Σάββατο 7 Ιούλη 2018 - Κυριακή 8 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Η εξορυκτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική

Ο ορυκτός και μεταλλευτικός πλούτος της Χαλκιδικής (χρυσός, χαλκός, άργυρος, μόλυβδος, ψευδάργυρος) είναι χαρακτηριστική απόδειξη των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων που έχει η περιοχή αλλά και συνολικά η χώρα, που στο πλαίσιο του άλλου δρόμου ανάπτυξης, που προτείνει το ΚΚΕ, θα μπορούσε να καλύψει τις εγχώριες λαϊκές ανάγκες και να επιτρέψει στο λαό μας να ζήσει καλύτερα. Ταυτόχρονα, όμως, η περίπτωση της εξόρυξης χρυσού στη Β/Α Χαλκιδική είναι ενδεικτική του αντιλαϊκού χαρακτήρα της ανάπτυξης που υπηρετεί το καπιταλιστικό κέρδος.

Αυτός ο ορυκτός πλούτος έχει παραδοθεί στον πολυεθνικό όμιλο «Eldorado Gold», στον οποίο έχουν παραχωρηθεί μεταλλευτικά δικαιώματα για 317.000 στρέμματα στην τιμή των 11 εκατ. ευρώ, και δραστηριοποιείται εκεί μέσω της θυγατρικής του εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός». Σύμφωνα με την εταιρεία, η έκταση στις Σκουριές περιλαμβάνει 3.300 στρέμματα, τα οποία της διατέθηκαν από το Δημόσιο έναντι 2.200.000 ευρώ.

Στην πλήρη ανάπτυξη του έργου, και αν υλοποιηθεί στο σύνολό της η επένδυση, θα αναπτύσσονται δραστηριότητες εξόρυξης σε Ολυμπιάδα, Μαύρες Πέτρες και Σκουριές, διαδικασίες εμπλουτισμού στο εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές και στο νέο μεταλλευτικό κέντρο της «Ελληνικός Χρυσός» στο Μαντέμ Λάκκο, που περιλαμβάνει εργοστάσιο εμπλουτισμού και τη μεταλλουργία χαλκού, χρυσού και αργύρου.

Αυτήν τη στιγμή λειτουργούν το μεταλλείο στις Μαύρες Πέτρες (Εργο Στρατωνίου) και το μεταλλείο Ολυμπιάδας, τα εργοστάσια εμπλουτισμού στην παραλία Στρατωνίου και στην Ολυμπιάδα (παράγει χρυσοφόρα εμπλουτίσματα από τα οποία γίνεται ανάκτηση χρυσού και αργύρου στο εξωτερικό). Στις Σκουριές το υπό ανάπτυξη έργο «τελεί σε καθεστώς συντήρησης».

Σε μεγάλο βαθμό, το επενδυτικό σχέδιο της «Ελληνικός Χρυσός» στηρίζεται και στη δυνατότητα της εταιρείας να πουλάει τον χρυσό ακατέργαστο, μαζί με άλλα μέταλλα, σε μια θυγατρική της επιχείρησης σε «φορολογικό παράδεισο», επιτρέποντας την καταγραφή πολύ μικρότερων κερδών για την επιχείρηση στην Ελλάδα.

Το μεγάλο σκάνδαλο είναι η ατομική ιδιοκτησία πάνω στον ορυκτό πλούτο, η εξόρυξη του χρυσού σε βάρος των λαϊκών αναγκών και η εκμετάλλευση των εργατών για να βγει το καπιταλιστικό κέρδος, που έχει ως αποτέλεσμα την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή και ό,τι αυτή συνεπάγεται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ