Τετάρτη 3 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
Ηρθε η ώρα της σποράς των αγώνων του αύριο

Σε προεκλογική συγκέντρωση στα Γιαννιτσά, μίλησε το βράδυ του Σαββάτου ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Motion Team

«Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος ανυπακοής, καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής και των κομμάτων της. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος αντίστασης και προοπτικής, ψήφος αλληλεγγύης στους λαούς», σημείωσε ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου στην προεκλογική συγκέντρωση στα Γιαννιτσά Πέλλας.

Ο Κ. Αβραμόπουλος προέτρεψε τους εργάτες, τους αγρότες, τους νέους της περιοχής, να συστρατευθούν με το ΚΚΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι υποχρεωτικό να συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ, για να του εμπιστευθούν την ψήφο τους. «Χωρίς καμία ταλάντευση ψηφίστε το ΚΚΕ και να είστε σίγουροι ότι η ψήφος σας θα πιάσει τόπο, θα δώσει τη δυνατότητα από καλύτερες θέσεις να παρακολουθούμε την προετοιμασία των αντιλαϊκών μέτρων, να ενημερώνουμε, να προειδοποιούμε τους εργαζόμενους», είπε.

Αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στα προβλήματα του περιβάλλοντος που αντιμετωπίζει οξυμένα ο λαός της περιοχής, ο Κ. Αβραμόπουλος σημείωσε: «Τα προβλήματα του περιβάλλοντος αποτελούν έκφραση της γενικότερης πολιτικής, είναι αποτέλεσμα των ταξικών πολιτικών ανάπτυξης που ακολουθήθηκαν και ακολουθούνται στη χώρα μας. Το περιβάλλον αντιμετωπίζεται από τους κεφαλαιοκράτες και τους πολιτικούς τους εκφραστές ως ένας ακόμα κερδοφόρος τομέας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εμπόριο ρύπων, η διαχείριση των απορριμμάτων και άλλα. Η γη, το νερό, τα δάση, ο αέρας που αναπνέουμε γίνονται εμπόρευμα. Γι' αυτό όποιος ισχυρίζεται ότι μπορεί να λύσει τα προβλήματα του περιβάλλοντος, χωρίς να συγκρουστεί με τα μονοπώλια, όπως οι Οικολόγοι - Πράσινοι, απλά κοροϊδεύει το λαό, υποκρίνεται.

Το ΚΚΕ τόσο σε τοπικό, όσο και σε κεντρικό επίπεδο ανέδειξε προβλήματα, πήρε πρωτοβουλίες, οργάνωσε αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος (Σέιχ Σου, Κορώνεια, ατμοσφαιρική ρύπανση, διαχείριση απορριμμάτων κ.ά.). Πήρε πρωτοβουλία για προβλήματα ανάσας, όπως είναι η αντισεισμική θωράκιση, η αντιπλημμυρική προστασία, η διαχείριση των υδάτινων πόρων της Αραβησσού, που με την υπεράντλησή τους προκαλούν σημαντικά προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής. Ανέπτυξε αγώνες ενάντια στη μόλυνση του περιβάλλοντος από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους (π.χ. Γιουγκοσλαβία), όταν άλλοι - ανάμεσά τους και οι Οικολόγοι - δε βρήκαν να πουν κουβέντα».

Πιο βάρβαρος ο κόσμος που ετοιμάζουν

Μιλώντας για τις τελευταίες εξελίξεις σε εργοστάσια και επιχειρήσεις της περιοχής, ο Κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως «δείχνουν ότι οι κεφαλαιοκράτες δεν πρόκειται να αφήσουν τη μεγάλη ευκαιρία που τους προσφέρει η κρίση, προκειμένου να σμπαραλιάσουν ακόμα παραπέρα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ουσιαστικά κάνουν πράξη τις αποφάσεις της συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία προβλέπει το δικαίωμα στους εργοδότες να προσλαμβάνουν, όποτε και όπως θέλουν, χωρίς να δεσμεύονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Να απολύουν όποτε και όπως θέλουν, χωρίς να δεσμεύονται από τα όποια εμπόδια τους βάζει σήμερα η εργατική νομοθεσία.

Αξιοποιώντας και τα ΜΜΕ, καλλιεργούν τον τρόμο, την απελπισία, την ανασφάλεια. Προετοιμάζουν τους εργαζόμενους στη λογική ότι πρέπει να παραιτηθούν και από τις τελευταίες κατακτήσεις τους. Να αποδεχτούν να ζουν με τα μισά από τα ψίχουλα, γιατί αλλιώς θα τα χάσουν όλα.

Θέλουν να παραλύσουν κάθε σκέψη αντίστασης απέναντι στην πολιτική τους...

Τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα στην περιοχή μας αποτελούν η ΑΛΟΥΜΙΛ στο Κιλκίς, το ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΕΙΟ και η ΦΙΛΚΕΡΑΜ στη Θεσσαλονίκη, η "Ελληνική Υφαντουργία" στα Γιαννιτσά κ.α. όπου οι απολύσεις, η εκ περιτροπής εργασία και η διαθεσιμότητα, με ταυτόχρονη μείωση του μισθού, σπάνε κόκαλα.

Ο κόσμος, λοιπόν, που μας ετοιμάζουν είναι πιο βάρβαρος, ακόμα περισσότερο εκμεταλλευτικός και απάνθρωπος από τούτον που δημιούργησαν.

Αυτό προσπαθούν να κρύψουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μέσα από την κούφια διαμάχη για το σύνθημα "σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα" που εσχάτως διατύπωσε ο Παπανδρέου και για το οποίο αγανάκτησε ο Καραμανλής. Υποκρίνονται γιατί και οι δυο τους υπηρέτησαν και υπηρετούν τη βαρβαρότητα που ζει σήμερα ο λαός μας.

Τους έχετε ακούσει να μιλάνε για όλα αυτά που ετοιμάζουν ενάντια στο λαό; Η διαμάχη επικεντρώνεται κυρίως στα σκάνδαλα και τη σκανδαλολογία. Παίζουν παιχνίδια πίσω από τις πλάτες του λαού.

Βατοπέδι, Παυλίδης, "Ζήμενς", "Γερμανός", ΜΑΝ κλπ. εμπλέκονται υπουργοί και στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ομως δεν μπορούμε να πάμε στις εκλογές μόνο με τα σκάνδαλα και τις μίζες. Ούτε με το ποιος είναι πιο ικανός για πρωθυπουργός ή ποιος έφαγε λιγότερα λεφτά...

Οσο υπάρχει το σάπιο αυτό σύστημα, σκάνδαλα θα γίνονται, αλλά θα βγαίνουν στην επιφάνεια συνεχώς μόνο τα δευτερεύοντα και οι δευτεροκλασάτοι, ακριβώς για να αποκρύπτονται τα μεγάλα και τα πιο δύσοσμα. Κόντρα σε όσα λέγονταν όλα αυτά τα χρόνια, αποδείχθηκε ότι η ΕΕ ούτε μπορεί να γλιτώσει την κρίση, ούτε να φέρει τη σύγκλιση ανάμεσα στους λαούς, ούτε πολύ περισσότερο να εξασφαλίζει συνεχή, σταθερή ανοδική πορεία στο βιωτικό επίπεδο. Ούτε βεβαίως την ειρήνη, τη δημοκρατία, την ασφάλεια.

Τι προσέφεραν στους λαούς οι διάφορες συνθήκες (Μάαστριχτ, Λισαβόνα κ.ά.), το σύμφωνο σταθερότητας; Εφεραν περισσότερη φτώχεια, ανεργία, ακρίβεια, απολύσεις και πλούτη για το μεγάλο κεφάλαιο».

Οι επιπτώσεις της ΚΑΠ

Ειδική αναφορά έκανε ο Κ. Αβραμόπουλος στις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα και κάλεσε τους αγρότες και τις αγρότισσες, τους νέους της υπαίθρου να ψηφίσουν με βάση το συμφέρον τους, να αποδυναμώσουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και να τους εμποδίσουν να χειροτερέψουν τη ζωή τους.

«Τι έφερε η ΚΑΠ: Η ύπαιθρος ερημώνει! Τα μικρομεσαία νοικοκυριά ξεκληρίζονται με ρυθμό 2% το χρόνο. Η γη και η παραγωγή συγκεντρώνονται σε λίγα χέρια... Τον κόπο και τον ιδρώτα της φτωχομεσαίας αγροτιάς τον καρπώνονται τα καρτέλ, οι εμποροβιομήχανοι, οι τράπεζες, τα μονοπώλια. Εντάθηκε η διατροφική εξάρτηση της χώρας. Το έλλειμμα στο αγροτικό ισοζύγιο καλπάζει (έφτασε ήδη στα 2,1 δισ.). Θυμίζουμε: Είχαμε αυτάρκεια ως χώρα και τώρα εισάγουμε το 50% της ζάχαρης (δύο από τα 5 εργοστάσια έκλεισαν). Η καπνοκαλλιέργεια σε πολλές περιοχές εξαφανίσθηκε, συνολικά έχουμε μια μείωση περίπου 80% και το κλείσιμο πολλών μεταποιητικών μονάδων... Περιορίστηκε σημαντικά η βαμβακοκαλλιέργεια, η βιομηχανική ντομάτα. Οι τιμές παραγωγού, σ' όλα σχεδόν τα αγροτικά προϊόντα, είναι εξευτελιστικές. Το σκληρό σιτάρι από 0,50 έπεσε στο 0,22. Η περσινή σοδειά είναι απούλητη στις αποθήκες και η φετινή παραγωγή θα είναι μεγάλη. Σημαντικό μέρος της περσινής σοδειάς σε συμπύρηνα ροδάκινα παραμένει απλήρωτο, με τους κονσερβοποιούς να απειλούν ότι μόνο το 50% της φετινής παραγωγής θα μπορέσουν να απορροφήσουν. Επί 20 χρόνια η τιμή των ροδακίνων παραμένει καθηλωμένη. Το 60% της παραγωγής σπαραγγιών έμεινε απούλητο. Οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι οδηγούνται στον αφανισμό. Οι ζωοτροφές πανάκριβες, ενώ οι τιμές στο γάλα και το κρέας είναι εξευτελιστικές. Σημαντικές υπηρεσίες και οργανισμοί διαλύθηκαν. Οι συντάξεις του ΟΓΑ παραμένουν επιδόματα ελεημοσύνης.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει λόγο για στροφή στην άλλη γεωργία. Το ΠΑΣΟΚ και οι Οικολόγοι μιλάνε για πράσινη οικονομία.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνουν ότι η περιοχή σας, η χώρα μας θα πρέπει να εγκαταλείψει τις βασικές δυναμικές καλλιέργειές της και να στραφεί στα αρωματικά φυτά, τις ακακίες, τις αγριοαγγινάρες, τα βατόμουρα, τα βιοκαύσιμα. Κοροϊδεύουν τη φτωχή και μεσαία αγροτιά. Εύκολες και έξυπνες λύσεις δεν υπάρχουν! Τα νέα αντιαγροτικά μέτρα που ετοιμάζει η ΕΕ οδηγούν στο μαζικότερο ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς, μέσα από τη δραστική μείωση από το 2013 των ήδη πενιχρών επιδοτήσεων που παίρνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες. Ακόμα χειρότερα θα είναι τα πράγματα αν η χώρα μας ασκήσει το δικαίωμα που της παρέχεται και προχωρήσει στον αποκλεισμό από τις επιδοτήσεις των "μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών". Αυτό θα σημαίνει ότι 4 στους 5 αγρότες θα αποκλειστούν...».

Ο Κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε ότι βασικό κριτήριο για την επιλογή σε αυτές τις εκλογές πρέπει να είναι η στάση των κομμάτων απέναντι στις διάφορες συνθήκες ντροπής της ΕΕ. Οπως είπε, «δεν είναι περίεργη εμμονή του ΚΚΕ, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι, το ότι ανοιχτά και συνεχώς καταγγέλλουμε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ που ψήφισαν το Μάαστριχτ και πληρώνει από τότε ο λαός!». Σημείωσε ότι οι κεφαλαιοκράτες και οι πολιτικοί τους εκφραστές έχουν χαράξει την πορεία τους, έχουν πάρει τις αποφάσεις τους. Και κάλεσε την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχομεσαία αγροτιά, τη νεολαία να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις, να χαράξουν τη δική τους πορεία. «Τώρα είναι η ώρα της απόκρουσης της αντιλαϊκής επίθεσης, αλλά και της σποράς των αγώνων του αύριο. Τώρα είναι η ώρα της αντεπίθεσης...», είπε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ