Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΡΩΜΗ.-- Σε συμφωνία επαναπροώθησης προσφύγων στα γερμανικά σύνορα κατέληξαν οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ιταλίας, ανακοίνωσε χτες ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ. Η Γερμανία θα μπορεί να απορρίψει στα σύνορά της τους πρόσφυγες που έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου στην Ιταλία και να τους στείλει πίσω, όμως ταυτόχρονα θα πρέπει να αποδεχτεί ορισμένο αριθμό μεταναστών που φτάνουν στην Ιταλία. Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες με την Ελλάδα και την Ισπανία.

ΡΩΜΗ.-- Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάγιο επέκρινε τον επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, που δήλωσε ότι «σήμερα υπάρχει ένα κλίμα παρόμοιο με αυτό της δεκαετίας του 1930. Βεβαίως, δεν πρέπει να υπερβάλλουμε, σίγουρα δεν υπάρχει Χίτλερ, ίσως μικροί Μουσολίνι». Ο ντι Μάγιο είπε ότι «η συμπεριφορά ορισμένων Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι απαράδεκτη, αληθινά ανυπόφορη».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο κυκλώνας «Φλόρενς», που κατευθύνεται προς τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, υποβαθμίστηκε χτες κατά ακόμη ένα επίπεδο στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ - Σίμσον, στην κατηγορία 2. Ωστόσο, το αμερικανικό κέντρο επιτήρησης τυφώνων και κυκλώνων προειδοποίησε πως μπορεί να προκύψουν σοβαρά προβλήματα από πλημμύρες λόγω σφοδρών καταιγίδων.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η Βρετανία δημοσιοποίησε συμβουλές προς επιχειρήσεις και πολίτες για το πώς να διαχειριστούν τα προβλήματα που θα προκαλέσει η έξοδος από την ΕΕ χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Οι ανακοινώσεις καλύπτουν καθημερινά ζητήματα, όπως η οδήγηση στην ΕΕ και τα ταξίδια στην ΕΕ με βρετανικό διαβατήριο. Ο αρμόδιος υπουργός Ντόμινικ Ράαμπ εκτίμησε ότι οι δύο πλευρές χρειάζονται μια συμφωνία για να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εμπορικές σχέσεις, ενώ ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας «Moody's» εκτίμησε ότι η πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ θα πλήξει την οικονομία, ιδιαίτερα την αυτοκινητοβιομηχανία, την αεροπορική βιομηχανία, τις αερομεταφορές και τον κλάδο των χημικών προϊόντων.

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η Κίνα χαιρέτισε την πρόσκληση των ΗΠΑ να πραγματοποιηθεί νέος γύρος εμπορικών συνομιλιών, ενόψει των σχεδίων της Ουάσιγκτον να κλιμακώσει περαιτέρω τον «εμπορικό πόλεμο» με πιθανούς νέους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα, αξίας 200 δισ. δολαρίων. Παράλληλα, χτες τα 2/3 των αμερικανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κίνα δήλωσαν πως πλήττονται από τους αμερικανικούς δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ