Κυριακή 14 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Με σαφή ευρωενωσιακή στρατηγική ανεξάρτητα από τις ανιχνεύσεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η έντονη αντιπαράθεση που ξέσπασε στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ απ' το βράδυ κιόλας της περασμένης Κυριακής, όταν διαφάνηκε ότι το ποσοστό του δε θα ξεπερνούσε το 5%, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Τα σύννεφα είχαν από καιρό πυκνώσει πάνω απ' την Κουμουνδούρου και προμήνυαν την επερχόμενη μπόρα, για διάφορα ζητήματα, όπως η αλλαγή του Δ. Παπαδημούλη στην τρίτη θέση του ευρωψηφοδελτίου, η υποτιθέμενη «αλλοίωση» απ' την πλειοψηφία του ΣΥΝ της «ευρωπαϊκής φυσιογνωμίας» του κόμματος, η στάση που τήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ στα επεισόδια του Δεκέμβρη, ο τρόπος που διαμορφώθηκε και εγκρίθηκε το πρόγραμμα, η δυαρχία, τα πολλαπλά κέντρα αποφάσεων, η υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ στις επιδιώξεις του ΣΥΝ ή κατ' άλλους το αντίστροφο είχαν καλλιεργήσει το έδαφος για την εκδήλωση αντιπαράθεσης. Η ανακωχή, χάριν της «ομαλής» πορείας προς τις εκλογές και λόγω της έπαρσης που προκαλούσε η δημοσκοπική έκρηξη, έληξε το βράδυ της Κυριακής.

Την επαύριο των εκλογών τάσεις του ΣΥΝ και συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να αλληλοκατηγορούνται και να χρεώνουν η μία στην άλλη αυτό που αποτελεί εγγενή παθογένεια του οπορτουνισμού, τις αντιφάσεις του και το συγκεχυμένο λόγο του, παθογένεια σε μεγάλο βαθμό απαραίτητη για να ανταποκρίνεται στο ρόλο του ως αναχώματος στη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών συνειδήσεων και ως φορέα αποπροσανατολισμού τους. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι ένα απ' τα βασικά ζητήματα που τους απασχολεί, σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα, είναι η διατήρηση των «δυσμενών συσχετισμών στο πλαίσιο της αριστεράς». Οτι δηλαδή, σε απλά ελληνικά, δεν κατόρθωσαν να χτυπήσουν το ΚΚΕ.

Το ζητούμενο για τάσεις και συνιστώσες είναι ακριβώς αυτό. Πώς ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ θα κατορθώσει να παίξει με επάρκεια το δοσμένο ρόλο του. Μπορεί να «καυγαδίζουν για το πάπλωμα», αλλά «μοιράζονται πάντα το ίδιο κρεβάτι». Η πλειοψηφία προτείνει σαν μέσο τη συγκρότηση του «τρίτου πόλου». Η «Ανανεωτική Πτέρυγα» προτείνει μεγάλη πολιτική στροφή στο πλαίσιο της οποίας να αποδειχτεί με πρωτοβουλίες και προτάσεις το ενδιαφέρον του ΣΥΝ για τη διακυβέρνηση της χώρας. Και αν προσώρας - όπως λένε - δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, το ενδεχόμενο αυτό δε θα πρέπει να αποκλείεται, αντίθετα απ' την πλευρά του ΣΥΝ θα πρέπει να καλλιεργείται η σύγκλιση. Τα παράπονά τους, ωστόσο, για εγκατάλειψη του «αριστερού ευρωπαϊσμού» του ΣΥΝ δεν είναι απολύτως βάσιμα. Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε αυτό που έπρεπε, προσάρμοσε τον περί της ΕΕ λόγο του έτσι που να ταιριάζει με το λαϊκό αίσθημα για την ΕΕ. Ουδέποτε όμως αποκήρυξε την ΕΕ, κάθε άλλο.

Και μετεκλογικά η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει: «Δεν έχουμε κανένα λόγο και πρόθεση να μετακινηθούμε απ' την πολιτική μας γραμμή». Και η πολιτική τους γραμμή είναι γνωστή. Υπεράσπιση της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, εξωραϊσμός της στα μάτια του λαού, προτάσεις σοσιαλδημοκρατικής κοπής πρακτικά ανεφάρμοστες καθώς δε συμβιβάζονται με τις σύγχρονες ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, την εξουσία του οποίου ουδόλως αμφισβητούν. Ηταν άλλωστε σαφή τα στελέχη της ΚΟΕ (σημείωση: της συνιστώσας που χαρακτηρίζεται σαν «σκληροπυρηνική», «αντιευρωπαϊκή» κλπ.) όταν σε συνέντευξη Τύπου στα μέσα της βδομάδας έθεταν ως όρο για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ την συγκατάνευσή του στη λήψη «κεϋνσιανών μέτρων», διαμηνύοντάς του πως αν το πράξει, τότε είναι διατεθειμένοι να του δώσουν άφεση αμαρτιών: «Μπορεί να πάρει κεϋνσιανά μέτρα το ΠΑΣΟΚ για την κρίση; Ενα απλό πράγμα που είναι μέσα στα πλαίσια της σοσιαλδημοκρατίας (...) ας αφήσουμε τους υπεύθυνους, ας πάμε στο συγκεκριμένο (...) δεν ζητάμε τίποτα επαναστάσεις, συγκεκριμένα μέτρα».

Εκεί πάντως που φαίνεται να συμπίπτουν όλοι είναι στην ανάγκη ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει πρωτοβουλία προσέγγισης με τους Οικολόγους - Πράσινους, τη σχετική συζήτηση άλλωστε έσπευσε να χαιρετίσει και ο Μ. Τρεμόπουλος. Παρότι η «Ανανεωτική Πτέρυγα» απορρίπτει την πρόταση του Αλ. Τσίπρα για συγκρότηση «τρίτου πόλου», επισημαίνοντας τα αυτονόητα, το χάσμα δηλαδή ανάμεσα στον ΣΥΝ και στο ΚΚΕ σε ό,τι αφορά πολιτικές θέσεις και προτάσεις, είναι θετική και πιέζει για τη σύγκλιση με τους Οικολόγους - Πράσινους. Η οποία - υπενθυμίζουμε - δε στάθηκε δυνατό να ευοδωθεί στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, καθώς τότε - όπως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονταν - οι Οικολόγοι - Πράσινοι προέβαλαν παράλογες αξιώσεις σε ό,τι αφορά βουλευτικές έδρες, ενώ ήταν ανυποχώρητοι στην απαίτησή τους να μην απορρίπτεται στα ντοκουμέντα της συμμαχίας το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

Στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ, που ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ, θα φανεί πιο καθαρά ο τρόπος με τον οποίο πλειοψηφία και μειοψηφία προσανατολίζονται να διαχειριστούν το εκλογικό ποσοστό - αναντίστοιχο με τις προσδοκίες για τους πρώτους, ταπεινωτική ήττα για τους δεύτερους - ως το όχημα για μετεκλογικές εξελίξεις και συγχρόνως προεκλογικές, καθώς κάθε ενέργεια από δω και στο εξής για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιείται με το βλέμμα στραμμένο στις πιθανολογούμενα πρόωρες βουλευτικές εκλογές.


Β. Ν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι αντιφάσεις τροφοδοτούν την εσωκομματική διαμάχη(2010-05-23 00:00:00.0)
Συμβιβασμοί της κάλπης και νέες εντάσεις(2009-09-08 00:00:00.0)
Πρόταση συνεργασίας με Οικολόγους(2009-08-05 00:00:00.0)
Νέος κύκλος αντιπαραθέσεων(2009-07-02 00:00:00.0)
Αλληλοκαρφώματα για το κακό αποτέλεσμα(2009-06-12 00:00:00.0)
Σε προσυνεδριακή τροχιά(2007-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ