Τετάρτη 3 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
Νέοι ψηφοφόροι εκτός εκλογικών καταλόγων!

Είναι επιτακτική ανάγκη όσοι έχουν γεννηθεί μέσα στο 1991 και οι οικογένειές τους να ενδιαφερθούν άμεσα - αν δεν το έχουν κάνει ήδη - να αναζητήσουν και να μάθουν σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν

Σημαντικό πρόβλημα παρουσιάστηκε στο Δήμο Κοζάνης με τους νέους που ψηφίζουν για πρώτη φορά (σ.σ. όσοι έχουν γεννηθεί μέσα στο 1991). Συγκεκριμένα, οι νέοι ψηφοφόροι δεν έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους και αυτό διαπιστώθηκε πριν από λίγες μέρες, όταν νέος αναζήτησε το εκλογικό τμήμα που ψηφίζει αλλά δεν το έβρισκε πουθενά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και στο Δήμο Σιάτιστας του Νομού Κοζάνης.

Είναι επιτακτική ανάγκη οι νέοι ψηφοφόροι και οι οικογένειές τους να ενδιαφερθούν άμεσα - αν δεν το έχουν κάνει ήδη - και να ψάξουν να μάθουν σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν. Κι αυτό γιατί δεν αποκλείεται αν διαπιστώσουν την τελευταία στιγμή κάποιο τέτοιο πρόβλημα να είναι πολύ αργά και να μην μπορέσουν τελικά να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Αν τυχόν διαπιστώσουν ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους πρέπει να το καταγγείλουν αμέσως και να απευθυνθούν στον οικείο δήμο ή την αρμόδια υπηρεσία του ληξιαρχείου.

Ο «Ρ» επικοινώνησε με τη διευθύντρια του ληξιαρχείου του Δήμου Κοζάνης, η οποία αναφέρθηκε σε «τεχνικό πρόβλημα» και παρέπεμψε στο υπουργείο Εσωτερικών. Η ίδια δήλωσε ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με τον εξής τρόπο: Οι νέοι ψηφοφόροι που δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα πρέπει να πάνε στο δήμο να πάρουν πιστοποιητικό γέννησης και στη συνέχεια θα μπορούν να ψηφίσουν προσκομίζοντας το πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους. Οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν στο εκλογικό τμήμα που ψηφίζει ο πατέρας τους.

Ταυτόχρονα, από το ληξιαρχείο έχουν μεριμνήσει ώστε να σταλεί κατάσταση με τους γεννηθέντες το 1991 και τα πιστοποιητικά γέννησής τους στους δικαστικούς αντιπροσώπους ώστε να εξυπηρετηθούν άμεσα και να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους στις εκλογές.

Σε επικοινωνία που είχε ο «Ρ» με το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαιώθηκε το πρόβλημα, το οποίο απέδωσε σε λάθος του δήμου. Συγκεκριμένα, στη δισκέτα που εστάλη από το δήμο στο υπουργείο ώστε να συνταχθούν οι εκλογικοί κατάλογοι, δεν περιλαμβάνονταν οι νέοι ψηφοφόροι του Δήμου Κοζάνης (σ.σ. όσοι έχουν γεννηθεί μέσα στο 1991). Το υπουργείο βεβαιώνει πως δε θα υπάρξει πρόβλημα με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των συγκεκριμένων ψηφοφόρων.

Παρ' όλα αυτά, τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι πολλά. Υπάρχουν και άλλες τέτοιες περιπτώσεις; Από την πλευρά του υπουργείου αναφέρουν ότι δεν έχει περιέλθει στην αντίληψή τους αντίστοιχο πρόβλημα. Ομως, αυτό δε σημαίνει ότι πιθανά δεν υπάρχει και σε κάποιον άλλο δήμο αντίστοιχο «λάθος» ή «τεχνικό πρόβλημα» όπως τα χαρακτήρισαν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Γι' αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και επαγρύπνηση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ