμερα, η επιχείρηση εμφανιζόταν να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες Πρόνοιας στους δημότες, με δεδομένο ότι η χρηματοδότηση κάποιων απ' αυτές οφείλονταν σε προγράμματα της ΕΕ με ημερομηνία λήξης, όπως προγράμματα σίτισης απόρων, «Βοήθεια στο Σπίτι», προγράμματα για ΑμΕΑ όπως λογοθεραπεία, ψυχοθεραπεία, εργοθεραπεία, συμβουλευτική στήριξη, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών, προγράμματα γυμναστικής για γυναίκες με οστεοπόρωση κ.λπ. Προγράμματα από χρήματα των εργαζομένων σε τελευταία ανάλυση, που όμως ήταν δεδομένο ότι έχουν ημερομηνία λήξης. Ετσι, εκτός από τη δυνατότητα που έδινε η διαχείρισή τους για ρουσφετολογικούς μηχανισμούς χειραγώγησης, στο όνομα παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, με το πέρας του χρόνου χρηματοδότησης, μετατρέπονται σε εμπορευματοποιημένη παροχή υπηρεσιών.

Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση (40 συμβασιούχοι και 9 αορίστου χρόνου) πραγματοποίησαν χτες στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο απαιτώντας τη διατήρηση του δωρεάν χαρακτήρα των υπηρεσιών που προσφέρουν και την καταβολή των δεδουλευμένων τους, καθώς η δημοτική αρχή δεν τους έχει πληρώσει.

Την πλήρη αντίθεσή της έχει εκφράσει από την πρώτη στιγμή η αγωνιστική δημοτική παράταξη ΔΑΣ, ενώ στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται και ο Σύλλογος εργαζομένων του Δήμου, ο οποίος μέσα από έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο ζητά την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, τη διατήρηση του κοινωνικού χαρακτήρα της επιχείρησης. Παράλληλα, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην καταβολή οικονομικής συμμετοχής «χαράτσι» των δημοτών για τις σημαντικές υπηρεσίες που παρέχονται και διεκδικεί την άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Τη διαμαρτυρία της και την αντίθεσή της σε κάθε σκέψη ιδιωτικοποίησης της κοινωφελούς επιχείρησης εκφράζει με ανακοίνωσή της και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά. Το θέμα θα συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο σε συνεδρίασή του την επόμενη Τρίτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ