Τρίτη 31 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΧΙΟΣ
Εκθεση με τα «Πορτραίτα Εξορίας» του Β. Βλασίδη

Εκθεση με τα «Πορτραίτα Εξορίας» προς τιμήν του Βασίλη Βλασίδη παρουσιάζουν από την ερχόμενη Παρασκευή η Τομεακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, τιμώντας τον σημαντικό αυτό εικαστικό. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο «Ομήρειο» Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, από τις 3 έως τις 20 Αυγούστου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, θα γίνουν την Παρασκευή, στις 19.00, με παρουσίαση του λευκώματος «Βασίλης Βλασίδης, "Ο ανυπότακτος του ονείρου"» του Κ. Λυγιαζή, από την Εύα Μελά, ζωγράφο - χαράκτρια, πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ).

Τα «Πορτραίτα Εξορίας» δημιουργήθηκαν στα κολαστήρια της Μακρονήσου, της Ικαρίας και του Αη Στράτη. Ο ίδιος ο Β. Βλασίδης πέρασε 10 χρόνια σε εξορία. Είχε οργανωθεί στο ΚΚΕ την περίοδο της Κατοχής και σε όλη τη διάρκειά της πάλεψε μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ στον τομέα Διαφώτισης της περιοχής της πρωτεύουσας. Συλλαμβάνεται παραμονή Χριστουγέννων του 1946 και αφού κρατείται για μερικούς μήνες στις Στρατιωτικές Φυλακές Αθηνών, το 1947 εκτοπίζεται στον Αγιο Κήρυκο Ικαρίας. Το 1948 τον στέλνουν στη Μακρόνησο και το καλοκαίρι του 1950 στον Αη Στράτη, όπου έμεινε μέχρι το 1956. Σε ένα επιστολάριο ο Ρίτσος γράφει: «Βασίλη μου να 'σαι ευτυχισμένος, καλέ μου, η ζωή μάς το χρωστάει και της το χρωστάμε. Θυμάσαι που λέγαμε; "Το φως δε γέρασε ποτέ - εσύ που αγάπησες το φως πώς θα γεράσεις;" - Οχι ποτέ, όλα δικά μας - και κείνα που μας λείπουν - γιατί εμείς δεν λείπουμε από πουθενά. Πάλι σιωπή;».

Σε αυτά τα 10 χρόνια εξορίας δημιουργεί το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό κομμάτι του έργου του, εκεί αναδύεται το μεγάλο του ταλέντο στη ζωγραφική. Εκεί γνωρίζεται και με μεγάλους καλλιτέχνες όπως τους Γιάννη Ρίτσο, Μάνο Κατράκη και Μενέλαο Λουντέμη.

Το 1958 συμμετέχει στην πρώτη του και τελευταία ομαδική έκθεση ζωγραφικής με θέμα τον πόλεμο, που διοργάνωσε ο Λεωνίδας Χρηστάκης στην αίθουσα εκθέσεων «Κούρος». Μεταξύ των 48 ζωγράφων που συμμετείχαν ήταν και οι: Μίνως Αργυράκης, Νίκος Εγγονόπουλος, Δημήτρης Μυταράς, Γιάννης Τσαρούχης, Αλέκος Φασιανός κ.ά. Το 1982, στο Τορόντο του Καναδά παρουσιάζει την πρώτη ατομική του έκθεση με έργα που ζωγραφίζει εκεί. «Εφυγε» από τη ζωή στις 15 Φλεβάρη 1997 σε ηλικία 90 χρόνων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ