Τοποθέτηση για τη δημιουργία Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη
Το νέο ίδρυμα θα ονομάζεται Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Θα υπάρξει περαιτέρω επεξεργασία του σχεδίου συγχώνευσης μετά τις 20 Αυγούστου, προκειμένου να πάρει τη μορφή νομοσχεδίου. Στόχος του υπουργείου είναι το νέο πανεπιστήμιο να περιληφθεί στα μηχανογραφικά στο ακαδημαϊκό έτος 2019 - 2020. Το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας θα έχει τη δυνατότητα να οργανώσει και ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα.
Απέναντι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στέκεται το ΚΚΕ. Από την πρώτη στιγμή οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα ΤΕΙ της Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης άνοιξαν τη συζήτηση με κριτήριο την αναγκαιότητα για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.
Ανέδειξαν ότι αν και η συγκεκριμένη εξέλιξη παρουσιάστηκε ως θετική, που δημιουργούσε αντικειμενικά προσδοκίες, από τις αρχικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνεται ότι δεν αντιμετωπίζονται αλλά διατηρούνται τα προβλήματα της υποχρηματοδότησης, των μεγάλων ελλείψεων σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, στη φοιτητική μέριμνα, στα συγγράμματα, στα εργαστήρια. Οτι διατηρούνται η κατηγοριοποίηση σχολών και αποφοίτων, η κατεύθυνση υποβάθμισης και ευελιξίας των σπουδών, η επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων.
Η ΤΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί τμήμα της αντιλαϊκής συμφωνίας της κυβέρνησης με τους εταίρους της με βασικό κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων και τις ανάγκες της αγοράς, σε αντίθεση με τις κοινωνικές κι επιστημονικές ανάγκες.
Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Στην πραγματικότητα πρόκειται για συνέχεια του λεγόμενου σχεδίου "Αθηνά". Η δήθεν "πανεπιστημιοποίηση" θα συμπεριλάβει καταρχάς συγχωνεύσεις, που γίνονται με κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων και τις δεσμεύσεις και αυτής της κυβέρνησης απέναντι στους "θεσμούς". Θα προκύψουν για άλλη μια φορά Τμήματα - Φρανκενστάιν, από ετερόκλητες συνενώσεις, με άσχετα αντικείμενα και με τους σπουδαστές να ξαναπληρώνουν "το μάρμαρο".
Το νομοσχέδιο που τελικά κατατέθηκε για το προς ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής επιβεβαίωσε τους προβληματισμούς. Εχουμε έτσι απόφοιτους 5ετών σπουδών (επίπεδο master), 4ετών (επιπέδου bachelor), απόφοιτους των παλιών ΤΕΙ και μια νέα επιπλέον κατηγορία: Τους απόφοιτους των διετών προγραμμάτων κατάρτισης, στο ίδιο επιστημονικό αντικείμενο.
(...) Η απόφαση δημιουργίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας κινείται στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση, άλλωστε στα πλαίσια των συζητήσεων, από τις κινήσεις και τις εξαγγελίες έγινε φανερό ότι αυτές έμειναν μακριά από τις πραγματικές αγωνίες και ανάγκες σπουδαστών, εργαζομένων και εκπαιδευτικού προσωπικού. Κυβέρνηση και φορείς των εργοδοτών (ΣΕΒ, Επιμελητήρια κ.ά.) διαφήμισαν τη σύνδεση των νέων Πανεπιστημίων που θα προκύψουν με τις λεγόμενες "περιφερειακές ανάγκες", δηλαδή τους αναπτυξιακούς στόχους που θέτει το κεφάλαιο σε κάθε περιφέρεια. Με βασική απαίτηση την εκτεταμένη μαθητεία των σπουδαστών, δηλαδή την "τροφοδοσία" της αγοράς εργασίας με χιλιάδες νέους εργαζόμενους, μισοκαταρτισμένους, με περιορισμένα ή χωρίς εργασιακά δικαιώματα.
Η εξέλιξη αυτή όχι μόνο δεν λύνει τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στα ιδρύματα, αντίθετα αξιοποιείται ως δούρειος ίππος για να προωθηθούν οι κατευθύνσεις της ΕΕ για γενικευμένη κατηγοριοποίηση και υποβάθμιση, για σύνδεση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τους εκμεταλλευτικούς στόχους του κεφαλαίου. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η περιοχή της Σίνδου, τα νέα επιχειρηματικά σχέδια για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, η περιοχή του Καλοχωρίου που συνορεύει με το ΑΤΕΙΘ, είναι στις προτεραιότητες των μονοπωλιακών ομίλων. Πρόκειται βέβαια για τις περιοχές που έχουν γίνει κυριολεκτικά τάφοι από τα εργατικά "ατυχήματα", που είναι μπροστάρηδες στην κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος, που έχουν μετατραπεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών. Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της επιχειρηματικότητας. Στο όνομά της και προκειμένου να ανοίξουν οι δρόμοι του πετρελαίου και του εμπορίου, απαιτούν μισθούς πείνας αντίστοιχους με αυτούς των εργαζομένων των υπόλοιπων βαλκανικών χωρών, καταργούν το δικαίωμα της απεργίας, ενώ ταυτόχρονα μπλέκουν όλο και πιο βαθιά τους εργαζόμενους στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς των μονοπωλίων και των κρατών τους.
Ειδικά για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, όμως, δεν μπορεί να υποτιμηθεί και το γεγονός πως το υπό συγχώνευση Διεθνές Πανεπιστήμιο έχει επιβάλει, προ καιρού, δίδακτρα στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών.
Τα μεγάλα, ουσιαστικά προβλήματα που καθιστούν ήδη οριακή την κατάσταση στη λειτουργία του Ιδρύματος παραμένουν. Παραμένουν:
Την ίδια ώρα ως κοροϊδία περισσότερο ακούγεται το επιχείρημα ότι "πλέον οι απόφοιτοι του νέου πανεπιστημίου θα έχουν πλήρως κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα" όταν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν διαμορφώσει έναν εργασιακό μεσαίωνα, όταν διατηρείται και διευρύνεται η κατηγοριοποίηση των αποφοίτων για να πιέζουν τα δικαιώματα όλων προς τα κάτω, όταν διαρκώς αποσυνδέεται το πτυχίο από το επάγγελμα.
Δεν θα μπορούσαν βέβαια τα πράγματα να είναι διαφορετικά, από τη στιγμή που για την κυβέρνηση είναι δεδομένη (όπως φάνηκε και από το νόμο που ψήφισε το καλοκαίρι) η στρατηγική για μια Ανώτατη Εκπαίδευση άμεσα συνδεδεμένη αποκλειστικά με τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, σε αντίθεση με τις κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες.
Για όλα τα παραπάνω προβλήματα που διογκώνονται, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι διοικήσεις του Ιδρύματος και των Τμημάτων, οι δυνάμεις της ΝΔ που είναι και πλειοψηφία μέσα στο ΑΤΕΙΘ κουβέντα δε λένε... Για άλλη μια φορά φορτώνουν στις πλάτες των σπουδαστών τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, προθυμοποιούμενες μάλιστα να παίξουν το ρόλο του διαμεσολαβητή που θα στέλνει στις επιχειρήσεις της περιφέρειας φτηνό εργατικό δυναμικό εν είδει μαθητείας και πρακτικής...».
Η ΤΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί σε αγώνα για ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, η οποία βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της στρατηγικής, και μπορεί πραγματικά να αποτελέσει απάντηση στις αγωνίες και στις ανάγκες σπουδαστών, εργαζομένων και εκπαιδευτικού προσωπικού. Καλεί σπουδαστές, εργαζόμενους και καθηγητές των ΤΕΙ να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ που διαχρονικά παλεύουν για ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν προς όφελος των κοινωνικών αναγκών και όχι του κεφαλαίου.
Σημειώνει ότι πρέπει να δυναμώσουν η ενότητα και η κοινή πάλη όλων, ανεξαρτήτως Τμήματος και Σχολής, κόντρα στη λογική «ο καθένας να κοιτάει την πάρτη του» που καλλιεργούν διάφοροι. Χρειάζεται να πάρουν απάντηση οι εκβιασμοί του υπουργείου και της κυβέρνησης, να απομονωθούν οι δυνάμεις εκείνες (ΔΑΠ) που κάνουν εμπόριο με την ελπίδα των σπουδαστών για δουλειά με δικαιώματα, που είναι πρώτοι στη σαπίλα και στη συνδιαλλαγή, ενώ τηρούν «σιγήν ιχθύος» για όλα τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν καθημερινά στα ΤΕΙ.
Να παραμεριστούν όσοι καθηγητές εκμεταλλεύονται την αγωνία των σπουδαστών για να παζαρέψουν αποκλειστικά τη θέση τους ή να διαφυλάξουν τις «μπίζνες» τους αδιαφορώντας ουσιαστικά για τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα των σπουδαστών.
Να οργανώσουν άμεσα την πάλη τους μέσα από συνελεύσεις και μαζικές διαδικασίες και να απαιτήσουν:
- Οχι στις συγχωνεύσεις που γίνονται με κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων και οδηγούν σε συγκολλήσεις τμημάτων που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.
- Σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο να υπάρχει ένα και μοναδικό πτυχίο, πανεπιστημιακού επιπέδου.
- Ενιαία προγράμματα σπουδών/επιστημονικό αντικείμενο, που να υπηρετούν τις απαιτήσεις της επιστήμης, της τεχνολογίας, τις ανάγκες του λαού και όχι των μονοπωλίων.
- Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα και να εμπεριέχεται σε αυτό όλη η απαραίτητη γνώση για την κατανόηση και αφομοίωση του επιστημονικού αντικειμένου και για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος.
- Οχι στην κατηγοριοποίηση Ιδρυμάτων, πτυχίων και αποφοίτων, που διευρύνεται σήμερα με τα διετή και μονοετή προγράμματα σπουδών.
- Αμεση κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Καμιά σκέψη για δίδακτρα στα προπτυχιακά, με όποια μορφή.
- Αναβαθμισμένα, σύγχρονα συγγράμματα που να ανταποκρίνονται στις σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου. Υποδομές σύγχρονες, εξοπλισμένες, για όλες τις σύγχρονες διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες.
- Να παρθούν μέτρα για να μην πληρώσουν οι σπουδαστές και οι απόφοιτοι τις αλλαγές που θα γίνουν. Προγράμματα επιμόρφωσης, με την ευθύνη του κράτους και των πανεπιστημίων, δωρεάν, στους απόφοιτους των ήδη υπαρχόντων Τμημάτων.
- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών.
- Αποκλειστικά δωρεάν σπουδές. Δωρεάν σίτιση - στέγαση - μετακίνηση - αναλώσιμα - υλικά. Κατασκευή φοιτητικής εστίας για το νέο πανεπιστήμιο.
- Προσλήψεις μόνιμου διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού ώστε να καλύπτονται με επάρκεια όλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες και οι υπηρεσίες του ιδρύματος.
- Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ιδρύματος. Εξω οι εταιρείες από τις σχολές.
- Πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους τους αποφοίτους. Να καταργηθεί ο απαράδεκτος διαχωρισμός για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών. Κανένας απόφοιτος με μισθό κάτω από 751 ευρώ.