Κυριακή 14 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Με καραμπινάτο αντεργατικό πρόγραμμα και αντικομμουνισμό

Γρηγοριάδης Κώστας

Μια βδομάδα μετά τις κάλπες των ευρωεκλογών βρίσκεται σε εξέλιξη μια αγωνιώδη προσπάθεια της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να εμφανίσει το αποτέλεσμα σαν «βαθιά αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών» με στόχο να εμφανίσει την επιδίωξή της για ανακατάληψη της εξουσίας ως «λαϊκή απαίτηση», ώστε να εγκλωβίσει τον ελληνικό λαό στη μέγκενη της πόλωσης και της αποπροσανατολιστικής δικομματικής αντιπαράθεσης.

Πίσω από αυτή τη συντονισμένη επιχείρηση κρύβεται η αγωνία του συνόλου της αστικής τάξης για την ίδια τη λειτουργία του αστικού πολιτικού συστήματος. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ήρθε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, αλλά τα ποσοστά και κυρίως οι ψήφοι που συγκέντρωσε φανέρωσαν ότι ένα μεγάλο τμήμα των λαϊκών στρωμάτων συνεχίζει να του γυρίζει την πλάτη, καταδικάζοντας τόσο το κυβερνητικό του παρελθόν όσο και τις αντιλαϊκές και αντιδραστικές του θέσεις και προτάσεις. Το ΠΑΣΟΚ, αν και όλη την προεκλογική περίοδο επιχείρησε να αυτοπροβληθεί ως η «προοδευτική εναλλακτική λύση» απέναντι στην κυβέρνηση της «νεοσυντήρησης» που οδήγησε τη χώρα στην κρίση, δεν μπόρεσε να εξαπατήσει μαζικά τον ελληνικό λαό και να υφαρπάξει την ψήφο του. Αν και ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε από πολύ νωρίς να δώσει «δημοψηφισματικό» χαρακτήρα στις ευρωεκλογές, το ΠΑΣΟΚ είδε το ποσοστό του να πέφτει κάτω από εκείνο των βουλευτικών εκλογών. Περίπου 850.000 ψηφοφόροι που το ψήφισαν το 2007, σ' αυτές τις ευρωεκλογές το εγκατέλειψαν, ενώ συγκριτικά με τις ευρωεκλογές του 2004 το ΠΑΣΟΚ έχασε 200.000 ψήφους.

Τα ψευδεπίγραφα διλήμματα

Η «Ιπποκράτους» έσπευσε να δικαιολογήσει τις απώλειες κάνοντας λόγο για «αποχή εφησυχασμού» από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ γιατί «θεωρούσαν σίγουρη τη νίκη» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βέβαια, πίσω από τις δημόσιες τοποθετήσεις, κρύβεται ο έντονος σκεπτικισμός που υπάρχει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αφού οι 4,4 μονάδες της διαφοράς από τη ΝΔ, αλλά και το ποσοστό του 36,64% που συγκέντρωσε δεν μπορούν να κρύψουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να «επαναπατρίσει» μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων που το εμπιστεύτηκαν στο παρελθόν και υπολείπεται κατά τουλάχιστον 5 μονάδες από την πολυπόθητη αυτοδυναμία που έχει θέσει σαν στόχο ο Γ. Παπανδρέου.

Η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να πείσει ότι είναι ο φορέας της «μεγάλης αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος», όπως κατά κόρον διακηρύττει ο αρχηγός του, δεν οφείλεται στον «εφησυχασμό» των ψηφοφόρων του όπως υποκρίνονται τα κορυφαία στελέχη του. Αλλά είναι αποτέλεσμα της βαθύτατης αντιλαϊκής πολιτικής του και της στρατηγικής σύμπλευσής του με τη ΝΔ για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, εναρμονισμένη πλήρως με τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις.

Μια πολιτική που το ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκε επάξια και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού με τις προτάσεις και τις προγραμματικές του θέσεις έβαλε πλάτη για να προωθηθούν νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις (ψήφισε μαζί με τη ΝΔ το 65ωρο), την Κοινωνική Ασφάλιση (προτείνει την παράταση του εργάσιμου βίου), την εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας. Η εφαρμογή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής και η ταύτιση σε προγραμματικό επίπεδο του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ έχει γίνει αντιληπτή από τα λαϊκά στρώματα, κλονίζοντας το ...μοντέλο των «συγκοινωνούντων δοχείων» που χρησιμοποιούν οι εταίροι του δικομματισμού για την εναλλαγή τους στην εξουσία. Αλλωστε, το άθροισμα των ποσοστών των δύο κομμάτων μαζί είναι ακόμη χαμηλότερο από το 2007.

Αυτή την εξέλιξη προσπάθησε να αντιστρέψει ο Γ. Παπανδρέου την προεκλογική περίοδο είτε με τη «λαθροχείρα» χρήση του συνθήματος «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», είτε με το σαθρό επιχείρημα «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», προσπαθώντας να σηκώσει ανύπαρκτες διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Ενισχύοντας ακόμα περισσότερο αυτή την επιχείρηση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αμέσως μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων και τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, επανέφερε το σύνθημα της «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης» θέτοντας στην πρώτη γραμμή της αποπροσανατολιστικής δικομματικής κοκορομαχίας το ψευδεπίγραφο δίλημμα της «προόδου» απέναντι στη «συντήρηση».

Οταν πέφτουν οι «μάσκες»

Πίσω από τους φραστικούς βερμπαλισμούς του Γ. Παπανδρέου, τις αναφορές του περί «δίκαιας κοινωνίας» και τις υποσχέσεις για «αναδιανομή του πλούτου» δεν υπάρχουν διαφορετικές κατευθύνσεις στο επίπεδο της οικονομίας. Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και το μοντέλο της «πράσινης ανάπτυξης», που προτάσσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι δομημένο στην ενίσχυση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας με την παροχή οικονομικών ενισχύσεων και φοροαπαλλαγών και στην προώθηση νέων αντεργατικών μεταρρυθμίσεων που υπαγορεύονται από την ΕΕ. Γι' αυτό μίλησε για χαλάρωση του «Συμφώνου Σταθερότητας», για να χρηματοδοτηθούν με μπόλικο κρατικό και ευρωενωσιακό χρήμα οι «πράσινοι» καπιταλιστές. Ταυτόχρονα, ο Γ. Παπανδρέου έχει ήδη δεσμευτεί για την τήρηση της «δημοσιονομικής πειθαρχίας», ενώ ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ και εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου στην πρώτη του μετεκλογική συνέντευξή του στη ΝΕΤ δήλωσε ότι «το σύμφωνο σταθερότητας είναι δύσκολο να αλλάξει», όταν όλο το προηγούμενο διάστημα το ΠΑΣΟΚ, εμπαίζοντας τα λαϊκά στρώματα, ισχυριζόταν ότι θα το ...«αλλάξουν». Που σημαίνει βαθιά αντιλαϊκή φορολογία.

Είναι ενδεικτικό ότι στις δυο πρώτες συνεδριάσεις κορυφαίων οργάνων του ΠΑΣΟΚ για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος του Πολιτικού Συμβουλίου και του Κύκλου Οικονομίας πέρα το από πλήθος των προσωπικών επιθέσεων προς τον πρωθυπουργό και τις καταγγελίες για τη «διαχειριστική ανικανότητα» της κυβέρνησης να βγάλει τη «χώρα από την κρίση», απουσίαζε εκκωφαντικά κάθε είδους κριτική για τις αντιδραστικές αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ και τα αντεργατικά μέτρα του Συμβουλίου των υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ.

Ο Γ. Παπανδρέου όχι μόνο δεν καταδίκασε την επέλαση σε βάρος των εργαζομένων που σχεδιάζει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της - δε θα μπορούσε άλλωστε να το κάνει γιατί θα ήταν σαν να απορρίπτει τις θέσεις και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ - αλλά υπογράμμισε, ζητώντας το χρίσμα της διακυβέρνησης από την αστική τάξη: «Δεν έχει δυνατότητες ο Κώστας Καραμανλής να κάνει σοβαρές ανατροπές,μιας και πρέπει να ανατρέψει την ίδια του τη φύση»...

Αυτές οι «ανατροπές», για τις οποίες ο Γ. Παπανδρέου εμφανίζεται ως ικανότερος να τις προωθήσει, είναι ακριβώς οι αποφάσεις που κατέληξαν οι υπουργοί Απασχόλησης της ΕΕ στις 8 και 9 του Ιούνη στο Λουξεμβούργο, με τις οποίες μπαίνουν οι βάσεις για να τσακιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Κάθε θέση των Ευρωπαίων υπουργών φιγουράρει στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

-- Να γενικευτεί η εκ περιτροπής εργασία και τα stage, προτείνει η ΕΕ,το νόμο της εκ περιτροπής εργασίας 2639/98 ήδη τον έχει ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ και σήμερα κατηγορεί την κυβέρνηση για ...«κακή εφαρμογή» του, ενώ προτείνει την επέκταση των stage (στα οποία οι εργαζόμενοι δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη) στον ιδιωτικό τομέα...

-- Να ενισχυθούν τα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης που προσφέρουν άφθονο χρήμα προς τις επιχειρήσεις, προτείνουν οι υπουργοί Απασχόλησης,το ΠΑΣΟΚ ήδη το έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του προτείνοντας πρόγραμμα έξι μηνών που προσφέρει απαλλαγές από μισθούς και εισφορές στους επιχειρηματίες που απασχολούν νέους για να αποκτήσουν πιστοποιημένη εργασιακή εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα!

-- Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές από την πλευρά των εργοδοτών, στο Λουξεμβούργο, τη μείωση ή ακόμα και την οριστική απαλλαγή της καταβολής ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών προτάσσει στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και προτείνει: «Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των νέων έως 30 χρόνων για 4 χρόνια», προκειμένου να προσληφθούν από τις επιχειρήσεις.

-- Την προετοιμασία του αναγκαίου εργατικού δυναμικού για τους τομείς της «πράσινης οικονομίας», ζητάει η ΕΕ,το ΠΑΣΟΚ προτείνει τη σύνδεση της «παιδείας με τη διά βίου εκπαίδευση» ώστε στα πλαίσια της «πράσινης ανάπτυξης» να δημιουργηθούν «νέες θέσεις εργασίας», «επιδοτούμενες» από το κράτος ώστε οι εργοδότες να έχουν στη διάθεσή τους τζάμπα εργατικό δυναμικό.

-- Την ενθάρρυνση των διαφόρων μορφών της ελαστικής απασχόλησης, αποφάσισαν οι υπουργοί της ΕΕ,το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει θέσεις «κοινωνικής εργασίας», δηλαδή μερικής απασχόλησης στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας.

-- Η ακόμα μεγαλύτερη προσαρμογή των δημόσιων οργανισμών για τους ανέργους, όπως ο ΟΑΕΔ, στις ανάγκες των επιχειρήσεων, συναποφασίστηκε από τους υπουργούς, το ΠΑΣΟΚ ήδη έχει καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή, ζητώντας τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης.

-- Τη λήψη μέτρων ώστε να αυξηθεί ο εργάσιμος βίος, προτείνει η ΕΕ,το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμά έχει σε περίοπτη θέση την πρότασή του για «παράταση του εργάσιμου βίου» και πέρα από τα 65 χρόνια!

Ομολόγησαν την προβοκάτσια εναντίον του ΚΚΕ

Αυτή ακριβώς την αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί το ΠΑΣΟΚ ως γνήσιος εκπρόσωπος των μονοπωλίων, είναι που αποκαλύπτει το ΚΚΕ, καλώντας τα λαϊκά στρώματα να μην πέσουν στην παγίδα των ...«προοδευτικών» συνθημάτων του ΠΑΣΟΚ και να καταδικάσουν από κοινού τους εταίρους του δικομματισμού.

Αυτή η ξεκάθαρη πολιτική του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι που εξοργίζει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, γιατί το ΚΚΕ τους χαλάει τη «σούπα» του «αντιδεξιού - προοδευτικού μετώπου»... Επειδή δεν μπορούν να φέρουν το ΚΚΕ στα «μέτρα» του συστήματος που υπηρετούν, δε διστάζουν να φτάσουν μέχρι την προβοκάτσια...

Είναι μάλιστα τόσο ξεδιάντροποι, ώστε δε δίστασαν την προηγούμενη Πέμπτη να δημοσιοποιήσουν εισηγητική έκθεση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στην οποία ομολογούν τον πρωταγωνιστικό και καθοδηγητικό ρόλο της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις προβοκάτσιες σε βάρος του ΚΚΕ που έστησαν γύρω από τα «οικονομικά» του Κόμματος.

Στο συγκεκριμένο κείμενο, που συνέταξε το μέλος του ΠΣ Τ. Αντωνίου και προσυπεγράφη από την ηγετική ομάδα επιβεβαιώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε στο προβοκατόρικο σχέδιο για την εκδήλωση της βρώμικης επίθεσης κατά του ΚΚΕ. Μάλιστα το κείμενο, όπως τα ίδια τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ παραδέχονται, αποτελεί «ανάλυση προηγούμενης εισήγησης», κάτι που αποδεικνύει ότι η προβοκατόρικη εκστρατεία εκπονήθηκε από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και υλοποιήθηκε με την καθοδήγηση και τις ευλογίες της από τα κορυφαία στελέχη του.

Αυτή την προβοκατόρικη εκστρατεία, της λάσπης, του ψέματος και της βρωμιάς, εναντίον του ΚΚΕ τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατέληξαν ομόφωνα να την χρησιμοποιήσουν και το επόμενο διάστημα.

Η αντικομμουνιστική εκστρατεία και οι προβοκάτσιες του ΠΑΣΟΚ εναντίον του ΚΚΕ, όπως ήδη το Κόμμα έχει προβλέψει, το επόμενο διάστημα θα ενταθεί. Τα λαϊκά στρώματα οφείλουν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το ρόλο και την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και να το πληρώσουν όπως του αξίζει. Με την ακόμη μεγαλύτερη πολιτική συρρίκνωση, με το τσάκισμά του.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ