Τετάρτη 27 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Επίκαιρη Ερώτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κέρκυρα

Επίκαιρη Ερώτηση για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη διαχείριση των απορριμμάτων σε Κέρκυρα και Παξούς κατέθεσε το ΚΚΕ προς τον υπουργό Εσωτερικών. Στην Ερώτηση, που κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Μωραΐτης, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η κατάσταση είναι πραγματικά εκρηκτική», ενώ «η απάντηση του υπουργού στην προηγουμένη σχετική Ερώτηση που είχε καταθέσει το ΚΚΕ, στις 28/02/2018, επί της ουσίας δεν απαντά σε τίποτα και δεν δίνει λύση στα προβλήματα που υπάρχουν».

Με αφορμή το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, η Ερώτηση αναφέρει ότι «με ευθύνη των κυβερνήσεων αλλά και της Τοπικής Διοίκησης διαχρονικά, προχωρά όλο και περισσότερο η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής και της διαχείρισης των απορριμμάτων. Τους τελευταίους 3 μήνες έχουν δοθεί 2 εργολαβίες σε ιδιώτες για την αποκομιδή της τάξης των 820.000 ευρώ και 240.000 ευρώ αντιστοίχως, ενώ έχει εγκριθεί και η σύμβαση για τη μεταφορά των δεμάτων στη Λευκίμμη, ύψους 250.000 ευρώ, όπου με διαδικασίες fast track επιχειρείται να πάρει άδεια λειτουργίας. Τι άλλαξε άραγε και τώρα μπορεί πλέον να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης, ενώ πριν, και σωστά, δεν μπορούσε;

Τεράστιες είναι οι ευθύνες και των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των συγκυβερνήσεών τους, καθώς και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία κρύβεται πίσω από το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Μεθόδευσαν το αδιέξοδο που ζούμε σήμερα, για να εξαναγκάσουν να γίνει αποδεκτή η παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, με μεγάλο οικονομικό κόστος για τα λαϊκά στρώματα, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί υψηλό και εγγυημένο ποσοστό κέρδους για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου. Ηδη στο δήμο Κέρκυρας έχει παραχωρηθεί τμήμα της καθαριότητας και της ανακύκλωσης σε ιδιωτικά συνεργεία, με το σαθρό επιχείρημα ότι δεν φτάνει το προσωπικό και δεν επιτρέπονται προσλήψεις στους δήμους. Είναι μεγάλες οι ευθύνες της Περιφέρειας και των δημοτικών αρχών στην Κέρκυρα, παλαιότερων και νεότερων, γιατί συμφωνούν και υλοποιούν αυτήν την καταστροφική πολιτική.

Τόσο η συνέχιση της χρήσης του Τεμπλονίου όσο και οι προτάσεις για χρησιμοποίηση του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Λευκίμμης είναι απαράδεκτες, καθώς είναι χώροι ακατάλληλοι.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός τι συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας επιτέλους τις ευθύνες της, ώστε:

α) Να αντιμετωπιστούν οι μικρές χωματερές - υγειονομική βόμβα και να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες για την εξεύρεση και κατασκευή νέου, κατάλληλου χώρου, μαζί με τη δέσμευση ότι θα κλείσει οριστικά και θα αναπλαστεί ο ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι και δεν θα χρησιμοποιηθεί ο παράνομος ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Λευκίμμης, ο οποίος έπρεπε να έχει ήδη αποκατασταθεί. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των απορριμμάτων και να μη φορτωθούν πρόσθετα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από ανταποδοτικά τέλη και φόρους. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολόγηση.

β) Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, και με ταυτόχρονη τήρηση και ενίσχυση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, προστασίας της υγείας του λαού και του περιβάλλοντος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ