Τετάρτη 11 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
«Καθαρός διάδρομος» για το κεφάλαιο τα μνημόνια διαρκείας

Eurokinissi

Ισχυρά σινιάλα για την εκ νέου και διαρκή επιβεβαίωση των συμφωνιών, αναφορικά με τη διατήρηση όλων των αντιλαϊκών μέτρων και των τριών μνημονίων, αλλά και για την προσθήκη νέων μέτρων, όπως η κατακρεούργηση των συντάξεων (από το Γενάρη του 2019) και του αφορολόγητου ορίου (από το 2020), αποστέλλουν τα επιτελεία της Ευρωζώνης, ενόψει βέβαια της επικείμενης απόφασης για το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο» που θα δημοσιοποιηθεί, ενδεχομένως και σήμερα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Απόλυτα ενδεικτικές είναι και οι χτεσινές δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Ευρωζώνης, που έγιναν ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, στο περιθώριο του οποίου θα συζητηθεί το ζήτημα του νέου εποπτικού πλαισίου, αλλά και η αποδέσμευση της δόσης για τη χρηματοπιστωτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος, ζήτημα που θα εξεταστεί σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ευρωζώνης:

-- Η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου έχει ορίζοντα εφαρμογής για ένα εξάμηνο, καθώς «πρέπει να καταργηθεί μέχρι το τέλος του έτους». Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα αρμόδια όργανα του Γιούρογκρουπ δεν είχαν ενημερωθεί από την ελληνική κυβέρνηση, όπως θα έπρεπε να είχε γίνει». Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, η διατήρηση των «χαμηλών» συντελεστών ΦΠΑ θα επιφέρουν αντίστοιχες «τροποποιήσεις» στο τελευταίο «συμπληρωματικό μνημόνιο» της κυβέρνησης με την Ευρωζώνη.

Επιπλέον, όπως χαρακτηριστικά διαμήνυσε ο ίδιος αξιωματούχος, η... «δημοσιονομική επιβάρυνση» από την καθυστέρηση των ανατιμήσεων στον ΦΠΑ είναι μόλις 24 εκατ. ευρώ, ωστόσο δυνητικά θα μπορούσε να προκαλέσει και καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης προς το ελληνικό κράτος...

-- Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των νέων περικοπών στις συντάξεις, «υπενθύμισε» ότι το μέτρο έχει ήδη αποφασιστεί και αποτελεί μια από τις δεσμεύσεις του «προγράμματος». Μάλιστα, συμβουλεύοντας την ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε ότι υπάρχει μια δεδομένη ευελιξία, αλλά «θα ήταν καλό για την Ελλάδα να μη συζητά αλλαγές», δείχνοντας βέβαια στην προοπτική της βιώσιμης εξόδου του ελληνικού κράτους για νέα δάνεια από τις χρηματαγορές. Αυτές με τη σειρά τους «αξιολογούν» την πιστοληπτική διαβάθμιση και τιμολογούν τα επιτόκια με βάση την πορεία κλιμάκωσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Τα παραπάνω έρχονται να «κουμπώσουν» με τις πρόσφατες δηλώσεις από τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Μ. Σεντένο, σύμφωνα με τον οποίο, «αυτό που πρέπει να γίνει είναι να παραμείνουμε στην ίδια πορεία και να διασφαλίσουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί θα συνεχίσουν να αποφέρουν καλά αποτελέσματα».

Η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ

Στην αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης κυριαρχεί η συζήτηση για την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ, με βάση την ενδιάμεση έκθεση με τις νεότερες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί. Το παραπάνω αποτελεί τμήμα της «κανονικής διαδικασίας» των «Ευρωπαϊκών Εξαμήνων», ενόψει της προετοιμασίας των σχεδίων προϋπολογισμού των κρατών - μελών για το 2019.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ