Τετάρτη 27 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απεργούν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης

Στάση εργασίας στο ΚΕΘΕΑ

Μόλις 350 εργαζόμενοι στα 67 Κέντρα Πρόληψης σε ολόκληρη την Ελλάδα εξυπηρετούν, κάτω από αντίξοες και όλο και πιο σύνθετες συνθήκες, πάνω από 100.000 πολίτες κάθε χρόνο, με παρεμβάσεις που έχουν διάρκεια και συνέχεια. Χτες, ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας Κατά των Ναρκωτικών, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) προχώρησαν σε απεργία, απαιτώντας από την κυβέρνηση να υλοποιήσει, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για άμεση λύση του θεσμικού πλαισίου των ΚΠ.

Υπενθυμίζεται ότι οι Δομές έχουν τη μορφή 67 αστικών εταιρειών, που δημιουργεί πολλαπλά εμπόδια στη λειτουργία τους, συγχρηματοδοτούνται αποκλειστικά από το κράτος (50% από το υπουργείο Υγείας και 50% από το υπουργείο Εσωτερικών) και καθεμιά διοικείται από εκπρόσωπο διαφορετικού φορέα. Οι περισσότερες διοικήσεις δεν έχουν σχέση με την πρόληψη των εξαρτήσεων και πολύ συχνά, παρεμβαίνοντας στο επιστημονικό έργο, γκρεμίζουν ό,τι χτίζεται με κόπο, απαξιώνουν γνώση, εμπειρία και ψυχή.

Τα παραπάνω κατήγγειλε χτες το Σωματείο Εργαζομένων των Κέντρων Πρόληψης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Την ίδια στιγμή, 4 Περιφερειακές Ενότητες παραμένουν ακάλυπτες από τις υπηρεσίες των Κέντρων. Σε περιοχές ιδιαίτερα επιβαρυμένες με προβλήματα ναρκωτικών, όπως τα Ανω Λιόσια, η Φυλή, η Μάνδρα και ο Ασπρόπυργος, δεν υπάρχει ούτε ένα Κέντρο Πρόληψης. Η υποστελέχωση κυριαρχεί και στα ΚΠ, υπάρχουν τουλάχιστον 53 κενές θέσεις χωρίς να έχει γίνει καμία πρόσληψη, νέα ΚΠ δεν δημιουργούνται ή συστήνονται χωρίς να λειτουργούν (π.χ. Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά), ενώ σε Κέντρα όπως στα Χανιά οι εργαζόμενοι ήταν δύο μήνες απλήρωτοι. Κι όλα αυτά οι εργαζόμενοι τα βιώνουν εδώ και 20 χρόνια.

Τη συμπαράστασή τους στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων των Κέντρων Πρόληψης εξέφρασαν εκπρόσωποι των Συλλόγων Εργαζομένων του θεραπευτικού προγράμματος «18 ΑΝΩ» και ΚΕΘΕΑ.

Σε στάση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ

Στάση εργασίας (1 μ.μ. - 5 μ.μ.) προκήρυξε για σήμερα ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ. Η στάση εργασίας πραγματοποιείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση της Διοίκησης του Οργανισμού να συζητήσει ουσιαστικά για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης και τον Κανονισμό Εργασίας, στο πλαίσιο της συλλογικής διαπραγμάτευσης, σε μια κρίσιμη φάση στην οποία βρίσκεται ο Οργανισμός.

Σήμερα θα πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις στην Αθήνα, στις 2 το μεσημέρι, στο χώρο του περιοδικού «Αρδην» (Ξενοφώντος 4, Σύνταγμα). Στη Θεσσαλονίκη, στη 1 το μεσημέρι, στο χώρο της βιβλιοθήκης της «ΙΘΑΚΗΣ», στη Σίνδο.

Ενώ για αύριο έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Συλλόγου με το υπουργείο Υγείας.

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις

Συνεχίζεται το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, στο πλαίσιο του 13ου πολιτιστικού και αθλητικού φεστιβάλ του παραρτήματος Κέρκυρας του ΕΣΥΝ, που θα φιλοξενηθεί φέτος στο Μον Ρεπό, στο θέατρο «Ρένα Βλαχοπούλου», προβάλλοντας την καλλιτεχνική δημιουργία:

  • Σήμερα Τετάρτη, η νεανική ομάδα του θεατρικού του Πολιτιστικού Συλλόγου Νυμφών ανεβάζει το έργο «Τρόμος και αθλιότητα του Γ' Ράιχ» του Μπρεχτ.
  • Αύριο Πέμπτη, το θεατρικό τμήμα του 3ου ΓΕΛ Κέρκυρας παρουσιάζει το θεατρικό έργο του Μάικ Κένι «Το αγόρι με τη βαλίτσα».
  • Την Παρασκευή 29/6, η θεατρική ομάδα του 1ου ΓΕΛ Κέρκυρας ανεβάζει τον «Επιθεωρητή» του Νικολάι Γκόγκολ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και η έναρξη των παραστάσεων στις 9 μ.μ.

Το 13ο πολιτιστικό και αθλητικό φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 1η Ιούλη, με τουρνουά grass handball για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου, που θα πραγματοποιηθεί στην Κάτω Πλατεία από τις 10 το πρωί, με ελεύθερη συμμετοχή, παράλληλα παιχνίδια και διαγωνισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ