Τρίτη 23 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Εκλέχτηκε το νέο Εκτελεστικό Γραφείο

Μεγαλύτερος του αναμενόμενου, ο αριθμός όσων αποδοκίμασαν τον Κ. Λαλιώτη

Από το πρόσφατο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος
Από το πρόσφατο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος
Τα 34 «όχι» προς τον Κ. Λαλιώτη για την υποψηφιότητά του στη θέση του γραμματέα (32 «λευκά», 2 άκυρα, 147 «ναι), σε συνδυασμό με τον καταποντισμό του Α. Τσοχατζόπουλου, που έλαβε μόλις 82 ψήφους και κατετάγη όγδοος στη σειρά εκλογής του νέου 11μελούς ΕΓ, είναι τα σημαντικότερα αποτελέσματα της χτεσινής συνεδρίασης της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ.

Οπως προέκυψε από τις ψηφοφορίες για την εκλογή του ΕΓ, οι «γραμμές» δεν έσπασαν, καθώς ο Θ. Πάγκαλος, που βρέθηκε εκτός της λίστας, τόσο των «εκσυγχρονιστών», όσο και των «τσοχατζοπουλικών», αν και έθεσε υποψηφιότητα, απέτυχε τελικά να εκλεγεί.

Στην ψηφοφορία για το νέο ΕΓ, ψήφισαν 181 μέλη της ΚΕ (υπήρξαν 1 «λευκό» και 1 άκυρο) και το ανώτατο όργανο του ΠΑΣΟΚ απαρτίζεται πλέον από τους: Βάσω Παπανδρέου (έλαβε 147 ψήφοι), Απ. Κακλαμάνη (119), Ε. Βενιζέλο (110), Δ. Ρέππα (99), Κ. Σκανδαλίδη (98), Μ. Νεονάκη (97), Γ. Παπανδρέου (95), Α. Τσοχατζόπουλο (82), Μ. Αποστολάκη (73), Τ. Αντωνίου (58) και Χρ. Παπουτσή (56). Απέτυχαν να εκλεγούν οι Θ. Πάγκαλος (50) και Ε. Λαμπράκη (29).

Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα, θεωρείται σίγουρο ότι στην αυριανή σύνθεση της νέας κυβέρνησης δε θα μετάσχει η εκλεγείσα στο ΕΓ Μ. Αποστολάκη (κάτι που ανακοίνωσε από χτες ο πρωθυπουργός) και κατά πάσα πιθανότητα ούτε ο Χ. Παπουτσής. Με βάση, δε, τους εσωκομματικούς συσχετισμούς, από τους εκλεγέντες οι δύο μόνο κατατάσσονται στο κλίμα «Τσοχατζόπουλου» (Αντωνίου, Παπουτσής) και οι υπόλοιποι στο κλίμα «Σημίτη». Τα νέα πρόσωπα, δε, του ΕΓ (Ρέππας, Αποστολάκη, Νεονάκης), θεωρούνται ακραιφνείς «σημιτικοί». Συνολικά, το «σκορ» στο ΕΓ, πλην του προέδρου και του γραμματέα που συμμετέχουν εξ οφίτσιο, είναι 8-3 υπέρ Σημίτη.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των «όχι» στο πρόσωπο του Κ. Λαλιώτη, εκτιμάται ως μεγαλύτερος του αναμενόμενου, καθώς, πέραν του πρωθυπουργού, τη στήριξη προς το πρόσωπό του για τη θέση του γραμματέα είχε χτες ανακοινώσει και ο Α. Τσοχατζόπουλος. Από το περιβάλλον του νέου γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, υπήρχε η εκτίμηση πως οι διαρροές προέρχονται, τόσο από την πλευρά των «εκσυγχρονιστών», όσο και των «σκληρών» της λεγόμενης «αντιπολίτευσης».

Ο Κ. Λαλιώτης

Μετά την εκλογή του στη θέση του γραμματέα, ο Κ. Λαλιώτης, στο χαιρετισμό του, αφού μίλησε περί «χρέους» και «τιμής» που συνιστά για τον ίδιο η εκλογή του, έδωσε ένα στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει. Ετσι, μίλησε περί ανάληψης πρωτοβουλιών για διάλογο με τις προοδευτικές κινήσεις, αφού προηγουμένως φρόντισε να προσδώσει στο ΠΑΣΟΚ «δεσπόζουσα» θέση στην προοδευτική παράταξη και παίζοντας με αντιδεξιές «κορόνες», μιλώντας για την ανάγκη να φαίνονται οι «διαφορές» (;) του ΠΑΣΟΚ με τη «συντήρηση, τον αναχρονισμό, το νεοσυντηρητισμό και το νεοφιλελευθερισμό της Δεξιάς»...

Παράλληλα, ο Κ. Λαλιώτης εκθείασε τον Κ. Σημίτη ως οραματιστή της «πολιτικής των μεγάλων οριζόντων», τόνισε τους «διαχρονικούς συναισθηματικούς δεσμούς του» με τον Α. Τσοχατζόπουλο, τάχθηκε υπέρ της «επανίδρυσης» και της «θετικής υπέρβασης» του ΠΑΣΟΚ.

Ας σημειωθεί ότι δεν απέφυγε να θίξει το φαινόμενο των εναντίον του «λευκών», λέγοντας ότι και «τα "λευκά" έχουν τη σημασία τους», συμπληρώνοντας ότι πιστεύει πως με την εκλογή του θα δικαιώσει, περισσότερο από όλους, όσους δεν τον ψήφισαν.

Ο Θ. Πάγκαλος

Ο Θ. Πάγκαλος από την πλευρά του, και βάλλοντας εμμέσως κατά των μηχανισμών, εξήγησε ότι έθεσε υποψηφιότητα γιατί το ένιωσε ως υποχρέωση μετά την εκλογή του σε υψηλή θέση στην ΚΕ από το συνέδριο. Ερωτηθείς, δε, για τον ανασχηματισμό, δήλωσε ότι τα στελέχη ενός κυβερνητικού κόμματος, όταν τους προτείνει ο πρωθυπουργός να αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες, οφείλουν να ανταποκρίνονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ