Κυριακή 14 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΤΕΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΩΓΜΟ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Απάντηση ο κοινός αγώνας Ελλήνων και μεταναστών εργατών

Μετανάστες εργάτες στις βιοτεχνίες φασόν στα Πατήσια. Πολλοί από αυτούς δουλεύουν απλήρωτοι
Μετανάστες εργάτες στις βιοτεχνίες φασόν στα Πατήσια. Πολλοί από αυτούς δουλεύουν απλήρωτοι
Προετοιμάζεται καθημερινά το έδαφος από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, από πολιτικά κόμματα, φορείς, επιτροπές κ.ά. ούτως ώστε, όχι μόνο να μη συναντήσουν αντιδράσεις τα κυβερνητικά κατασταλτικά μέτρα κατά των μεταναστών, που θα ενταθούν, αλλά να έχουν και την πλήρη στήριξη των λαϊκών στρωμάτων.

Οι κατευθύνσεις της ΕΕ, που στη διαμόρφωσή τους πρωτοστάτησε η κυβέρνηση, είναι σαφείς: Στις χώρες της ΕΕ θα εισέρχονται τόσοι μετανάστες, όσους χρειάζεται η αγορά, οι επιχειρήσεις ως φθηνά εργατικά χέρια, ακόμα και όταν πρόκειται για υψηλά ειδικευμένους. Θα παραμένουν στην ΕΕ για όσο διάστημα έχουν δουλειά. Με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Ασυλο, που δρομολογήθηκε πρόσφατα, εντείνεται η καταστολή και το φακέλωμα των αιτούντων άσυλο. Πρόκειται για μέτρα που πλήττουν συνολικά τους εργαζόμενους, καθώς ρίχνουν την τιμή της εργατικής δύναμης, διευρύνεται το φακέλωμα με πιο σύγχρονα μέσα, διασπάται η ενότητα της εργατικής τάξης, καθώς οι φοβισμένοι μετανάστες εργάτες θα απέχουν από κάθε αγώνα για τα εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα κάτω από το φόβο της απόλυσης, η οποία θα ισοδυναμεί με απέλαση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ποινικοποιεί τη μετανάστευση που δεν είναι απαραίτητη για την καπιταλιστική οικονομία. Διατείνεται ότι το «πρόβλημα» της μετανάστευσης θα λυθεί με την ενίσχυση των ίδιων πολιτικών που το έχουν δημιουργήσει. Το ΠΑΣΟΚ, πιστό στην πολιτική της ΕΕ που και το ίδιο ως κυβέρνηση εφάρμοσε, συμφωνεί με αυτά τα μέτρα προβάλλοντας προσχηματικά την «ασφάλεια του πολίτη» και προτείνει ακριβώς ό,τι και η κυβέρνηση: «Μηδενική ανοχή στη λαθρομετανάστευση», ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, σχεδιασμένη προσέλκυση του εργατικού δυναμικού για εποχιακές ή μονιμότερες ανάγκες, συμφωνίες επανεισδοχής με την Τουρκία και επαναπροωθήσεις. Στην ίδια λογική κινείται και ο ΛΑ.Ο.Σ. Αλλά και ο ΣΥΝ, που διαρκώς αναμασά ότι η ΕΕ έχει ανάγκη από εργατικά χέρια και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις κοινοτικές Οδηγίες, τη στιγμή που η κυβέρνηση αυτό ακριβώς κάνει!


Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις εξαγγελίες μετά την Κυβερνητική Επιτροπή την περασμένη Πέμπτη, προωθεί άμεσα:

  • Την υπογραφή και τήρηση συμφωνιών επανεισδοχής, το βίαιο, δηλαδή διωγμό των μεταναστών και προσφύγων. Να πιεστεί η Τουρκία, ως χώρα η οποία φιλοδοξεί να μπει στην ΕΕ, να εφαρμόζει τις συμφωνίες επανεισδοχής που έχουν υπογραφεί.
  • Την «ενίσχυση και μετεξέλιξη της FRONTEX σε Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, ώστε η προσπάθεια φύλαξης των Ευρωπαϊκών Συνόρων, που είναι θέμα των κρατών - μελών, να είναι κοινοτική υπόθεση». Την ένταση της καταστολής και της φύλαξης των συνόρων, γεγονός που ήδη οδηγεί στο θάνατο πολλούς μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι προσπαθούν να εισέλθουν από στεριά ή θάλασσα, σε καμία περίπτωση πάντως δεν τους αποτρέπει τις μεταναστευτικές ροές.
  • Μάλιστα, η κυβέρνηση βάζει στο ίδιο τσουβάλι «την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης και την καταπολέμηση των δουλεμπόρων». Τη στιγμή που οι μετανάστες είναι θύματα του ιμπεριαλισμού και των δουλεμπόρων, ενώ οι τελευταίοι δρουν με την ανοχή των κυβερνήσεων των χωρών προέλευσης ή των χωρών - «περασμάτων». Πρόκειται για μεγάλα κυκλώματα και όσοι δουλέμποροι συλλαμβάνονται, πάντα «ξεφυτρώνουν» άλλοι στη θέση τους, το φαινόμενο, δηλαδή παραμένει στο απυρόβλητο.
  • Επιπλέον, από 3 μήνες ο ανώτατος χρόνος φυλάκισης των μεταναστών χωρίς χαρτιά επιμηκύνεται στους 12 μήνες. Μάλιστα αυτές τις φυλακές ο Χρ. Μαρκογιαννάκης τις βάφτισε «Κέντρα Υποδοχής» όπου θα «φιλοξενούνται οι μη νόμιμοι μετανάστες οι οποίοι θα συλλαμβάνονται»! Επικαλέστηκε ακόμα τις προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Οδηγία, η οποία επιτρέπει την επιμήκυνση της φυλάκισης μέχρι 12 μήνες.

Σε άθλιες συνθήκες προσπαθούν να επιβιώσουν χιλιάδες μετανάστες με τις οικογένειές τους. Η φωτ. από κατοικία Αφγανών στον Αγιο Παντελεήμονα
Σε άθλιες συνθήκες προσπαθούν να επιβιώσουν χιλιάδες μετανάστες με τις οικογένειές τους. Η φωτ. από κατοικία Αφγανών στον Αγιο Παντελεήμονα
Ξέρουν ότι οι μεταναστευτικές ροές στο επόμενο διάστημα θα αυξηθούν. Τις δημιουργούν οι πόλεμοι των ιμπεριαλιστών, η δράση των μονοπωλίων στις χώρες αυτές, το ξεζούμισμα ολόκληρων λαών, ακόμα και μικρών παιδιών που δουλεύουν σχεδόν τσάμπα αυγατίζοντας τα καπιταλιστικά κέρδη. Γι' αυτό παίρνουν τα μέτρα τους. Τα μέτρα τους όμως, μόνο υπέρ των λαών δεν είναι. Είναι υπέρ των κερδών. Δεν προσφέρουν λύσεις υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, αλλά υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα που ζουν στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές πρέπει να συνειδητοποιήσουν, ότι δεν έχουν ούτε άμεσο, ούτε μακροπρόθεσμο συμφέρον από τα κατασταλτικά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση (βλέπε δημοσιεύματα για μαμούθ επιχειρήσεις - «σκούπα», για στρατόπεδα συγκέντρωσης στον Ασπρόπυργο, στην Πάτρα, κλπ). Πρέπει να σκεφτούν: Υπήρχε αυτό το μεγάλο κύμα μεταναστών πριν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη, στα Βαλκάνια και αλλού; Επίσης, όλα τα προβλήματα, τα οποία οξύνονται με τον απάνθρωπο συνωστισμό των μεταναστών στην Ελλάδα, δεν υπήρχαν και πριν; Οπως η ανεργία, η εγκληματικότητα, η έλλειψη ελεύθερων χώρων, η έλλειψη υποδομών πρόνοιας, η κοινωνική πολιτική;

Ο συνωστισμός των μεταναστών σε κάποιες περιοχές της χώρας - ένα υπαρκτό πρόβλημα, για το οποίο δεν ευθύνονται ούτε οι κάτοικοι, ούτε οι μετανάστες - έχει δημιουργήσει τραγικές καταστάσεις (πχ παλιό Εφετείο στην οδό Σωκράτους, Πάτρα κ.ά.). Οι πολιτικές της ΕΕ και η εφαρμογή τους από τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων έχουν οδηγήσει σε αυτό το αδιέξοδο που ταλανίζει τόσο τους μετανάστες, όσο και τους κατοίκους, τους εργαζόμενους.


Ρεπορτάζ: Ελένη ΜΑΪΛΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ