Πέμπτη 21 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Εντείνονται τα παζάρια στο κοινοβούλιο

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με μία «συμβιβαστική» πρόταση της τελευταίας στιγμής, η κυβέρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι απέφυγε χτες στη Βουλή των Κοινοτήτων μία νέα «ήττα» κατά την ψήφιση τροπολογίας που αφορούσε το πολυνομοσχέδιο αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Τη «λύση» έφερε ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, που αντέταξε στην αρχική πρόταση (του βουλευτή των Συντηρητικών Ντόμινικ Γκριβ) να έχει το κοινοβούλιο τον τελικό λόγο στην απόρριψη ή αποδοχή της τελικής συμφωνίας διαπραγμάτευσης με την ΕΕ τη δυνατότητα να αποφασίζει ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων αν οι βουλευτές μπορούν να τροποποιήσουν κάποια από τις διατάξεις της τελικής συμφωνίας για το Brexit. Αυτή η πρόταση ψηφίστηκε με 16 ψήφους διαφορά και εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων, με 319 ψήφους υπέρ και 303 κατά. Ο Ντέιβις είχε προηγουμένως αντιταχθεί στην αρχική τροπολογία, με το επιχείρημα ότι «δεν μπορεί να υπάρχει διαπραγμάτευση χωρίς το δικαίωμα της αποχώρησης, γιατί τότε παύει να είναι διαπραγμάτευση».

Η εξέλιξη απομακρύνει ένα σημαντικό εμπόδιο πριν από την πλήρη έγκριση του νομοσχεδίου για το Brexit, που αφορά την αντικατάσταση των νόμων και των κανονισμών της ΕΕ με βρετανικούς μετά την αποχώρηση της χώρας, στο τέλος του Μάρτη του 2019. Μέχρι την πλήρη έγκρισή του, όμως, υπάρχουν ακόμη αρκετά και σημαντικά εμπόδια για την κυβέρνηση Μέι. Ως εκ τούτου, τα σκληρά παζάρια ανάμεσα σε υποστηρικτές και πολέμιους του Brexit αναμένεται να ενταθούν τους επόμενους μήνες.

Ωρες πριν από τη συζήτηση και την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Γκι Φερχόφστατ, επικεφαλής των διαπραγματευτών του Ευρωκοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, τόνισε σε ομιλία του ότι παραμένει «αισιόδοξος» πως θα ολοκληρωθεί μέχρι το φετινό φθινόπωρο μία συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας, ώστε να καταστεί εφικτή η ψήφισή της από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών - μελών της πριν από το Μάρτη. «Το χειρότερο σενάριο για τις δύο πλευρές είναι να μην υπάρξει συμφωνία», είπε ο Φερχόφστατ, προβλέποντας ότι σε αυτήν την περίπτωση θα υπήρχαν «τεράστιες συνέπειες» για την οικονομία της Βρετανίας και των άλλων χωρών της ΕΕ, που «θα πρέπει να τις αποφύγουμε».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ