Τετάρτη 11 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΤΟ ΗΜΑΘΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διδασκόμαστε από την ηρωική 100χρονη Ιστορία του ΚΚΕ

Για την επιτυχημένη εκδήλωση που διοργανώθηκε στη Νάουσα μιλά στον «Ριζοσπάστη» ο Κυρ. Μαυρομμάτης, στέλεχος του Κόμματος

Από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα
Από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιούνη η εκδήλωση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ από την ΤΟ Ημαθίας στη Νάουσα. Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του Κόμματος οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε 100 πόλεις της χώρας.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε μουσικό - αφηγηματικό πρόγραμμα, μέσα από το οποίο φαινόταν η ηρωική εκατοντάχρονη ζωή και δράση του Κόμματος στην περιοχή. Επίσης φτιάχτηκε έκθεση φωτογραφίας από τη δράση του Κόμματος στην περιοχή και η ΤΟ επεξεργάστηκε ειδική έκδοση με αυτό το θέμα. Την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση έκανε ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ απηύθυνε χαιρετισμό ο Γ. Τούπος, Γραμματέας της ΚΟΒ Νάουσας.

Κανένα εμπόδιο δεν μπορεί να σταματήσει τη δράση των κομμουνιστών

Στην ομιλία του ο Κ. Παρασκευάς αποτύπωσε πλευρές από την 100χρονη δράση του Κόμματος, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Από τα πρώτα βήματα οι πρωτοπόροι εργάτες στη Νάουσα συνδέονται με το ΣΕΚΕ, που το 1924 μετονομάστηκε σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Κάτω από καθεστώς εργοδοτικής και κρατικής τρομοκρατίας, οργανωμένοι σε κάθε εργατογειτονιά σε 2-4 άτομα, κατέγραφαν τους εργοστασιακούς εργάτες, μελετούσαν τα προβλήματά τους στους χώρους δουλειάς, αναζητούσαν τρόπους για να συμβάλουν στην οργάνωση του αγώνα τους.

Ο Κ. Παρασκευάς
Ο Κ. Παρασκευάς
Οι πρωτοπόροι εργάτες, μέλη του ΣΕΚΕ, δεν το έβαλαν κάτω, δούλεψαν ακούραστα, μεθοδικά, συστηματικά, βάζοντας βάσεις για την ανάπτυξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, την οικοδόμηση του Κόμματος.

Από την αρχή οι Οργανώσεις του ΣΕΚΕ και στη συνέχεια του ΚΚΕ συνδύαζαν τον αγώνα για την οργάνωση της πάλης για τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα με τον αγώνα για τις πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ανέπτυξαν διεθνιστική δράση, για την καταγγελία της δολοφονίας των Γερμανών κομμουνιστών Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζα Λούξεμπουργκ, το 1921. Αργότερα, το 1933, για τη σωτηρία του Δημητρώφ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τέλη του 1920 κατέβαλαν ιδιαίτερη προσπάθεια να τηρηθούν οι κατευθύνσεις της ΚΕ για αποχή ή λευκό κατά το δημοψήφισμα της 3ης του Δεκέμβρη, που αφορούσε την επάνοδο του βασιλιά Κωνσταντίνου, κάτω από καθεστώς αφόρητης τρομοκρατίας.

Ταυτόχρονα, αντιτάσσονται στις ξενοφοβικές προκαταλήψεις και αντιλήψεις σε βάρος των Ελλήνων προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στη Νάουσα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Συνέβαλαν στην οργάνωσή τους, μαζί με τους ντόπιους εργάτες, στην ίδρυση των πρώτων εργατικών σωματείων... Με την πρωτοπόρα δουλειά των μελών του ΣΕΚΕ, μέσα στο 1923, ιδρύονται σωματεία, όπως η Αλληλοβοηθητική Ενωση Παλαιών Πολεμιστών Ναούσης και Περιφέρειας, το Σωματείο Αγωγέων Αλληλοβοήθεια, ενώ το Φλεβάρη του 1924 ιδρύεται η Πανεργατική Ενωσις Ναούσης, με την αξιοποίηση της εμπειρίας στελεχών από την Πανεργατική Ενωση Βόλου και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Η έκδοση που επιμελήθηκε η Οργάνωση του Κόμματος
Η έκδοση που επιμελήθηκε η Οργάνωση του Κόμματος
Η λέξη πανεργατική είχε την ιδιαίτερη σημασία της και το συμβολισμό της. Απέβλεπε στην αντιμετώπιση του προβλήματος της πολυδιάσπασης των εργατικών σωματείων και στην ένταξη των εργατών σε μία συνδικαλιστική οργάνωση.

Η αστική τάξη ανησυχεί και αντιδρά με όλους τους τρόπους. Με την τρομοκρατία, με τη διάσπαση της εργατικής τάξης, με τη δημιουργία και τη στήριξη εργοδοτικού συνδικαλισμού, με αντικομμουνισμό.

Τα ξημερώματα της Πρωτομαγιάς του 1933, τα στελέχη και μέλη της Κομματικής Οργάνωσης Νάουσας του ΚΚΕ, Ευάγγελος Λίγγος, Δημήτρης Τράιος, Γεώργιος Ρούμενης, Φιλώτας Μαντλέζας, Αντώνιος Δούμας, Γεώργιος Ζαχαράκης κ.ά., σήκωσαν μια τεράστια κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο...».

Ο Κ. Παρασκευάς σημείωσε ότι με αυτές τις αναφορές στη συμβολή του Κόμματος στην ανάπτυξη της πάλης της εργατικής τάξης, από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του, αναδεικνύεται το συμπέρασμα πως «τίποτα δεν πήγε χαμένο. Καμία δυσκολία και κανένα εμπόδιο δεν είναι σε θέση να σταματήσει τη δράση των κομμουνιστών. Αυτές οι βάσεις όπου μπήκαν αυτά τα θεμέλια είναι που πάνω τους στηρίχθηκε το μεγάλο κίνημα που αναπτύχθηκε αργότερα, την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και στη συνέχεια. Θεμέλιά του είχαν οικοδομηθεί μέσα στη μακρόχρονη ταξική πάλη, ενάντια στην εκμετάλλευση και την αδικία. Αυτές οι αγωνιστικές παραδόσεις είναι που μας δίνουν δύναμη και αισιοδοξία να συνεχίζουμε σήμερα...».

Με μεράκι προετοιμάστηκε η εκδήλωση

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» για την προετοιμασία της εκδήλωσης, ο Κυριάκος Μαυρομμάτης, μέλος του Τομεακού Γραφείου Ημαθίας του ΚΚΕ, είπε:

«Δεν αποφασίσαμε τυχαία να διοργανώσουμε αυτήν την πρωτοβουλία στην πόλη της Νάουσας. Η Νάουσα είναι μία από τις περιοχές - όπως η Θεσσαλονίκη, η Σύρος, ο Βόλος και ο Πειραιάς - όπου, σχετικά νωρίς για τα δεδομένα της Ελλάδας, ξεκίνησε η ανάπτυξη των πρώτων βιομηχανικών μονάδων και επομένως και η συγκέντρωση της εργατικής τάξης. Αρχισαν από νωρίς να μπαίνουν οι βάσεις της οργάνωσης του εργατικού κινήματος, άρα και της οργανωμένης του πρωτοπορίας, του ΚΚΕ. Γι' αυτόν το λόγο επιλέξαμε να κάνουμε εκεί την εκδήλωση, σε έναν τόπο με πολλούς αγώνες, όπου το Κόμμα μας έχει βαθιές ρίζες που το συνδέουν με το λαό.

Η επιτυχία της εκδήλωσης ήρθε μέσα από την επίμονη δράση και το σχεδιασμό των τοπικών Οργανώσεων, καθώς και των φίλων και οπαδών του Κόμματος που συνέβαλαν, αναλαμβάνοντας καθήκοντα στο πλευρό της Κομματικής Οργάνωσης. Σκοπός μας ήταν να αναδείξουμε πτυχές από την ηρωική πορεία του Κόμματος στην περιοχή, χρήσιμων συμπερασμάτων που βγαίνουν για την ισχυροποίησή του σήμερα.

Κομβικό ρόλο στην επιτυχία της εκδήλωσης έπαιξε το γεγονός ότι η ΤΕ και οι ΚΟΒ έγκαιρα συζήτησαν το σχεδιασμό τους, βάζοντας συγκεκριμένους στόχους. Αποφασίστηκε έτσι ο βασικός "μπούσουλας" της δουλειάς μας μπροστά σε αυτόν το σταθμό.

Επίσης δημιουργήθηκε επιτροπή με σκοπό να συλλέξει στοιχεία από τη δράση της Κομματικής Οργάνωσης στην περιοχή μας. Μετά από κοπιαστική μελέτη του αρχείου του "Ριζοσπάστη", του αρχείου του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, αρχείων τοπικών εφημερίδων αλλά και βιβλίων αγωνιστών από την περιοχή, συντάχθηκε η έκδοση με τη δράση του Κόμματος στην περιοχή. Μέσα στην έκδοση υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία από την προσπάθεια ίδρυσης του πρώτου πυρήνα αμέσως μετά την απελευθέρωση, την ημιπαράνομη ή και παράνομη δράση του τα επόμενα χρόνια, τον ηρωικό αγώνα των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στο Βέρμιο, την κατάσταση στην πόλη μετά την απελευθέρωση, τον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ αλλά και τη δράση του Κόμματος τα τελευταία χρόνια.

Ταυτόχρονα δημιουργήθηκε επιτροπή η οποία με βάση το παραπάνω κείμενο επιμελήθηκε και "έστησε" ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με αφήγηση, ποιήματα και μουσική.

Τέλος, οι Οργανώσεις αλλά και οι φίλοι του Κόμματος "έπεσαν" τόσο στη μαζική πολιτική δουλειά για την προετοιμασία όσο και στη δουλειά άνθρωπο τον άνθρωπο. Ολες οι πόλεις αλλά και τα χωριά στολίστηκαν με αφίσες και πανό. Προσκλήσεις μοιράστηκαν χέρι χέρι με τον "Ριζοσπάστη". Το προπαγανδιστικό υλικό έφτασε σε πολλούς χώρους δουλειάς αλλά και στα περισσότερα χωριά. Ειδικά στην περιοχή της Νάουσας φτιάχτηκαν πάρα πολλές ονομαστικές προσκλήσεις, οι οποίες μοιράστηκαν σε συγκεκριμένο κόσμο, σε απογόνους κομματικών μελών αλλά και σε απογόνους μαχητών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Ολη αυτή η δουλειά μάς άνοιξε νέους δρόμους στην επαφή με καινούργιο κόσμο, κάτι που αποτελεί και τη μεγαλύτερη παρακαταθήκη από την εκδήλωση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πανεξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» (15/11/2018)
ΚΚΕ, εμπνευστής και πρωτεργάτης στους αγώνες του λαού (12/6/2018)
«Αγώνες, μάχες, ηρωικές στιγμές του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος στη Δυτική Αθήνα» (24/11/2016)
ΑΤΙΤΛΟ (11/11/2016)
Διήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στη νικηφόρα μάχη του ΔΣΕ για την κατάληψη της Νάουσας (2/11/2016)
Εκδήλωση τιμής για τον Γιώργη Ερυθριάδη (24/6/2016)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org