Τετάρτη 20 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΞΑΝΘΗΣ
Παρέμβαση με αφορμή την πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ Ξάνθης

Μεγάλης έκτασης φωτιά ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου στον ΧΥΤΑ Ξάνθης, που βρίσκεται πίσω από το πρώην εργοστάσιο της ΕΒΖ. Μετά από πολύωρη μάχη που έδωσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, ωστόσο οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν, λόγω και της έντονης δυσοσμίας. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ξάνθης με ανακοίνωσή της αναδεικνύει τους κινδύνους από ανάλογα περιστατικά, όπως τη φωτιά το 2011 στον ΧΥΤΑ Ξάνθης, και απαιτεί άμεσα μέτρα προστασίας των κατοίκων και της δημόσιας υγείας.

Οπως αναφέρει: «Η εμπειρία από ανάλογα περιστατικά σε ΧΥΤΑ (Σάμου, Φυλής, Μεσολογγίου, Κατερίνης κ.λπ.) έχει δείξει ότι μετά την πυρκαγιά υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, καθώς και ότι τα μέτρα που ανακοινώνουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες αφορούν τις διοξίνες που παράγονται σε τέτοιες περιπτώσεις. Η πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ Ξάνθης φέρνει στην επιφάνεια το τεράστιο πρόβλημα της πλημμελούς ταφής των απορριμμάτων, που σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών έχει πολλές φορές ως αποτέλεσμα την αυτανάφλεξή τους.

Απαιτούμε από τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων νομού Ξάνθης (ΣΔΑΝΞ), ο οποίος έχει τεράστια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. Να πάρει άμεσα μέτρα ώστε να γίνεται έγκαιρα η ταφή των σκουπιδιών. Να ελεγχθούν και συμπληρωθούν τα μέσα πυρόσβεσης του ΧΥΤΑ. Να γίνεται έγκαιρα κάθε χρόνο αποψίλωση της χαμηλής βλάστησης γύρω από τον ΧΥΤΑ, ώστε να αποφεύγεται η εξάπλωση της πυρκαγιάς. Να σκεπάζονται τα σκουπίδια με χώμα, για να απαλειφθεί ο κίνδυνος να πάρουν φωτιά. Σκουπίδια που μένουν εκτεθειμένα μπορούν να αναφλεγούν λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Χρειάζονται έργα επέκτασης στον ΧΥΤΑ προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς. Αμεσα να εξευρεθούν νέοι ή νέος χώρος με επιστημονικά κριτήρια, εκ των προτέρων γνωστά. Να αποκλειστεί η συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών στη διαχείριση των σκουπιδιών, που πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσια. Προτεραιότητα στην πράξη στη χωριστή συλλογή με διαλογή στην πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών, ώστε να μειωθεί και η ποσότητα των σκουπιδιών που οδηγούνται σε ΧΥΤΑ.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους, με τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Αμεση πρόσληψη εργαζομένων στην καθαριότητα. Να μειωθεί δραστικά το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων που φορτώνεται στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών, με πρόσθετη φορολόγηση του κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ